Britisk brud 7: Prinsesse Marina av Hellas 1934

Aldri har vel en kongelig brud vært mer glamorøs enn da den oppsiktsvekkende elegante prinsesse Marina av Hellas (1906-1968) giftet seg 29. november 1934.

Den ettersittende og tunge sølvbrokaden glitret når hun beveget seg og falt mykt rundt prinsessens slanke skikkelse. Selv om hun var gresk, valgte Marina klokelig å bruke en designer fra sitt nye hjemland.

Prinsesse Marina som brud.

Lange kongelige aner

Ikke mange kongelige kan vise til en slik stamtavle som prinsesse Marina av Hellas. Hennes far var prins Nikolai av Hellas, sønn nummer tre til kong Georg 1. Marinas mor var storfyrstinne Elena av Russland, barnebarn av den russiske tsaren. En av Marinas fettere far var prins Philip, ektemannen til dronning Elizabeth.

Brudeparet med deres foreldre og to av brudepikene, Elizabeth og Margaret.
Brudeparet med deres foreldre og to av brudepikene, Elizabeth og Margaret.

Marina var i familie med nær sagt alle de kongelige statsoverhodene i Europa da hun vokste opp, men det betydde ikke at familien var særlig rik. I tillegg var det stadig politisk uro i Hellas og kongefamilien ble sendt i eksil flere ganger. Da Marina var 11 år måtte familie flykte. De flyttet til Paris og det var der Marina i all hovedsak vokst opp etter flukten i 1917. Men hun og familien dro mye rundt til alle slektningene i Europa og besøkte dem, så Marina var bereist kvinne.

Marina hadde seks store brudepiker, og to små.
Marina hadde seks store brudepiker, og to små.

Hun traff Georg, den yngste av de fire sønnene til kong Georg 5 og dronning Mary, i 1932.  Det var på ingen måte noe krav at prinsen skulle gifte seg kongelig. Det var begynt å bli vanlig at kongelige fant sine ektefeller utenfor de kongelige sirklene, men innenfor de aristokratiske. Marina er faktisk den siste utenlandske prinsesse som har giftet seg med en britisk prins.

Prins George var en elegant ung mann som visste å kle seg og gjøre inntrykk. Men som sine tre brødre røkte han for mye, og var på slutten av 20-tallet avhengig av alkohol, morfin og kokain. I tillegg hadde ha affærer med både kvinner og menn. Rusmiddelproblemet fikk han bukt med takket være sin storebror David, som senere ble kong Edvard 8.

Den mest elegante

Marinas brudekjole er enkel i sin form. Det er ingen broderier, rysjer eller blonder. De utsøkte detaljene ser vi i trompetermene og draperingen foran, for ikke å snakke om stoffet selv. Prinsessens kjole ble sydd i brokade med hvit bunn og rosemønster i sølv. Stoffet ble ansett som så delikat at det ikke kunne lagres. I løpet av to uker ble brokaden vevd i Lyon, før det umiddelbart ble sendt til London der sømmerskene sto klare for å skape kjolen etter den britiske motedesigneren Edward Molyneux tegninger.

Prinsesse Marinas brudekjole var i sølvbrokade.
Prinsesse Marinas brudekjole var i sølvbrokade.

Bryllupet stod i Westminster Abbey en tåkefull novemberdag, noe som fikk sølvet i stoffet til å virke ekstra glitrende i lyset, og bruden gjorde nærmest et overjordisk inntrykk. Men det var ikke bare stoffet som fikk bruden til å skinne. For første gang bar en britisk, kongelig brud en diamanttiara som hun festet sitt lange slør av silketyll til. Det var ikke siste gang! Fra sin russiske mor hadde Marina fått låne en såkalt stråletiara, og stråle, det gjorde Marina. I tillegg hadde hun et diamantkjede av 34 stener rundt halsen. Det var en bryllupsgave fra svigerfar, kong Georg 5.

Marina og Georg, hertugparet av Kent, var i de knappe åtte de var gift, den britiske kongefamiliens mest glamorøse par.

Marina og Georg, hertugparet av Kent, var i de knappe åtte de var gift, den britiske kongefamiliens mest glamorøse par.

Brudebuketten bestod av tidens store moteblomst: hvit liljer. Kronprinsesse Märtha hadde en slik brudebukett da hun giftet seg i 1929 og året etter Marina, i 1935, valgte også prinsesse Ingrid av Sverige slike blomster da hun ble gift med den dansk kronprinsen.

Livet etterpå for prinsesse Marina

Da de giftet seg ble Marina og Georg paret hertug og hertuginne av Kent, og var utvilsom den britiske kongefamiliens mest glamorøse par. De fikk tre barn sammen: Edward, Alexandra og Michael. Men det ble ikke lange ekteskapet for Marina og Georg. Deres yngste sønn var ikke mer enn seks uker da Georg omkom i en flyulykke over Reykjavik i 1942.

Marina giftet seg ikke igjen, men forble en av kongehusets med profilerte medlemmer til sin død i 1968.

Forrige britiske brud: Prinsesse Maud av Fife

Neste brud: Lady Alice Montagu Scott Douglas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *