Romas ukjente fontene

Romas ukjent fontene er pave Pauls fontene. Men den er definitivt verd et besøk. Både fontene og utsikten er enestående.
Pave Pauls fontene er definitivt verd et besøk. Både fontenen og ikke minst utsikten er enestående.

Pave Pauls fontene kan utrolig nok beskrives som Romas ukjente fontene, for dette er faktisk et betydelig monument du kan nyte ganske alene. Noe som er heller sjeldent i Roma.

På italiensk heter fontenen Fontana dell’Acqua Paola, også kjent som Il Fontanone (som betyr den store fontenen). Den troner på en av Roms høyder, Janiculum (eller Gianicolo på italiensk), som igjen ligger like over den populære bydelen Trastevere.

Det er ikke lange veien fra Trastevere, om enn anstrengende. Der  Via del Lungara krysser Via Garibaldi går du opp Via Garibaldi. Ta til høyre når du kommer til Via Porta di S. Pancrazio. Dette er en nokså bratt vei som slutter i en lang trapp. Det går neppe uten at du blir andpusten, men du får ta den tiden du  trenger. Når du vel og vakker er kommet opp, se til venstre og du får øye på fontenen. Men du har sikkert hørt vannet bruse for lenge siden (se min video lenger ned på siden).

Historien bak Romas ukjente fontene

For å sikre at beboerne på Janikulum-høyden fikk rent og godt drikkevann, besluttet pave Paul V (1550 – 1621) å gjenoppbygge den forlengst ødelagte akvedukten som keiser Trajan (53 – 117) i sin tid hadde fått oppført. Folket på Tiberens høyrebredd hadde frem til da vært nødt til å hente vannet sitt fra den forurensede elven eller brakkilder i nærheten. Men fra Bracciano-sjøen 40 km nordvest for Roma, ble de gamle vannveiene restaurert og folket kunnet etter 1000 år endelig få godt drikkevann. Du kan fortsatt drikke vannet derfra, slik du kan fra aller fleste av Roms fontener. Er vannet udrikkelig er det godt merket.

Arkitekten bak mesterverket het passende nok Giovanni Fontana og han laget en massiv triumfbue med fem buer. I 1612 ble den avduket, men motsetning til andre samtidige fontener, som ofte har en overflod av statuer over bibelske temaer, er temaet til pave Pauls fontene rett og slett vann. Fem kraftige stråler strømmer gjennom buene og ned i marmorbassenger.

På toppen av fontenen ser vi det pavelige våpenskjoldet med pavetiara og nøkler, samt Borghesefamiliens våpenskjold med en ørn og en drage, støttet av engler. Pave Paul kom fra den svært rike og mektige Borghese-familien og het egentlig Camillo Borghese. Innskriften roser pave Paul for å bringe vannet til distriktets beboere.

Forbudt å bade

Det store bassenget kom ikke før i  1690 og ikke lenge etter ble et rekkverk ble satt opp for å holde folk fra å vanne dyrene sine. Men det hjalp ikke på de lokale innbyggerne som badet i fontenen. For å få slutt på dette, vannet var tross alt drikkevann, ble det i 1707 forbudt å bade i Pave Pauls fontene, og den dag i dag kjører politiet regelmessig forbi og strammer opp de som våger å dyppe så mye som en tå i vannet.

Pave Pauls fontene har også fungert som en inspirasjon for den senere og langt mer berømte Trevifontenen.

Andre store severdigheter i nærheten er kirken San Pietro in Montorio med Bramantes berømte Tempietto.

I den fantastiske filmen om Roma: La grande bellezza, begynner filmen ved pave Pauls fontene.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fontana_dell%27Acqua_Paola

One thought

  1. Var så heldig å komme over Mortons verk om Romas fontener i antikvariat, og har sitter fordypet i intense studier i hele sommer, med kart og div. oppslagsbøker brettet utover kjøkkenbordet. Paul Vs fontene har jeg ikke sett ennå. Men kjenner det rykker i Roma-lengselen igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *