Prinsesse Thyras safirøredobber

Det bugnet av kostbare gaver da Märtha og Olav giftet seg 21. mars 1929. I hennes hjem i Stockholm ble presangene lagt ut på flere store bord. Der fikk naturlig nok Vasa-diademet en prominent plass, men det var flere juvelgaver. Blant annet et sett safirøredobber fra brudeparets felles tante, prinsesse Thyra.

Kronprins Olav og prinsesse Märtha 17. mars 1929 hjemme hos brudens foreldre. Gavebordet er imponerende.
Kronprins Olav og prinsesse Märtha 17. mars 1929 hjemme hos brudens foreldre. Gavebordet er imponerende. De fikk flere gaver da de kom til Norge.

Kong Haakon og prinsesse Ingeborg tilhørte en søskenflokk på åtte. Blant dem var deres ugifte søster prinsesse Thyra (1880-1945). Hun var ofte på besøk hos sin eldre bror i hans nye hjemland Norge, og da gjerne sammen med broren prins Gustav. De må ha kjent Olav godt, men de var også svært glad i Märtha. Gustav kom til å testamentere en stor diamanttiara til henne.

Prinsesse Thyra av Danmark.
Prinsesse Thyra av Danmark.

Til sin niese ga Thyra et par diamant- og safirøredobber. Trolig noe hun selv hadde eid og kanskje til og med arvet.

Portrett av kronprinsesse Märtha tatt i USA under krigen. Hun bærer prinsesse Thyras safirøredobber.  Foto: De kongelige samlinger.
Portrett av kronprinsesse Märtha tatt i USA under krigen. Hun bærer prinsesse Thyras safirøredobber. Foto: De kongelige samlinger.

Prinsesse Thyras safirøredobber

Øredobbene består av to runde cobochon-slipte safirer innfattet i diamanter som henger ned fra et kjede på ca to centimeter. Det er mulig at smykkene også kom med et sett perler for å skifte med safirene. Det var i alle fall slik Märtha ofte bar dem.

Kronprinsesse Martha med Vasa-diademet, turkishalskjede og prinsesse Thyras safirøredobber med perler. Foto: De kongelige samlinger.
Kronprinsesse Martha med Vasa-diademet, turkishalskjede og prinsesse Thyras safirøredobber med perler.
Foto: De kongelige samlinger.
Prinsesse Ragnhild med sin mors øredobber.
Prinsesse Ragnhild med sin mors øredobber.

Da Märthas smykker skulle fordeles etter hennes død, ble det prinsesse Ragnhild som fikk prinsesse Thyras safirøredobber. Men hun har kun båret perlevarianten, så hva som skjedde med safirene er ikke kjent for meg. De kan ha bli gjort om til ringer, for eksempel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *