Risalamande – dansk, supergod riskrem

De fleste syns nok de må ha riskrem i løpet jula. Det hører liksom med. Men riskrem er mektige saker og kan bli temmelig krevende å få ned, særlig etter en ribbemiddag, men fantastisk godt da!

Riskrem og kirsebærsaus hører med til jul.
Riskrem og kirsebærsaus hører med til jul.

Noe for seg selv

Denne oppskriften her ikke basert på «restegrøt», for her blir grøten kokt utelukkende med det for øye å bli til riskrem. Med i kokingen putter jeg både med sukker og vaniljestang, noe som gir en ekstra god smak.

Det slik danskene vil ha den og de har gitt den et særdeles fint navn: Risalamande. Det er fra fransk, Riz à l’amande, som betyr ris med mandel. Desserten er dog ikke kjent i Frankrike, så dette er nok mer et forsøk på å gjøre retten mer fornem.

Slik lager du riskrem

4 porsjoner:
1 dl grøtris
2 dl vann
5 dl H-melk
1 vaniljestang
1 klype salt (kanskje 2 klyper)
2 ss sukker
2-3 ss med amaretto (eller mer!)
1 dl skållede mandler
4 dl kremfløte 

Kok opp vann i en tykkbundet kjele. Ha opp i risen og la dem koke et par minutter under omrøring. Tilsett melken og frøene i vaniljestangen. La det koke forsiktig opp under omrøring og la så grøten koke på svak varme under lokk i 35-40 minutter. Rør av og til.

Avkjøl grøten og smak til med sukker og amaretto. Pisk kremen, men ikke fora hardt. Den skal være ganske løs når du rører kremen og grøten sammen. Ha til slutt i de hakkede, skållede mandlene.

Server med kirsebærsaus.

Risalamand med kirsebærsaus.
Risalamand med kirsebærsaus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *