Roseball 2019

Lørdag 30. mars ble våren varslet i Monaco. Da gikk nemlig Roseball 2019 av stabelen i lilleputtstaten. Som vanlig var landets fyrstefamilie i fremste rekke, men med noen påfallende fravær. Den mest prominente var naturligvis selveste fyrstinne Charlene, men prinsesse Stephanie var heller ikke å se, eller hennes barn. Ingen grunn er blitt gitt. Ikke uventet viste heller ikke Carolines ektemann, prins Ernst August av Hannover, seg. Selv om paret fortsatt er gift, har de ikke vært sett sammen siden 2009.

Prinsesse Caroline og fyrst Albert av Monaco ankommer Roseballet 2019.
Prinsesse Caroline og fyrst Albert av Monaco ankommer Roseballet 2019. Caroline er kledd i en kjole fra Chanel, designet av Karl Lagerfeld.

Årets hovedpersoner var fyrst Albert og hans eldste søster Caroline. Alle Carolines fire barn var der, samt deres partnere – og oppsiktsvekkende nok fikk Carole Bouquet, best kjent her i landet som James Bond-pike fra filmen «For your eyes only» i 1981, stå midt blant dem.

Fyrst Albert og James  Bond-piken fra 1981, Carole Bouquet, sammen med sin sønn Dimitri Rassam, Charlotte Casiraghi og Tatiana Santo Domingo.
Fyrst Albert og James Bond-piken fra 1981, Carole Bouquet, sammen med sin sønn Dimitri Rassam, Charlotte Casiraghi og Tatiana Santo Domingo.

Men det var ikke på grunn av hennes filmprestasjoner Carole fikk stå sammen med fyrstefamilien. Hennes sønn Dimitri Rassam er nemlig far til sønnen Charlotte Casiraghi fødte i oktober i fjor. Det var meningen Carolines eldste datter skulle gifte seg med Dimitri i fjor sommer, men bryllupet måtte utsettes da Charlotte ble gravid. Etter fødselen begynte det å gå sterke rykter om at forholdet var over. Det var åpenbart ikke riktig. En mulig forklaring på at Carole Bouquet fikk en slik fremtredende plass, er at fyrstefamilien ville vise at alt står bra til mellom Charlotte og Dimitri.

Dimitri Rassam, Charlotte Casiraghi (i Yves Saint-Laurent), Pierre Casiraghi og hans kone Beatrice Borromeo (Dior).
Dimitri Rassam, Charlotte Casiraghi (i Yves Saint-Laurent), Pierre Casiraghi og hans kone Beatrice Borromeo (Dior).

Årets høydepunkt

I et lite land som Monaco, som i praksis aldri drar på eller inviterer til statsbesøk, er Roseballet noe av det viktigste som skjer i løpet av året. Ballet arrangeres av fyrstefamilien, og er en utsøkt glamorøs affære med kjendiser fra fjern og nær. Men ingen er mer glamorøse enn fyrstefamilien selv, naturligvis. Ballet holdes i Sporting Monte-Carlo – Salle des Etoiles (stjernesalen), og rundt 1000 gjester deltar. Skjønt gjester, billetten for å delta er på 800 Euro. Og det er et minimum. Det er mulig å gjøre ekstra donasjoner, og dessuten er det auksjoner.

Tatiana og Andrea Casiraghi.
Tatiana og Andrea Casiraghi.

Ballet var ikke ment å bare være en sosial begivenhet. Veldedighet var fyrstinne Grace’ hovedmotiv. Overskuddet går til Princess Grace Foundation, som hjelper barn med spesielle behov eller alvorlige sykdommer, og ballet skaffer faktisk store summer til dette gode formålet hvert år.

Roseball 2019 til minne om Karl

Det første Roseballet ble holdt i 1954, og fra 1957 og frem til 1982 var fyrstinne Grace personlig involvert i forberedelsene. Valget av roser som dekorasjon er ikke tilfeldig, det var fyrstinnens favorittblomst. Flotte dekorasjoner laget av rundt 25 000 roser smykker alltid salen.

Fyrstinne Grace av Monaco
Fyrstinne Grace av Monaco. Legg merke til øredobbene. Tatiana Casiraghi bar dem til årets ball.

Fyrstefamilien bestemmer seg hvert år for et nytt tema for ballet, gjerne et musikalsk tema. Det har vært sigøynermusikk, cancan, charleston og tango, men én ting forandres aldri: rosene.

I flere år designet motemesteren Karl Lagerfeld arrangementet. Og det gjorde han også i år, selv om han døde 19. februar. Lagerfeld var ikke den som tok ting på sparket, og hadde forberedt alt før han forlot dette livet. Derfor ble Roseballet 2019 også et minne om ham, i tillegg til at de holdt seg til hans opprinnelige idé, som var Rivieraen slik den fremsto på 1950-tallet. 

Kle deg pent!

Prins Christian av Hannover med sin kone prinsesse Alexandra.  Kjolen er fra Carolina Herrera.
Selv om Caroline og Ernst August ikke vil ha noe med hverandre å gjør, har Caroline et godt forhold til sine stebarn. Her er prins Christian av Hannover med sin kone prinsesse Alexandra. Kjolen er fra Carolina Herrera.

Det sies at gjestelisten blir laget av fyrst Albert, prinsesse Caroline og fyrstinne Charlene personlig. De skal alle gjøre sine egne tillegg og godkjenner den endelige versjonen.

Prinsesse Alexandra av Hanover og hennes kjæreste.
Prinsesse Alexandra av Hanover og hennes kjæreste.

Det er en streng kleskode på Roseballet – smoking og ikke noe annet. Det betyr at menn må ha sort eller mørkeblå smoking, bukser i samme farge som jakken, sort sløyfe og hvit skjorte. For kvinner er det mindre strengt, men kjolen må gå under kneet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *