Britisk brud 6: Prinsesse Maud av Fife 1923

Prinsesse Maud av Fife (1893 -1945) var oppkalt etter sin tante, nemlig vår egen dronning Maud. Prinsessen var datter av dronning Mauds eldste søster, Louise, som betyr at hun er kusine av kong Olav, uten det virker som de hadde noen nær kontakt. 

Prinsesse Maud av Fife på sin bryllupsdag 23. november 1923.

Prinsesse Louise hadde giftet seg med den skotske hertugen av Fife i 1889, og fikk to døtre med ham: Alexandra og Maud. At døtrene kunne smykke seg med en prinsessetittel er ikke vanlig for hertugdøtre. De kalles lady og så fornavn. Det ble en for enkelt synes hennes morfar, så da han ble konge (Edvard 7), ga han Maud og søsteren hennes hver deres prinsessetittel.

I 1905 gikk Maud fra å være lady Maud til å bli prinsesse Maud av Fife. Noe slikt har ikke vært gjort hverken før eller siden.

Prinsesse Louise med sine to døtre Maud og Alexandra.
Prinsesse Louise med sine to døtre Maud og Alexandra.

En glitrende sølvfe

Prinsesse Maud av Fife var blitt 30 år da hun sto brud 23. november 1923. Brudgommen var Lord Charles Carnegie, senere jarl av Southesk (1893 – 1992) og bryllupet stod i Royal Military Chapel i London. Ettersom brudens far var død, ble det brudens onkel, kong George 5. som fikk æren av å føre Maud til alteret.

Prinsesse Maud på vei til sitt bryllup. Bak henne går hennes mor Louise, dronning Mauds søster.

Prinsesse Maud på vei til sitt bryllup. Bak henne går hennes mor Louise, dronning Mauds søster.

Mauds brudekjole er av hvit georgette, et tynt, matt og mykt stoff, og som er tett brodert med sølvbiter som danner felter horisontalt på kjolen. Midjen er lav og er antydet ved at sølvbiter er brodert på tvers og danner et slags belte.

Det fire meter lange slepet er sydd av sølvlamé og over det igjen, også festet til skuldrene, ligger et tynt, gjennomsiktig stoff av sølvtråder . Det er også dette tynne slepet som utgjør ermene. Det samme tynnet sølvstoffet er også brukt som slør. Det er festet tett rundt hodet hennes, omtrent som en hette, og pyntet med hvit lyng.

Prinsesse Maud  av Fife med sin praktfulle brudekjole.
Prinsesse Maud av Fife med sin praktfulle brudekjole.

Appelsinblomster, som hittil å ha vært obligatorisk brudepynt, velger Maud bort. Hun ikke noen brudebukett heller. I stedet bærer hun en gammel messebok.

Lord og Lady Carnegie på sin bryllupsdag. Da lordens far døde i 1941, ble Charles og Maud jarlen og grevinnen av Southesk.

Samtidige kilder beskriver hennes gang opp kirkegulvet var som å se en glitrende sølvfe. Brudepikene var kledd i blå kjoler hadde sølvbånd om håret. De har buketter av hit lyng.

Ikke lenger prinsesse

Etter bryllupet droppet Maud prinsessetittelen sin og kalte seg igjen lady. Hun og Charles fikk ett barn sammen, sønnen James ble født i 1929.

Maud var plaget av dårlig helse og tilbrakte sine siste år i et sykehjem før hun døde av bronkitt i 1945, 52 år gammel. Hennes sønn ble med tiden Hertugen av Fife og det er hans sønn igjen som har leid ut de historiske familiesmykkene du i dag kan se i Kensington Palace i London.

Forrige britiske brud: Dronningmoren 1923

Neste britiske brud: Prinsesse Marina 1934

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *