Britisk brud 2: Prinsesse Mary 1922

28. februar 1922 stod 24 år gamle prinsesse Mary brud. Brudgommen var den 39 år gamle Lord Henry Lascelles. Som kongens eneste datter var bryllupet litt av en begivenhet, men Mary ble fort overskygget av sine glamorøse svigerinner, og forble en grå og anonym skikkelse.

Prinsesse Mary av Storbritannia i 1922 som brud, med ektemann, brudepiker og forlover.
Prinsesse Mary i 1922 på sin bryllupsdag, med ektemann, brudepiker og forlover.

Prinsesse Mary (1897 – 1965) var eneste datter til kong Georg 5. og dronning Mary. Paret hadde i tillegg fire sønner, så man kunne tenke seg at Mary ville ha vært sin tids kongelige stjerne, men hun forble en nokså grå skikkelse. Som en kvinne av overklassen var hun engasjert i veldedig arbeid. Særlig sykepleie og speiderbevegelsen lå hennes hjerte nært.

Du kan lese mer om prinsesse Mary, grevinne av Harewood her.

Prinsesse Mary, Princess Royal og grevinne av Harewoodd, var en ivrig støttespiller av speiderbevegelsen.
Prinsesse Mary, Princess Royal og grevinne av Harewoodd, var en ivrig støttespiller av speiderbevegelsen.

Ingen utenlandsk prins

Etter Den første verdenskrig (1914-1918) var mye endret i Europa. Imperier som Tyskland og Østerrike hadde kollapset og var blitt redusert til mindre republikker. I Russland hadde kong Georges fetter, tsar Nikolai, blitt skutt og drept sammen med sin familie. Det var i det hele tatt ikke så mange passende prinser for Mary å gifte seg med. Han måtte være protestant og ikke tysk, det var umulig etter krigen, og da var det ikke mange igjen. Men viktigst var det at det ikke lenger var politisk klokt å gifte seg over landegrensene. Nå betydde det nasjonale mye mer.

Prinsesse Mary av Storbritannia som ung kvinne.
Prinsesse Mary av Storbritannia som ung kvinne.

Mary ble derfor ikke oppmuntret til å finne seg en prins på kontinentet. At hun fant en mann hjemme i Storbritannia ville i grunnen være mye bedre. Hennes utvalgte passet bra i så måte: Lord Henry Lascelles (1882 – 1947) var nærmeste arving til jarledømmet Harewood og en venn av Marys far. Han var 15 år eldre enn Mary.

Vielsen stod i Westminster Abbey i London.

Prinsesse Mary som brud

Tegning av prinsesse Marys brudekjole
Tegning av prinsesse Marys brudekjole.

I begynnelsen av tjueårene hadde kjolestilen endret seg radikalt. Korsettene var kastet, og alle kjoler, brudekjoler inkludert, var myke og behagelige. Livet ligger svært lavt, rundt hoftene, mens skjørtekanten befinner seg ved ankelhøyde. Prinsesse Marys brudekjole passer fint inn i denne stilen.

Hennes kjole er sydd av et sølvstoff, som avisen New York Times forteller var blitt forært til dronningen for noen år siden da hun var i India. Dette er jo en tid da India er «Juvelen i kronen», dvs Det britiske Imperiets mest skattede koloni. Avisen forklarer for sine lesere at sølvstoffet er en triumf av innfødt produksjon.

Over sølvkjolen bar bruden en ny, men gjennomsiktig, kjole i brodert tyll.

Slepet, på fire meter, hadde hun festet til skuldrene. Det var sydd i tykk brokade, og nederst på det var det brodert emblemer som symboliserte Imperiet: lotus fra India, lønn fra Canada og bregne fra New Zealand. Tyllsløret, som var kantet med perler, ble festet til brudens hår med en krans av appelsinblomster.

Foto av prinsesse Marys brudekjole 1922.
Dessverre er det var sort-hvitt bilder av prinsesse Marys brudekjole.

Praktfulle gaver

Brudepikenes kjoler var også sydd i et sølvstoff og pyntet med sølvblonder. De hadde ingen hatter, men slør som ble holdt på plass av et sølvbånd av bader. Det ser rart ut i dag, og kanskje det gjorde det den gangen også, for brudepikene ser ut som de er bruder selv.

Blant Marys åtte brudepiker finner vi hennes venninne, den skotske adelsdamen Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Året etter er det hennes tur å stå brud og da med prinsesse Marys eldre bror.

Lady Elizabeth Bowes-Lyon som brudepike til prinsesse Mary.
Lady Elizabeth Bowes-Lyon som brudepike til prinsesse Mary. Året etter giftet hun seg med Marys bror Albert og ble senere kjent som dronningmoren. Du kan lese om det bryllupet her.

Siden prinsessen var kongens datter, var det ikke ubetydelige ting hun fikk i gaver. Særlig er mengden av juveler er imponerende. Blant annet mottok Mary fra sine foreldre en safirtiara som i sin tid ble laget til dronning Victoria. Den ble forøvrig nylig solgt av Marys etterkommere til Victoria & Albert-museet i London for 50 millioner kroner!

Men det var ennå ikke mote, selv ikke blant kongelige, å bære en diamanttiara til brudesløret.  Akkurat det lå over 10 år frem tid. Men Mary hadde perle – og diamanthalskjeder og i et av dem hang en stor perle hun hadde fått av brudgommen.

Prinsesse Mary som brud, med sin mann og sine foreldre: dronning Mary og kong Georg 5.
Prinsesse Mary som brud, med sin mann og sine foreldre: dronning Mary og kong Georg 5.

Mary og Henry var gift til Henry døde i 1947. De fikk to sønner sammen: George og Gerald. I dag er det Georges sønn David som er Jarlen av Harewood.

Forrige britiske brud: Prinsesse Patricia av Connaught.

Neste britiske brud: Edwina Mountbatten 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *