Britisk brud 16: Prinsesse Michael Kent 1978

30. juni 2018 feiret prins og prinsesse Michael av Kent at de hadde vært gift i 40 år. Paret har hatt det godt sammen, men Marie-Christine, som er prinsesse Michaels navn, har aldri nytt noen popularitet hos britene.

Prins og prinsesse Michael av Kent på sitt bryllupsball i 1978.  Ettersom Marie-Christine ikke er født prinsesse får hun ikke bruke sitt eget navn.
Prins og prinsesse Michael av Kent på sitt bryllupsball i 1978. Ettersom Marie-Christine ikke er født prinsesse får hun ikke bruke sitt eget navn.

Forlovelsen mellom prins Michael av Kent (f. 1942) og østerrikske baronesse Marie-Christine von Reibnitz (f. 1945) ble kunngjort 30. mai 1978.

Men det skulle ikke bli noe storslagent bryllup på engelsk jord for det unge paret, slik de nok hadde håpet på, for på denne tiden var det forbudt for en i arverekken å gifte seg med en katolikk.

Marie-Christine kunne ha løst saken ved å konvertere og bli protestant, men det var uaktuelt for henne. Og som om ikke religionen hennes var «ille» nok, var hun i tillegg skilt, noe som på den tiden var høyst problematisk for den britiske kongefamilien. I dag er det som kjent annerledes.

Måtte gifte seg i utlandet

Michael og Marie-Christine giftet seg borgerlig på rådhuset i Wien.
Michael og Marie-Christine giftet seg borgerlig på rådhuset i Wien.

Dronning Elizabeth ga sin tillatelse til ekteskapet, slik at det også ble gyldig i Storbritannia. Michael fikk også beholde sin prinsetittel, men han mistet sin plass i arverekken.

Som tingene utviklet seg var det ikke mulig for dem å gifte seg i Storbritannia, og derfor ble paret viet i rådhuset i Wien 30. juni 1978. 

Bare nær familie var til stede: Brudens søsken, Hertugen av Kent og prinsesse Alexandra med familier var der, samt prinsesse Anne. Bruden bar en enkel kremfarget drakt fra designer Hardy Amies.

Ball for bruden

På kvelden etter vielsen inviterte paret til ball på Schwarzenberg slott. Da bar bruden en kjole i kremfarget silke-crêpe fra det britiske motehuset Bellville Sassoon (som prinsesse Diana også kom til å bruke). Skjørtet hadde et lite slep og paneler med Chantilly-blonder.

Til ballet hadde Marie-Christine pyntet seg med noen av juvelene etter svigermoren, prinsesse Marina. Mest iøynefallende var stråletiaraen av diamanter. Den hadde i sin tid vært en gave fra London by da Marina giftet seg i 1934.

Marie-Christines svigerinne, prinsesse Alexandra, hadde også båret denne tiaraen som brud, men da som et lån fra sin mor. Marina døde i 1968, og det var hennes yngste sønn, prins Michael, som arvet smykket. Diamantøredobbene stammet også fra Marina. Bruden bar også flere rader med perler, som dannet en høy hals på kjolen.

Livet etterpå

6.april 1979 fødte Marie-Christine en sønn, lord Frederick Windsor. To år senere ble datteren lady Gabriella Windsor født. Begge barna ble oppdratt som protestanter og har derfor hele tiden hatt sin plass i arverekken.

Lord Frederik giftet seg i 2009 med skuespillerinnen Sophie Winkleman og de har gitt Marie-Christine og Michael to barnebarn, Isabella og Maud. Lady Gabrielle er forlovet med Thomas Kingston og de vil gifte 18. mai 2019.

Michael og Marie-Christine med sine to barn Gabriella og Frederick.
Prins og prinsesse Michael av Kent med sine to barn lady Gabriella og lord Frederick.

I 1983 ble ekteskapet mellom Marie-Christine og Michael godkjent av den katolske kirken, og Paven tillot dem å fornye sine ekteskapsløfter under en katolsk seremoni. Da hentet Marie-Christine frem den sammen kremfargede drakten hun hadde båret under den borgerlige vielsen fem år tidligere.

Prinsesse Marie-Christine av Kent for fin for kongefamilien

Marie-Christine er en svært vakker og stilig kvinne, men har aldri nådd å bli særlig populær hos britene, eller hos sin kongelige svigerfamilie. Hun virker arrogant og standsbevisst, og dronningen skal spøkefullt ha sagt at «Marie-Christine er altfor fin for oss».

Sist Marie-Christine satte sinnene i kok, var da hun under dronningens julelunsj i 2017, bar en brosje formet som en sort mann. Lunsjen var første anledning for resten av kongefamilien til å bli kjent med prins Harrys forlovede, Meghan Markle. Hun har afrikansk bakgrunn, og brosjen ble sett på som høyst upassende, for å si det forsiktig. Marie-Christine måtte beklage offentlig.

Forrige britiske brud nr 15: Prinesesse Anne 1973

Neste britiske brud nr 17: Prinsesse Diana 1981

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *