Prinsesse Mary – glemt og oversett

Mange har sikkert sett filmen Downton Abbey der familien Grantham får besøk av kong Georg 5. og dronning Mary. Et underplott i historien er den ekteskapelige lykken til kongeparets datter, prinsesse Mary.

Prinsesse Mary av Storbritannia.
Prinsesse Mary av Storbritannia, i tiden like etter at hun giftet seg.

Grantham-familien drar til godset Harewood for drikke te med prinsessen. Mens de er der kommer hennes to sønner, George og Gerald, for å leke. Men så trer prinsessens mann, lord Lascelles, inn i rommet og beordrer guttene bort, noe som tydelig opprører Mary. Tidligere i filmen hadde vi sett at hun gråt og ville forlate mannen sin, men ble overtalt av Tom til å bli hos ham.

I det virkelige liv er lite som tyder på at prinsesse Mary var ulykkelig i sitt ekteskap. Og hun ville absolutt aldri ha vurdert å gå fra mannen sin. Tvert imot, eldstesønnen Georges memoarer fra 1981, inneholder mange eksempler på hvor godt foreldrene hadde det, og at hun følte seg ganske fortapt da han døde.

Eneste jente

Prinsesse Victoria Alexandra Alice Mary ble født 25. april 1897 som tredje barn og eneste datter til de som i 1910 ble kong George 5. og dronning Mary av Storbritannia. Faren Georg var bror av dronning Maud, som dermed var prinsessens tante og kong Olav hennes fetter.

Kong Georg 5. (da Prinsen av Wales) med fire av sine seks barn.
Kong Georg 5. (da Prinsen av Wales) med fire av sine seks barn. Prinsesse Mary er nummer to fra høyre.

Da prinsessen ble født, regjerte hennes oldemor dronning Victoria på 59. året. Men til tross for at Mary var prinsesse av det mektige britiske imperiet og eneste jente i en søskenflokk på fem, var hun en lite kjent og ikke ofte omtalt figur i sin tid, kanskje med unntak av årene under Den første verdenskrig. I motsetning til neste generasjons kongsdøtre, Elizabeth og ikke minst Margaret, var Mary ingen person offentligheten ble fascinert av, ikke at hun fikk mulighet til å spille noen glamorøs rolle heller.

Mary fikk også sterk «konkurranse» fra sine svigerinner: dronningmoren, prinsesse Marina og prinsesse Alice, for ikke å snakke om Wallis Simpsin. Sammenlignet med disse fremsto Mary som en grå mus.

Populær – for en stakket stund

Men Mary nøt stor popularitet under krigen (1914-1918) takket være at hun samlet inn svimlende 100 000 pund, for å sende hver soldat en julegave. Det var en messingeske der hennes profil var preget inn og som inneholdt tobakk, sigaretter, en pipe og en lighter.

Prinsesse Marys juleboks 1914.
Prinsesse Marys juleboks 1914.

Hun stod også bak «Princess Marys gavebok», som inkluderte historier blant annet av JM Barrie (Peter Pan, Sir Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes), og Rudyard Kipling (Jungelboken).

Dronning Mary med sin datter prinsesse Mary under Den første verdenkrig.
Dronning Mary med sin datter prinsesse Mary under Den første verdenkrig. Hun utdannet seg innen sykepleie under krigen og var for resten av livet interessert i dette.

I disse årene, da hun rundet 20, hadde Mary sin glansperiode. Krigen var naturligvis en svært spesiell omstendighet, der kongelige kunne spille en større rolle enn normalt, men Mary ville ikke, eller kunne ikke, fortsett i en kongelig stjernerolle.

Et annet liv for en datter

Den anerkjent britiske biografen Hugo Vickers forteller at da Mary vokste til, bekymret den eldste broren hennes David (den senere kong Edvard 8.) seg over at hun aldri ville gifte seg.  I 1918 fortalte han sin elskerinne, Freda Dudley Ward, at Mary risikerte «fullstendig ødeleggelse» og han fryktet at ingen mann noen gang ville «se så mye av henne at han ville forelske seg og ta henne».

Prinsesse Mary og hennes eldste bror David, Prinsen av Wales, til foreldrenes kroning i 1911.
Prinsesse Mary og hennes eldste bror David, Prinsen av Wales, til foreldrenes kroning i 1911. Mary er ennå ikke 16 år, men 14, og derfor er kjolen litt kort.

Det han hentydet til var at faren, kong Georg, som elsket sin datter, kontrollerte hele livet hennes. Han var en mann av den gamle skolen, for å si det pent. Som eksempel likte han ikke skjørt som viste leggen på voksne kvinner. Det betydde at hans kone gikk med ankellange kjoler så lenge han levde, og det år etter at moten hadde endret seg. Dronning Marys oppsiktsvekkende klær ble ofte beskrevet og hun vandret vel egentlig rundt som hun kom fra en forgangen tid.

«Holdt fanget»

Broren ønsket at Mary skulle få lov til å «kle seg ordentlig og se elegant ut» I 1919 protesterte han kraftig mot at faren «holdt henne fanget ved hoffet, og ikke lot henne føre et normalt liv, men ødela hennes sjanser for å gifte seg, eller i de minste leve et liv som en jente på 23 år bør få gjøre!»

Prinsesse Mary med sin svigerinne prinsesse Marina, hertuginne av Kent.
Prinsesse Mary med sin svigerinne prinsesse Marina, hertuginne av Kent.
Safirtiaraen Mary bærer ble nylig solgt for 50 millioner kroner til Victoria & Albert museum. Du kan lese om smykket her.

Hennes brødre derimot fikk anledning til å leve et mye friere liv, selv om faren også forsøkte å kontrollere dem. De fikk i alle fall penger og hadde anledning til å gå ut og møte verden. 20-tallet var selvfølgelig en annen tid og hva kvinner kunne tillate seg var en verden unna det menn kunne gjøre. Kong Georg var en fryktinngytende far og Mary ingen varm mor, og selv om man skal være forsiktig med å psykologisere, er det et faktum at deres barn fikk sine problemer som voksne. Det var både rusmisbruk og i filmen «Kongens stemme», blir kong Georg 6.s stamming tilskrevet hans vanskelig barndom. Så at Mary skulle prøve å motsi sin far, var nok helt utenkelig for henne. Det turde hun bare ikke.

Jakten på en mann

Prinsesse Mary som en ung dame.
Prinsesse Mary som en ung dame.

Flere britiske adelsmenn ble lansert som ektemenn for prinsesse Mary. Noen utenlandsk prins var det trolig ikke snakk om. Det var like etter krigen og å finne seg en tysk prins, som hadde vært vanlig, ville være politisk umulig. Én utenlandsk prins som nok hadde blitt godtatt, var hennes fetter kronprins Olav. Men det var egentlig aldri aktuelt. Olav hadde allerede da truffet kvinnen i sitt liv: prinsesse Märtha av Sverige.

Prinsesse Mary endelig gift

Da hun giftet seg, var Mary blitt en ganske «gammel» brud i disse kretser, med hele 25 år. Den utvalgte var viscount Henry Lascelles, arving til tittelen Jarl fra Harewood. Han hadde en stor formue i vente, men var allerede en rik mann. Lascelles hadde nemlig arvet sin eksentriske grandonkel, markien av Clancarde, etter å ha snakket med den gamle mannen en halvtime på en herreklubb. Arven bestod av kunst og eiendom til flere millioner.

Prinsesse Mary og lord Henry Lascelles i forlovelsestiden.
Prinsesse Mary og lord Henry Lascelles i forlovelsestiden.

Lascelles ble født i 1882 og var altså 15 år eldre enn prinsesse Mary. Også her florerer ryktene. Det er blitt antydet at han bare giftet seg med henne for å vinne et veddemål.

Da storebror David fikk høre om forlovelsen, sa han til Freda at han håpet at det ikke var «for arrangert», men var glad for at søsteren hans endelig skulle slippe fra «fengselet», og la til: «Selvfølgelig er Lascelles for gammel for henne og ikke attraktiv … Men han er rik, og jeg er redd det er en veldig viktig ting for stakkars Mary. Jeg håper ved Gud at hun blir lykkelig». ‘

Du kan lese om bryllupet til prinsesse Mary her.

Stod i mot familien

Mary stod sin bror David (kong Edvard 8, senere Hertugen av Windsor) nær. Like etter abdikasjonskrisen i 1936 dro hun og mannen på besøk da ham i Wien. Det vakte oppsikt, for ingen i den britiske kongefamilien ville på det tidspunktet ta i eks-kongen med ildtang.

Da hennes niese prinsesse Elizabeth giftet seg med prins Philip i november 1947, nektet hun angivelig å delta i for å protestere mot at hertugen av Windsor ikke hadde blitt invitert. Mary ga dårlig helse som offisielle grunn til at hun ikke deltok

Prinsesse Mary sammen med Hertugen og Hertuginnen av Windsor. Mary var den eneste i den britiske kongefamilien som ikke slo hånden av broren da han abdiserte for å gifte seg med mrs. Simpson.
Prinsesse Mary sammen med Hertugen og Hertuginnen av Windsor. Mary var den eneste i den britiske kongefamilien som ikke slo hånden av broren da han abdiserte for å gifte seg med mrs. Simpson.

I 1929 døde svigerfar og Mary ble Grevinnen av Harewood. Da flyttet hun og Henry inn i det vakre Harewood-slottet der de oppdro sine to sønner George (1923 – 2011) og Gerard (1924-1998). Hun representerte dronningen og kongehuset flere ganger og var særlig engasjert for sykepleien og speiderbevegelsen. Henry Lascelle døde i 1947, 18 år før Mary forlot denne verden 28. mars 1965.

Prinsesse Mary foran sitt hjem godset Harewood.
Prinsesse Mary foran sitt hjem godset Harewood.

2 thoughts

  1. Så interessant å lese, spesielt fordi jeg så Downton Abbey, filmen, i går. Du vet vel mye om de tiaraene som prinsessen og dronningen bar i scenen fra ballet? Kan du fortelle oss noe? Dro kjensel på tiaraen som prinsessen hadde på.

    1. Hei Ellen,
      Takk for tilbakemelding. Når det gjelder tiaraen i DA så vet jeg ikke så mye, det er det ikke andre som gjør heller. Det jeg vet er at de er ekte! Muligens har bryllupstiaraen til Mary og markisen (glemt navnet) tilhørt den eldste søsteren til dronning Maud – men jeg tviler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *