Rania og Abdullah – 20 år på tronen

Raina og Abdulla står frem som et dynamisk par i Midt-Østen, men det var ikke gitt at Abdullah skulle etterfølge sin far, Hussein av Jordan, i rollen som konge – i alle fall ikke utad. For selv om han var kongens eldste sønn, var det Husseins yngre bror som offisielt var kronprins gjennom hele Abdullahs oppvekst.

Dronning Rania og kong Abdulla 2. av Jordan.
Nå kan Rania og Abdullah feire at de har sittet 20 år på tronen

Men 24. januar 1999, da kong Hussein visste at han kreftsykdommen snart ville ta livet av ham, erklærte han Abdullah som kronprins. Og det er vel ikke umulig å tenke seg at det var meningen hele tiden. Grunnen til at det Abdullah ikke vokste opp som kronprins kan blant annet ha hatt sikkerhetsmessige årsaker. Kong Hussein så sin bestefar bli myrdet.

7. februar 1999 dør kong Hussein og dermed og Abdullah blir Jordans nye konge, altså for 20 år siden.

Den perfekte dronning

Abdullah ble født 30. januar 1962 som det første barnet til Hussein og hans andre kone, britiskfødte prinsesse Muna al-Hussein (født Antoinette Gardiner). Prinsen begynte sin skolegang i Jordans hovedstad Amman og fortsatte sin utdanning i Storbritannia og USA. Som for så mange andre kongelige, føltes det naturlig å gå inn i det militæret. I 1980 gikk startet hans militære karriere og 18 år senere var han blitt general.

Prins Abduallah og kong Hussein.
Prins Abduallah og kong Hussein.

Det var naturligvis ikke likegyldig hvem kongens eldste sønn giftet seg med, men Abdullah kunne ikke ha gjort et mer vellykket valg enn da han fridde til Rania Al-Yassin. Hun ble født 31. august i 1970 i Kuwait inn i en palestinsk familie. Senere studerte hun bedriftsledelse i Kairo og dro til Amman da hun fikk en jobb for Apple.

Rania og Abdullah på sin bryllupsdag i 10. juni 1993.
Rania og Abdullah på sin bryllupsdag i 10. juni 1993.

Siden halvparten av Jordans befolkning er av palestinsk avstamningen, mens den andre halvparten utgår fra beduin-stammene, ble det nye paret sett som en union mellom disse to kulturene og folkene da de giftet seg 10. juni 1993. Det kongelige paret har siden fått fire barn. Kronprins Hussein (24), Iman (22), Salma (18) og Hashem (14).

Kong Abdullah og dronning Rania med sine fire barn.
Jordans kongefamilie

Abdullah gjør Rania til dronning

Abdullah ble konge automatisk i det øyeblikket kong Hussein døde, men det gjaldt ikke hans kone. Hun ble erklært dronning av Abdullah 22. mars 1999. Uten en slik erklæringen ville hun fortsette å være prinsesse, slik hennes svigermor ble det.  

Dronning Rania

Rania var 28 år og en av verdens yngste dronninger. Og ikke bare var hun ung, Rania var, og er, smellvakker. Dette kombinert med en utsøkt klessmak, gjorde at den jordanske dronningen raskt ble en internasjonal stjerne som satte Jordan på kartet. Men Rania er mye mer enn et pent fjes, hun er velutdannet og intelligent og nøler ikke med å «utnytte» sin kjendisstatus til å fremme viktige saker, som helse og utdannelse.

For fine klær

Den formelle feiringen av det nye kongeparet fant sted 9. juni 1999. Da tok Abdulla og Rania imot folkets hyllest mens de kjørte gjennom Ammans gater. Ved anledningen bar Rania en gullkjole av den libanesiske moteskaperen Elie Saab og dronning Alias Cartier-tiara.

Dronning Rania og kong Abdullah offisielt innsatt, 9. juni 1999.
Dronning Rania og kong Abdullah offisielt innsatt, 9. juni 1999.

For jordanske kvinner er det et stykke igjen til total likestilling, men det er vanskelig å hevde noe annet enn at Rania står frem som en fri kvinne. Åpenbart beundret og elsket av sin mann, som liker den moderne kvinnen hun er. Han tildelte Rania Al Hussein Ben Ali Medal, den mest prestisjetunge utmerkelsen i Jordan.

Dronning Rania under Jordans nasjonaldag i 1917.
Dronning Rania under Jordans nasjonaldag i 1917.

Ranias velkleddhet har dog ikke gått upåaktet hen. I et land som sliter med fattigdom er det noen som finner det provoserende at dronningen går i utsøkte designerklær, som må ha kostet millioner i løpet av disse 20 årene. Såpass sterk har kritikken vært at dronningen på nyåret sendte ut en pressemelding der hun forklarte at de fleste av klærne hennes enten har vært lån, gaver eller kjøpt til sterkt redusert priser.

Ambisiøs konge

I motsetning til for vår egen kong Harald er ikke Abdullahs kongerolle symbolsk. Den jordanske kongen besitter betydelig politisk makt og i 2016 ble han kåret som den mest innflytelsesrike muslimen i verden.

Jordan har krevende naboer, for å si det pent. I Syria raser borgerkrigen fortsatt, forholdet til Israel er kjølig. Saudi-Arabia og Irak gjør også det de kan for å påvirke regionen, mens Jordan driver en konstant balansegang mellom vestlige og muslimske land.

Kong Abdullah jobber for å bedre økonomien og øke landets levestandard. Blant annet har han vært med å forhandle frem frihandelsavtale med USA, den første for et arabisk land. I 2008 lanserte han et prosjekt som hadde som formål å tilby bolig, helse, utdanning og rekreasjon for alle borgere. Til tross for innsatsen er imidlertid Jordan fortsatt sterkt avhengig av utenlandsk hjelp.

Om det blir en offisiell feiring av jubileet har jeg ingen opplysninger om. Abdullah og Rania sparer trolig på kruttet i fem år til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *