Britisk brud 2: Prinsesse Mary 1922

Prinsesse Mary med ektemann, brudepiker og forlover.
Prinsesse Mary med ektemann, brudepiker og forlover.

28. februar 1922 giftet 24 år gamle prinsesse Mary av Storbritannia seg med 39 år gamle Lord Henry Lascelles i Westminster Abbey. 

Prinsesse Mary (1897 – 1965) var eneste datter til kong Georg 5. og dronning Mary. Paret hadde i tillegg fire sønner, så man kunne tenke seg at Mary ville være sin tids kongelige stjerne, men hun forblir en nokså grå skikkelse. Som kongelige kvinner flest i overklassen var hun engasjert i veldedig arbeid. Særlig sykepleie og speiderbevegelsen lå hennes hjerte nært.

Ingen utenlandsk prins

Prinsesse Mary før hun giftet seg.
Prinsesse Mary før hun giftet seg.

Etter Den første verdenskrig (1914-1918) var mye endret i Europa. Imperier som Tyskland og Østerrike hadde kollapset og var blitt redusert til mindre republikker. I Russland hadde kong Georges fetter, tsar Nikolai, blitt skutt og drept sammen med sin familie. Det var i det hele tatt ikke så mange passende prinser for Mary å gifte seg med. Men viktigst var det at det ikke lenger var politisk klokt å gifte seg over landegrensene. Nå betydde det nasjonale mye mer.

Mary ble derfor ikke spesielt oppmuntret til å finne seg en prins på kontinentet. At hun fant en mann hjemme i Storbritannia ville i grunnen være mye bedre og hennes utvalgte passet bra i så måte: Lord Henry Lascelles (1882 – 1947) var nærmeste arving til jarledømmet Harewood og en venn av Marys far. Han var 15 år eldre enn Mary.

Prinsessens kjole

Prinsesse Marys brudekjole.
Prinsesse Marys brudekjole.
Prinsesse Mary som brud. Hun var kusine til kong Olav.
Prinsesse Mary som brud. Hun var kusine til kong Olav.

I begynnelsen av tjueårene har kjolestilen endret seg radikalt. Korsettene er kastet, og alle kjoler, brudekjoler inkludert, er myke og behagelige. Livet ligger svært lavt, ved hoftene, mens skjørtekanten befinner seg ved ankelhøyde. Prinsesse Marys brudekjole passer fint inn i denne stilen.

Hennes kjole er sydd av et sølvstoff, som avisen New York Times forteller, var blitt forært til dronningen for noen år siden da hun var i India. Dette er jo en tid da India er «Juvelen i kronen», dvs Imperiets mest skattede koloni. Avisen forklarer for sine lesere at sølvstoffet er en triumf av innfødt produksjon.

Tegningen av prinsesse Marys brudekjole.
Tegningen av prinsesse Marys brudekjole.
Prinsesse Marys brudekjole i 1922.
Prinsesse Marys brudekjole i 1922.

Over sølvkjolen bærer bruden en ny, men gjennomsiktig kjole i brodert tyll. Slepet, på fire meter, har hun festet til skuldrene. Det er sydd i tykk brokade og nederst finner vi broderte emblemer fra Imperiet som lotus fra India, lønn fra Canada og bregne fra New Zealand. Tyllsløret, som var kantet med perler, ble festet til brudens hår med en krans av appelsinblomster.

Praktfulle gaver

Prinsesse Mary med sin ektemann Lord Henry Lascelle og brudens foreldre: dronning Mary og kong Georg 5.
Prinsesse Mary med sin ektemann Lord Henry Lascelle og brudens foreldre: dronning Mary og kong Georg 5.

Brudepikenes kjoler var også sydd i et sølvstoff og pyntet med sølvblonder. De hadde ingen hatter, men slør som ble holdt på plass av et sølvbånd. Det ser rart ut i dag, og kanskje det gjorde det den gangen også, for brudepikene ser ut som de er bruder selv. Blant Marys åtte brudepiker finner vi hennes venninne, den skotske adelsdamen Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Året etter er det hennes tur å stå brud og da med prinsesse Marys eldre bror.

Siden prinsessen var kongens datter, var det ikke ubetydelige ting hun fikk i gaver. Særlig er mengden av juveler er imponerende. Blant annet mottok Mary fra sine foreldre en safirtiara som i sin tid ble laget til dronning Victoria. Den ble forøvrig nylig solgt av Marys etterkommere til Victoria & Albert-museet i London for 50 millioner kroner! Men det var ennå ikke mote, selv ikke blant kongelige, å bære diamanttiara til brudesløret.  Akkurat det lå over 10 år frem tid. Men Mary hadde diamanthalskjeder og i et av dem hang en stor perle hun hadde fått av brudgommen.

Mary og Henry var gift til Henry døde i 1947. De fikk to sønner sammen: George og Gerald. I dag er det Georges sønn David som er Jarlen av Harewood.

Forrige britiske brud: Prinsesse Patricia av Connaught.

Neste britiske brud: Edwina Mountbatten 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *