Britisk brud 1: Prinsesse Patricia 1919

Prinsesse Patricia av Connaught (1886-1974) var i sin tid en av de mest omtalte kongelige prinsessene. Hun var svært vakker, og som barnebarn av dronning Victoria ble hun ansett som en meget passende brud for enhver prins, for ikke å si konge.

Hennes storesøster, Margaretha (1882-1920), hadde gjort et godt parti da hun i 1905 giftet seg med den svenske arveprinsen, Gustaf Adolf. Men for Patricia tok kjærligheten en mindre glamorøs vei. Hun valgte å gifte seg med en «nesten» vanlig mann, som riktignok var sønn av en jarl, men selv uten tittel: Alexander Ramsey

Kongelig glamour

Søstrene Margareta og Patricia rundt 1900. Margareta giftet seg i 1905 med den svenske arveprinsen.
Søstrene Margareta og Patricia rundt 1900.

Det ble likevel en feiring verdig en prinsesse av blodet da hun sto brud 27. februar 1919. Patricia og Alexanders bryllup var trolig det første kongelige bryllupet etter den ødeleggende verdenskrigen (1914-1918), som endelig hadde blitt avsluttet bare noen måneder tidligere. Det hadde vært fire dramatiske år for de fleste, og Europas kongefamilier var heller ikke blitt spart. Flere av Patricias kongelige slektninger hadde enten blitt drept eller avsatt. Så den kongelige glamour som dette bryllupet bød på, ble satt stor pris på.

Selv om Patricia ønsket seg et enkelt liv og helt frivillig sa fra seg prinsessetittelen da hun giftet seg, hindret det henne ikke i å gifte seg i Westminster Abbey. I dag er det den britiske bryllupskirken fremfor noen, men da Patricia giftet seg, var det nesten 500 år siden sist det sto et kongelig bryllup der.

Patricias brudekjole

Patricias nesten 100 år gamle kjole i dag.
Patricias nesten 100 år gamle kjole i dag.
Slepet var sydd av sølvlamé.
Slepet var sydd av sølvlamé.

Brudekjolen og slepet ble designet av motehuset «Revill & Rossiter». Det var da et kjent London-firma, med gallakjoler og skreddersydde klær for aristokrati og kongelige som sitt spesiale. Blant deres kunder finner vi vår egen dronning Maud og hennes svigerinne, dronning Mary. Firmaet laget sistnevntes kroningskjole i 1911.

Endene på det sølvbroderte båndet bruden hadde rundt livet.
Endene på det sølvbroderte båndet bruden hadde rundt livet.
Detalj fra slepet til prinsesse Patricias brudekjole.
Detalj fra slepet til prinsesse Patricias brudekjole.

Patricias brudekjole består egentlig av to kjoler, en i hvit fløyelsbrokade over en kjole med broderier og blonder. Slepet er i tykk sølvlamé med store, broderte liljemotiver. Kjolelivene hadde i årene før bryllupet vært nokså høye. Nettopp i 1919 begynner de å bevege seg mot midjen, og prinsessen har et bredt sølvbrodert bånd rundt livet. Utover 20-tallet blir kjolelivet, som vi vet, svært lavt.

Populær prinsesse

Tegningen av prinsesse Patricias brudekjole.
Tegningen av prinsesse Patricias brudekjole.
Patricia og Alexander med sine åtte brudepiker og to brudesvenner.
Patricia og Alexander med sine åtte brudepiker og to brudesvenner.

Interessen for Patricias bryllupet var stor. Skissene av bruden og brudepikenes kjoler ble trykket i Vogue før bryllupet, og dagen etter var det bilder av prinsessen på magasinforsider verden over. Som tradisjonen var, hadde Patricia åtte brudepiker. Hennes niese prinsesse Ingrid av Sverige, senere dronning av Danmark, var en av dem. De store brudepikene hadde store hatter, som kanskje ser litt rare ut i dag. En av brudepikene er det britiske kongeparets eneste datter prinsesse Mary. Hun som står som nummer to fra venstre. I 1922 var det hennes tur til å feire bryllup.  

Festet til kjolebrystet hadde Patricia festet en diamant- og perlebrosje. Den ga hun videre til den nåværende dronning Margrethe av Danmark da hun fylte 18 i 1953. Margrethe er som kjent datteren til dronning Ingrid, som var en av brudepikene i 1919. Du kan lese om perlebrosjen her.

Brudekjolen i dag

Patricias far hadde noen år tidligere vært generalguvernør i Canada. Der hadde Patricia hadde mange representasjonsoppgaver. Hun ble svært populær og fikk til og med regiment oppkalt etter seg, som eksisterer den dag i dag: Princess Patricia’s Canadian Light Infantry at Calgary. For noen år siden donerte Patricias svigerdatter brudekjolen til dette regimentets museum. 

Patricias nesten 100 år gamle kjole i dag.
Patricias nesten 100 år gamle kjole i dag.

Etter bryllupet kalte hun seg Lady Patricia Ramsay, men fortsatte å være et aktivt medlem av den kongelige familien, som hun representerte ved flere offisielle arrangementer. Patricia og Alexander fikk en sønn i desember 1919. De forble gift til Alexanders død i 1972. Lady Patricia døde halvannet år senere.

Neste kongelige britiske brud er prinsesse Mary i 1922. 

Få oppdateringer om nye «britiske bruder»

* indicates required2 thoughts

  1. Interessante details om Patricia.
    Sønnen het Alexander og ble født allerede i 1919 (21 desember).
    Såvidt innenfor de obligatoriske 9 måneder (!)
    JanM

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *