Røbetesuppe borsj – deilig, varmende høstsuppe

Røbetesuppe borsj smaker godt med rømme og hakket dill.
Røbetesuppe borsj smaker godt med rømme og hakket dill.

Den som har vært i Øst-Europa, har ganske sikkert smakt en av deres mest berømte retter, rødbetsuppe borsj. Denne dyprøde kjøttsuppen er rik på smak og gjør utvilsomt godt.

Rødbetesuppe borsj blir servert på mange måter – noen ganger bare kraften, andre ganger med rikelig med  grønnsaker eller både grønnsaker og kjøtt. Av og til blir suppen servert med dumplings også, som er fylte deigboller. For egen del serverer jeg suppen bare med en rømmeklatt og nyklippet dill, og litt raspede rødbeter for mer farge og smak.

Oppskriftene varierer. Jeg ser i en polsk kokebok jeg har at de ovnsbaker rødbetene og avkjøler dem før de raspes og trekkes i kjøttkraft i flere timer. I Polen får man også kjøpt gjæret rødbetesaft, som gir en fin, syrlig smak.

Jeg koker kraft selv på bein av storfe. Ingen tvil om at det blir best, men det tar jo sin tid. Passer det ikke, går det fint kraft fra terninger, beger eller boks.

Slik lager du rødbetesuppe borsj

Kraft:
2 l vann
2 kg suppebein
1 kg grønnsaker (rødbeter, løk, kål, gulrot, selleri, persillerot, purre)
½ dl stekefett
30 g mel
30 g tomatpuré
1-2 laurbærblader
Salt, pepper og sitronsaft

Vask beina og kutt grønnsakene i terninger. Brun dem i fettet sammen med beina. Dryss over mel og brun videre. Hell i vann til det dekker bein og grønnsaker, putt oppi laurbærblader og la det koke på lav varme i 2-3 timer. Mot slutten av koketiden har du i tomatpuré. Sil av og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Hvis du velger å bruke kjøpekraft, bruner du grønnsakene i noe mindre fett, heller over kraften og lar det syde en halvtimes tid.

Oppbevar kraften i kjøleskapet til du skal bruke den, eller frys ned.

Når du skal servere suppen, rasper du over en rødbete og gir et raskt oppkok. Da får suppen en herlig, rød farge.

Server med rømme, dill og rugbrød med godt smør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *