Prinsesse Michael av Kent 75 år

Prinsesse Michael av Kent har ifølge henne selv en makeløs avstamning, men blir rutinemessig portrettert som Storbritannias mest entusiastiske mottaker av gratisvarer. 15. januar 2020 fyller denne høyreiste og kontroversielle kvinnen 75 år.  Det er en feiring som kommer til å forsvinne i skandalen rundt Meghan og Harry, som ikke vil jobbe som kongelige. Det er neppe noe prinsessen kan begripe – hun hadde mer enn gjerne representert, for hun elsker det kongelige livet – men Kentene er «junior royals» og er i ferd med å fases ut.

Prinsesse Michael av Kent fyller 75 år. Foto:  Andrew Crowley
Prinsesse Michael av Kent fyller 75 år. Foto: Andrew Crowley

Ofte kritisert

Prinsesse Michael av Kent med juveler som en gang tilhørte hennes svigermor prinsesse Marina.
Prinsesse Michael av Kent med juveler som en gang tilhørte hennes svigermor prinsesse Marina.

Meghan er utmattet av den negative pressedekningen hun har fått, men hun bør ikke tro at noen i den britiske kongefamilien unnslipper kritikk og latterliggjøring, ofte også urettferdig og overdrevet. Ikke det at Meghan skal behøve å finne seg i det av den grunn, men om prinsesse Michael er det knapt blitt skrevet noe pent i de over 40 årene hun har vært en del av den britiske kongefamilien. Det ser imidlertid ut til å prelle av henne.

Om man skal si det som det er, er det noe grunnleggende usympatisk med prinsesse Michael av Kent. Det virker som om hun syns hun har rett til alle sine privilegier, og ikke at de bare er et resultat av en tilfeldighet: Hun giftet sg med en fetter av dronning Elizabeth.

Stor på det

For noen år siden, da hun og mannen måtte selge sitt herskapshus på landet, ble hun rasende: «Et fryktelig ord kom inn i mitt liv da vår sekretær sa: «Dere må leve på en mindre fot». Det var det verste jeg hadde hørt på lenge!

Det virker jo bare tåpelig, sett med alle andres øyne. Ikke minst fordi de fortsatt bor i en 21-roms leilighet i Kensington Palace, til en tusenlapp i uka. Men prinsesse Michael lar seg ikke påvirke av «alle andre». Selveste dronning Elizabeth skal ha sagt om henne: «She is to grand for us», som omtrent betyr: Hun er for storslagen for oss. Åpenbart ironisk.

Prinsesse Michael har fått tilnavnet «princess pushy» noe som skulle bety prinsesse påtrengende, fordi hun presser seg frem og ikke forstår at hun bare er kona til en «junior royal». Og at hennes fine aner ikke er så interessant for andre enn henne selv.

Fattig og fornem

Prinsesse Michael ble født i Böhmen 15. januar 1945, som baronesse Marie Christine Anna Agnes Hedwig Ida von Reibnitz. I følge henne selv er hennes foreldre etterkommere av kong Karl den store og Vlad av Transylvania (han som ble «Dracula»). Hennes far, Günther, var en tysk baron, mens moren Maria var datter av en ungarsk greve. Etter krigen var ikke livet i Sentral-Europa tiltalende for aristokrater som hadde mistet alt. Mens hun fortsatt var en liten, ble foreldrene separert og Marie Christine flyttet til Australia, der moren kjøpte en skjønnhetssalong.

Av en annen verden

Livet i Sydney var hyggelig nok, men det var ikke hva den vakre unge damen så som sin skjebne. Senere har hun sagt: Innerst inne hørte jeg min mors ord: «900 år med familiehistorie må være verdt noe».

Baronesse Marie Christine von Reibnitz, senere prinsesse Michael av Kent.
Baronesse Marie Christine von Reibnitz, senere prinsesse Michael av Kent.

Selv om Marie Christine ikke vokste opp i et hjem med penger enn si formue, skal hun ha vært såpass selvbevisst om sin sosiale status at hun nektet å ta matlagningskurs på skolen. Begrunnelse skal ha vært at hun skulle gifte seg med en prins og derfor bli tatt hånd om av tjenere. Men det høres for dumt ut til å være sant.

Men om dette var hennes framtidsdrømmer, viste de seg å slå til. Hun fikk en prins som ektemann.

Blir prinsesse Michael av Kent

Marie Christine forlot Australia og dro til Storbritannia. Etter et kurs ved Victoir & Albert Museum, fant hun en jobb som interiørarkitekt. Hun fant seg også en ektemann. I 1971 giftet Marie Christine seg med bankmann Tom Troubridge. Ekteskapet var ingen suksess og etter to år gikk paret fra hverandre. Men hun måtte vente ytterligere fem for en annullering. Da var hun dypt involvert  med dronningens fetter, prins Michael av Kent.

Prins og prinsesse Michael av Kent på sin bryllupsdag.
Prins og prinsesse Michael av Kent på sin bryllupsdag.

De giftet seg borgerlig i Wien i 1978, og siden Marie Christine var katolikk, måtte prins Michael si fra seg sin rett til tronen. Hans hustru på 1,80 meter vakte oppsikt på de britiske øyene. Men det var ikke bare høyden, den nye kongelige bruden var også vakker. Men som sagt, ikke særlig sympatisk, og Marie Christine fikk aldri et varmt forhold til det britiske folket. Paret har fått to barn: lord Frederick (39), og lady Gabriella (38), og så langt to barnebarn. 

Her kan du lese om bryllupet mellom Michael og Anne Christine

Rent-a-Kent

Historiene om prinsesse Michaels oppblåste fornemmelse av egen betydning er mange. Hun skal ha kommet 30 minutter for sent til en lunsj med dronningen og store deler av kongefamilien til stede, og bedt folk bare slappe av og ikke reise seg. Det var det naturligvis ingen som hadde tenkt til. På en annen side skal hun forlangt at to personer som malte taket hennes, kom ned fra stigene og neide for henne.

Prins og prinsesse Michael av Kent
Prins og prinsesse Michael av Kent liker å fremstå i en kongelig atmosfære.

Ettersom paret ikke har hatt en definert rolle i kongefamilien, har de vært nødt til å tjene sine penger selv, som Meghan og Harry også drømmer om. Men det er vanskelig for kongelig å tjene penger, for som regel er det de har å selge kongeligheten – som egentlig ikke er til salgs. Prinsesse Michael har gitt ut flere bøker om kongelige historiske personer og gir også foredrag om disse.

Prins og prinsesse Michael av Kent ble kjent for å la seg hyre ut til de som ville betale. Pressen døpte businessen deres om til «rent-a-Kent». Det har heftet noe negativt ved dem, men de har nå maktet å leve det kongelige livet de har strebet etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *