Tidligere rumensk arveprins innrømmer farskap

Jeg har sagt det før: Det er synd Romania ikke fortsatt er et monarki, for kongefamilien der byr fortsatt på skandaler som ville ha vekket betydelig oppsikt. Siste er at den tidligere rumenske arveprinsen Nicholas, etter tre år, måttet innrømme at han er far til en datter.

Kong Michael av Romania og hans arveprins Nicholas.
Kong Michael av Romania og hans arveprins Nicholas, mens den gamle kongen ennå hadde håp til sitt barnebarn.

Bare» døtre

Landets siste konge Michael (1926-2018) fikk fem døtre med sin dronning Anne. Men ifølge tronfølgeloven fra 1800-tallet kan ikke kvinner arve tronen, og ettersom Romania i dag er republikk, får ikke familien endret den heller. For likevel å sikre tronfølgen, til en trone som ikke har eksistert siden 1947, utnevnte kongen sin eldste datter, prinsesse Margaretha (70), som tronarving.

Prins Radu Duda, prinsesse Margaretha og Nicholas Medforth-Mills.
Prins Radu Duda, ektemannen til prinsesse Margaretha, Margareta og Nicholas Medforth-Mills, for noen år tilbake da Nicholas var rumensk arveprins.

Margaretha har ikke barn, men hennes søster Elena har en sønn, Nicholas Medforth-Mills (34). Den vakre, mørke unge mannen er vokst opp i Storbritannia, men han flyttet til Romania i 2007 da bestefar kong Michael ga ham tittelen Prins av Romania. Planen var at han skulle etterfølge Margaretha som kongefamiliens overhode.

Ikke lenger rumensk arveprins

Men så plutselig i 2015, tar kong Michael fra ham alt sammen. Nicholas er ikke lenger prins. Forklaringen er vag. Nicholas tilfredsstilte ikke kongens moralske normer het det seg. Etter hvert kom det frem at Nicholas hadde hatt et kort forhold til en rumensk kvinne, Nicoleta Cirjan. Resultatet ble en datter, men Michael nektet for at det kunne være ham. Ganske tåpelig i vår tid med DNA-tester, som vil fastslå farskapet, eller ikke. Og det var denne umodne opptredenen fra Nicholas som skuffet kong Michael enormt. I februar 2016 fødte Nicoleta en datter som fikk navnet Anna Iris.

Nicoleta Cirjan og datteren Anna Iris.
Nicoleta Cirjan og datteren Anna Iris.

Moren kom ikke til bryllupet

Nicholas oppførsel var åpenbart så frastøtende for kong Michael at han etter dette nektet å se sin dattersønn, selv da han lå for døden i desember 2017. Selv ikke da Nicholas med makt forsøkte å bane seg vei inn til Michaels, ville han se ham, noe som må sies å være ganske hardt av en bestefar.

Nicholas' mor prinsesse Elena og hans tante prinsesse Margaretha.
Nicholas’ mor prinsesse Elena og hans tante prinsesse Margaretha. At sønnen Nicholas ikke lenger er rumensk arveprins støtter selv moren hans.

Enda hardere er det at Nicholas egen mor prinsesse Elena inntar samme holdning. Da Nicholas giftet seg i 2018 med rumenske Alina Maria Binder, returnerte tante Margaretha invitasjonen uåpnet, mens moren tok seg bryet ved å fortelle ham at han ikke ville komme – til sin egen sønns bryllup! Den eneste som kom fra brudgommens familie var hans søster, Elisabeta-Karina.

Nicholas og Alina Maria på deres bryllupsdag 30. september 2018.
Nicholas og Alina Maria på deres bryllupsdag 30. september 2018 i Sinaia i Romania. Den borgerlige vielsen var blitt forstått høsten 2017. Bare Nicholas’ søster møtte fra hans familie.

Det er slikt det blir skandale av. I stedet for å gjøre miner til slett spill og møte i bryllupet, fremstår den rumenske kongefamilien som kalde og uforsonlige.

En skuffelse

Prinsesse Elena utdypet kong Michaels avvising av sitt barnebarn. Både Michael og hans kone dronning Anne var ivrige medlemmer av kristen organisasjon som satte god moral svært høyt, og de mente at Nicholas manglet visse moralske prinsipper.

Michael sammen med sin fra kong Carlo 2. Romania.
Michael sammen med sin fra kong Carlo 2. Romania. Carol var en slabbedask av første skuffe. Michael kom ikke engang i farens begravelse, så dyp var forakten for ham.

Elena la til at kongen hadde vært dypt skuffet over at Nicholas ikke gjorde noe for å finne en løsning på farskapsaken og at han på den måte «avslørte en uakseptabel mangel på ansvar». Her må det legges til grunn at Michael led mye under sin far, kong Carol 2s, svært uansvarlige og egoistiske oppførsel, og som også skadet Romania. Trolig så Michael mye av Carol i barnebarnet sitt og det bød ham så mye imot, at han heller ville avslutte kongefamiliens linje, Nicholas fikk ikke lenger være rumensk arveprins.

Innrømmelsen

Men nå altså, over tre år etter barnets fødsel, er DNA-testen klar og som konkluderer med at Nicholas er jentas far. På Facebook skriver Nicholas kort: «Resultatet er positivt. Jeg er barnets far og jeg tar det juridiske ansvaret. For å beskytte barnets overordnede interesser anser jeg saken for å være strengt privat og vil ikke kommentere ytterligere».

Moren Nicoleta reagerte på Nicolas Medforth-Mills’ slik: Dette kunne ikke kommet mer overraskende, og er sannelig en lærepenge i tålmodighet, og at sannheten alltid vil vinne frem.»

Nicholas og Alina Maria Medforth-Mills.
Nicholas og Alina Maria, blir de noensinne prinsepar av Romania?

Nicholas og Alina Maria bor for tiden i Storbritannia, mens datteren Anna Iris bor hos sin mor i Brasov i Romania. Nicholas og Alina Maria har ennå ikke selv fått barn sammen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *