Rose-Marie Bernadotte – En tragisk brud

Rose-Marie Heering kom fra en familie som den dag i dag har tette forbindelser til den danske kongefamilien. Brudekronen ble også båret av hennes svigermor, Estelle Bernadotte, i 1928.
Rose-Marie Heering kom fra en familie som den dag i dag har tette forbindelser til den danske kongefamilien. Brudekronen ble også båret av hennes svigermor, Estelle Bernadotte, i 1928.

Grevinne Rose-Marie Bernadotte døde bare ett år etter at hun giftet seg med grev Bertil Bernadotte. De er for de fleste helt ukjent i dag, men forlovelsen og bryllupet deres var litt av en mediabegivenhet i 1966.

Rose-Marie var første hustre til grev Bertil Bernadottes. Bernadotte er som kjent det svenske kongehusets familienavn, og Bertil (f 1935) er  oldebarn av kong Oscar II og sønn av Folke Bernadotte (1895 – 1948). Det var han som organiserte De hvite bussene som fikk mange norske fanger ut av Tyskland. Folke var gifte med amerikanske Estelle (1904 – 1984). Det er etter henne kronprinsesse Victoria valgte å oppkalle sin datter.

Rose-Marie Heering ble født 7. juni 1942. Hennes familie er kjent for produksjon av kirsebærlikør, og har den dag i dag tette forbindelser til den danske kongefamilien. Hustruen til en nevø av Rose-Marie har vært hoffdame for kronprinsesse Mary.

Rose-Marie Bernadotte gifter seg

Da Rose-Marie og Bertil giftet seg 28. september 1966 i Holmen kirke i København, var gjestelisten lang med svenske og danske kongeligheter. Tronarving prinsesse Margrethe kom med sin forlovede, grev Henri de Laborde de Monpezat. De skulle selv gifte seg i Holmen kirke i juni det følgende året.  Æresgjestene var selvfølgelig kong Frederik 9. og dronning Ingrid, som kom sammen med sin andre datter, prinsesse Benedikte.

Nyforlovet: Tronarving Margrethe og greve Henri var glade gjester til Rose-Marie Bernadottes bryllup.
Nyforlovet: Tronarving Margrethe og greve Henri var glade gjester til Rose-Marie Bernadottes bryllup.
Fine gjester: Kong Haralds kusine Madeleine var blant gjestene. Kvinnen til høyre er grevinne Christine Bernadotte, svigerinne til brudegommen.
Fine gjester: Kong Haralds kusine Madeleine var blant gjestene. Kvinnen til høyre er grevinne Christine Bernadotte, svigerinne til brudegommen.

Slik var  bryllupet til Rose-Marie Bernadotte:

Teksten er oversatt og bearbeidet fra Veckojournalen.

Bryllupet var som et skuespill som rullet frem med en stigende spenningskurve. Gjestene kom parvis. Oberst Nils-Magnus von Arbin i flyvåpenets paradeuniform med slengkappe og hans fru Dagmar (født i 1916 er hun i dag Bernadotte-familiens eldste medlem) i en ikke mindre elegant cape, men i rødt, over en den hvite kjolen. Madeleine van Schooten (kong Haralds kusine) kom i hvitt («fra min lille sydame i Brüssel»).

Mor og svigermor: Grevinne Estelle Bernadotte og Lissen Heering titter på parets bryllupsgaver.
Mor og svigermor: Grevinne Estelle Bernadotte og Lissen Heering titter på parets bryllupsgaver.

Åtte lensgrever og grever fra slekten Ahlefeldt-Laurvig med grevinner var blant gjestene. Det steg et sus mellom benkeradene da brudgommens mor, grevinne Estelle kom med en bred tiara som var som et nordlys over pannen og i gullamé. Prinsesse Sibylla i smaragdgrønn aftenkåpe og briljanter representerte det svenske kongehuset. Brudens mor hadde kirsebærrød silke, hva ellers, når man er dronning av Cherry Heering-imperiet med 150 000 kirsebærtrær i blomst om våren? Dog var ikke kirken pyntet med kirsebærblomster, men med noen tusen kirsebærrosa roser blandet med blå riddersporer. «Vanskelig å få tak i på denne tiden av året», sa bukettbinder Sven Schaumann som hadde bundet brudebuketten av hvite blomster: liljekonvall, erteblomster, roser og duftranker.

Så flammet det opp igjen i en blanding av briljanter og fotoblitz. Dronning Ingrid gjorde entré i et diadem i form av en vinranke av briljanter og drueklaser av rubiner, og en stola av nyskutt hvit polarrev.

Brudgommen, i svensk løytnantsuniform, sto hele tiden ved alteret og tok imot gjestene. Og til slutt kom bruden i klassisk hvit tyll. Forsamlingen tørket en tåre da de stemte i bryllupsalmen «Det er så yndig at følges ad» (melodien er kjent i Norge som «Du grønn, glitrende tre god dag»).

Kort lykke: Bertil og Rose-Marie Bernadotte på sin bryllupsdag 28. september 1966. De fikk litt over et år sammen.
Kort lykke: Bertil og Rose-Marie Bernadotte på sin bryllupsdag 28. september 1966. De fikk litt over et år sammen.
Det var bred pressedekning da Bertil og Rose-Marie Bernadotte giftet seg.
Det var bred pressedekning da Bertil og Rose-Marie Bernadotte giftet seg.

Etter vielsen dro gjestene tilbake til bryllupsmiddag på Hotel d ‘Angleterre, der de fleste gjestene bodde og der det hele dagen hadde vært stor trafikk av blomster i cellofan, smokinger i poser ut av biler og damer med nylakkerte gallafrisyrer.

På menyen stod skilpaddesuppe, sjøtunge og kalkun. Cherry Herring ble servet allerede til osten og siden til isen og kaffen, for de som ikke fortrakk Cognac selvfølgelig. Etterpå var det dans. Brudeparet dro seg ikke tilbake før ved tretiden, etter nattmaten.»

Noen har tatt kontakt og fortalt meg at da bryllupskaken skulle skjæres opp, et viktig rituale under en bryllupsfest, tok brudens slør fyr.  Flere av gjestene tok det som et dårlig tegn.

Tragedien rammer Bertil og Rose-Marie Bernadotte

Rose-Marie og Bertil Bernadotte.
Rose-Marie og Bertil Bernadotte.

Men lykken for paret ble kort. Rose-Marie fikk kreft og døde 1. november 1967, 25 år gammel.

Bertil giftet seg sommeren 1981 i London med britiske Jill Rhodes (f 1947). De fikk i samme tiår tre barn sammen. Da den yngste, datteren Astrid, giftet seg i Firenze i sommer, fikk vi nok en gang se Estelles brudekrone.

-Jeg tror ikke at Bertils barn er kjent i Sverige. Det har alltid vært Bertil og Jill som har vært gjester i den kongelige familien, selv om kong Carl Gustaf, dronning Silvia og kronprinsesse Victoria var blant gjestene da deres datter giftet seg i Italia i sommer, forteller Claes Mattsson, ekspert på det svenske kongehuset.

Bildene er fra bladet Idun Veckojournal, fotografert av Björn Larsson.

6 thoughts

 1. Takk for nok en fin historie. Det er koselig å lese om noe man ikke viste om. Jeg trodde først at det var Bertil som var onkelen som giftet seg med Lillian. Men leste jo vidre og fant ut at det måtte være 2 prinser med samme navn. Gleder meg til å lese neste blogg fra deg.

  1. Hei Bente,
   Takk for at du skriver til meg, og så hyggelig at du likte historien. Nå holder jeg på med en pm Philips mor, Alice av Battenberg og senere kommer det noe med Ingeborg, kronprinsesse Märthas mor. I år der det faktisk 100 år siden hun og prins Carl giftet seg!
   Hvis du vil kan du gå inn å like bloggens Facebook-side, Monicas ukeblogg, så får du oppdateringer.

   1. Leste artikkelen med glede og interesse. Leste som ung historien om Desiree, silkehandlerdatteren fra Frankrike, som giftet seg til Sverige.

    1. Så hyggelig å høre Birgit. Bloggen har også en egen Facebook-side: Monicas ukeblogg. Der får du oppdateringer og enkelte andre ting jeg ikke legger på bloggen. Om du har lyst altså 🙂

  1. Hei Jan,
   Takk for at du skriver til meg. Det er alltid et dilemma når man skriver hvor detaljert man skal bli. Noen ganger beriker det, andre ganger sinker det lesingen teksten. Jeg har utelatt historien om Bernadotte-greve-titlene fordi jeg var redd for at det ville senke flyten i historien og ta fokus bort fra det som denne gang var saken. Skriver jeg at tittelen er belgisk, må jeg nesten forklare hvorfor og da er jeg redd for å trette leseren, som har lyst å lese om Rose-Marie. Som du skjønner, mange valg å ta 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *