Prinsesse Marie-Thérèse av Bourbon-Parma, første kongelige død etter korona

Som kjent har fyrst Albert av Monaco og prins Charles fått påvist korona-smitte. Nå er det første dødsfallet kommet i de kongelige rekker. 86 år gamle prinsesse Marie-Thérèse Cécile Zita Charlotte av Bourbon-Parma døde 26. mars i Paris.

Prinsesse Marie-Thérèse av Bourbon-Parma.

Hun ble født i Paris 28. juli 1933 som tredje barn og datter nummer to til prins Xavier av Bourbon-Parma (1889-1977) og Madeleine de Bourbon-Busset (1898-1984). Marie-Thérèse hadde fem søsken. Den mest kjente, prins Carlos Hugo (1930-2010), var gift med prinsesse Irene av Nederland, og forsøkte å bli spansk konge.

Stort familietre

Bourbon-Parma-familie har vært svært barnerike og har giftet seg inn i de fleste kongefamilier. Den siste keiserinnen av Østerrike, Zita, var en av tantene til Marie-Thérèse, prins Felix av Luxembourg (ektemannen til storhertuginne Charlotte) var hennes onkel, og dronning Anne av Romania var en kusine.

Familien har knapt noen nasjonalitet. Bourbon er det gamle franske kongenavnet og Parma viser til en by i Italia. I tillegg er de svært knyttet til Spania gjennom sitt krav om den spanske tronen, en bevegelse som kalles karlistene.

Prinsesse Marie-Thérèse av Bourbon-Parma.
Prinsesse Marie-Thérèse av Bourbon-Parma.

Marie-Thérèse, som hadde slektninger i hele Syd-Europa, snakket fransk, engelsk, tysk og spansk flytende. Hun var akademiker og studerte filosofi ved Oxford og fortsatte deretter med spank ved Sorbonne i Paris og sosiologi i Madrid.

En passende prins?

Helt frem til 80-tallet gikk det uavlatelig rykter om ekteskap mellom unge kongelige, og i 1958-59 ble Marie-Thérèse koblet med den unge kong Baudouin av Belgia. Hun og søsteren Marie-des-Neiges hadde nemlig deltatt på et ball den belgiske monarken arrangerte i april 1958.

Fordi hun var mørk og nett og veldig søt ble Marie-Thérèse beskrevet som «en spansk skjønnhet». Når det gjaldt kjærligheten forelsket Baudouin seg i den spanske adelsdamen doña Fabiola Mora y Aragón, som han giftet seg med i 1960. Marie-Thérèse på sin side giftet seg aldri, uten at det har noe med Baudouin å gjøre.

 Prinsesse Marie-Thérèse av Bourbon-Parma midt i bildet på et ball på 50-tallet.
Prinsesse Marie-Thérèse av Bourbon-Parma midt i bildet på et ball på 50-tallet.

Den røde prinsessen

I 1964 oppstod det en ikke så liten skandale da broren Carlos Hugo giftet seg med nederlandske prinsessen Irene. Hun hadde konvertert til katolisismen, og mistet sin plass i tronfølgen med ekteskapet. Det storslagne bryllupet stod i selveste Roma, men ikke en eneste av brudens familie kom til seremonien. Blant brudgommens familie derimot var det mange, blant annet Marie-Thérèse, som viste en sterk lojalitet til broren og støttet Carlos Hugo og Irene.

Du kan lese om prinsesse Irene her.

Familien mente de hadde rett til den spanske tronen, og faren Xavier jobbet for dette i årene Franco regjerte i Spania. Faren hadde meget konservative synspunkter, men da helsen hans sviktet og sønnen Carlos Hugo overtok som familiens overhode, forsøkte sønnen å snu familiens synspunkter mer mot liberale og sosialistiske ideer. Her fikk han støtte av sine tre yngste søstre, som gjerne da ble omtalt som «de røde prinsessene». Drømmen om å bli spansk konge var nok egentlig aldri mer enn det, og da Franco døde i 1975 ble Juan Carlos, som forventet, ny, spansk konge.

Prinsesse Marie-Thérèse av Bourbon-Parma og hennes yngste bror Sixtus.
Prinsesse Marie-Thérèse av Bourbon-Parma og hennes yngste bror Sixtus.

I mai 1981 ble prinsessen spansk statsborger. Hun virket som professor i sosiologi ved Universidad Complutense i Madrid. Etter hvert flyttet prinsesse Marie-Thérèse av Bourbon-Parma til Frankrike og døde altså 26. mars i Paris etter komplikasjoner på grunn av covid-19- viruset.  

Det var hennes yngste bror Sixtus som annonserte dødsfallet på sin Facebookside.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *