Britisk brud 18: Sarah Ferguson 1986

Sarah Ferguson var en vakker brud, og en lykkelig brud.
Sarah Ferguson var en vakker brud, og en lykkelig brud.

Da Sarah Ferguson kom inn i den britiske kongefamilien i 1986, ble hun tatt imot som et velkomment friskt pust. Sammenlignet med søte, blyge Diana fremsto Sarah som litt rampete og gøyal.

Men begeistringen varte ikke lenge. Temmelig fort var det mest irritasjon Sarah ble gjenstand for. Hun ble hardt kritisert for å være vulgær, og ikke minst ble hun latterliggjort for klærne sine. Og sammenlignet med Diana falt Sarah helt igjennom. Men som brud feiret Sarah Ferguson en motetriumf, kanskje hennes eneste. Hun var en nydelig brud.

Siste store feiring

Gøyal: Sarah Ferguson var litt rampete, i alle fall til å være hertuginne. Her blunker hun skøyeraktig til en av gjestene.
Gøyal: Sarah Ferguson var litt rampete, i alle fall til å være hertuginne. Her blunker hun skøyeraktig til en av gjestene.

Bryllupet stod i selveste Westminster Abbey 23. juli 1986, med mange prominente gjester fra innland og utland. Fra Norge representerte kronprinsesse Sonja. Men som tingene har utviklet seg de siste tiårene i den britiske kongefamilien, skulle dette vise seg å bli siste gang en kongelig prins, eller prinsesse, som ikke samtidig var direkte tronarving, fikk et så storslått bryllup. Prins Harry for eksempel, som er prins Charles’ andre sønn, måtte «nøye seg» med en vielse i St. James Chapel, og ingen utenlandske kongelige gjester var invitert.

Klassisk kjole

Hertugen og Hertuginnen av York på sin bryllupsdag 23 juli 1986.
Hertugen og Hertuginnen av York på sin bryllupsdag 23 juli 1986.

Til tross for at vi befinner oss på midten av 80-tallet, er ikke Sarahs kjole særlig tidstypisk.  Bortsett fra skulderputene er kjolen nokså klassisk. Men det var ikke bare enkelt for designer Lindka Cierach siden bruden hadde en sterk forkjærlighet for pynt, spesielt sløyfer. Cierach klarte likevel å ta bort alt som potensielt kunne blitt betraktet som tåpelig, og skape en elegant kjole som samtidig reflekterte brudens personlighet.

Stoffet er glatt og tung elfenbensfarget sateng. Forstykket har utringning og detaljrike og intrikate broderier. Skjørtet er utskrådd, noe som ga Sarah en smekker midje. Slepet, på fem meter, ender i en halvsirkelform. Her har bruden fått utfolde sin svært personlige smak: humler, ankre, tistler, blomster og en stor «A» for Andrew er blant motivene som ble brodert på slepet.

Ny tiara til Sarah Ferguson

Sarah Ferguson med sin far på vei opp kirkegulvet. Bak blomster kransen skjuler hennes tiara seg.
Sarah Ferguson med sin far på vei opp kirkegulvet. Bak blomster kransen skjuler hennes tiara seg.
Sarahs tiara. Trolig vil vi se hennes datter prinsesse Eugenie pynte seg med den som brud.
Sarahs tiara er fra Victoria-tiden

I motsetning til hva som har vært vanlig når kvinner har giftet seg inn i kongefamilien de siste årene, så bar ikke Sarah en tiara som var utlånt fra dronning Elizabeths egen smykkesamling. Det er jo en vakker måte å gjøre det nye medlemmet til en del av familiehistorien. Da Sarah ferguson ble ført opp kirkegulvet, hadde hun en stor blomsterkrans på hodet, som sløret var festet til. Men da hun kom ut etter signeringen av vielsesattesten, som foregikk i et rom ved siden alteret, fikk vi se at Sarah, Hertuginnen av York, bar en diamanttiara. Den var ikke et lån, men en gave fra dronningen, som Sarah hadde fått velge selv. Smykket er fra 1900 og praktfullt

Livet etterpå

Sarah og Andrew på balkongen på Buckingham Palace etter vielsen.
Sarah og Andrew på balkongen på Buckingham Palace etter vielsen.

Sarah og Andrew virket alltid lykkelige sammen, men etter seks års ekteskap var det likevel over. Da hadde paret fått to døtre, prinsessene Beatrice (f 1988) og Eugenie (f 1990). Hele forklaringen på skilsmissen er egentlig ikke blitt avslørt, men en grunn var at Sarah etter hvert følte seg så forfulgt og latterliggjort av pressen at hun ikke lenger holdt ut sin kongelige rolle. Uansett, hverken Sarah eller Andrew har funnet seg noen varige partnere siden, og i dag lever de under samme tak.

Forrige brud: Lady Diana Spencer 1981

Neste brud: Prinsesse Anne 1992

3 thoughts

  1. Er SÅ enig i at det peneste antrekket Sarah Ferguson har båret, var brudekjolen. Sarah har rødlig hår og da var elfenben riktig farge på kjolen. Har sett henne i mye marineblått og hvitt, noe som er en alt for hard farge til en som fargememessig er høst. Sarah er en varm person, og ville strålt i varme farger….😊❤

  2. Er SÅ enig i at det peneste antrekket Sarah Ferguson har båret, var brudekjolen. Sarah har rødlig hår og da var elfenben riktig farge på kjolen. Har sett henne i mye marineblått og hvitt, noe som er en alt for hard farge til en som fargememessig er høst. Sarah er en varm person, og ville strålt i varme farger….😊❤

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *