Sarah Ferguson – hertuginne av York – 60 år

15. oktober fyller Sarah Ferguson, hertuginne av York, 60 år. I noen år nesten like berømt som sin svigerinne, prinsesse Diana. Forsidene de prydet på 80- og 90-tallet lar seg nesten ikke telle. Nå er det langt mellom presseoppslagene, og da er de som regel ikke så hyggelige.

Sarah Ferguson og prins Andrew like etter forlovelsen i 1986.
Sarah Ferguson og prins Andrew like etter forlovelsen i 1986.

Sarah og prins Andrews bryllup i 1986 stod ikke mye tilbake i prakt sammenlignet med bryllupet Charles og Diana hadde feiret, men seks år senere i 1992, tok begge parene ut separasjon. Den britiske kongefamilien gikk fra den ene skandalen etter den andre.

Du kan lese om Sarah og Andrew bryllup her.

Midt i skandalene sto Sarah og Diana, men mens folk hadde sympati med Diana, som var blitt gift med en mann som aldri elsket henne, var Sarah i sitt korte ekteskap blitt latterliggjort og nøt liten respekt. Hun var for tykk, for vulgær, kledde seg dårlig, brukte for mye penger. Hertuginnen av York, eller pork (svin) som noen kalte henne, kunne ikke gjøre noe riktig. Til slutt ville hun ikke mer. Et liv som kongelig var ikke for henne, var Sarahs konklusjon. Men livet hennes utenfor ble ikke noe enklere av den grunn.

Presseoppslag i The Mirror august 1992 som viser Sarah på ferie med en annen enn sin mann.
Presseoppslag i The Mirror august 1992 som viser Sarah på ferie med en annen enn sin mann. Sarah beskriver at da avisene kom med historien var hun på det skotske slottet Balmoral, med sin mann og resten av kongefamilien. Det ble et kort opphold.

Aldri fra hverandre

Sarah Margaret Ferguson ble født 15. oktober 1959, som den yngste av to søstre. Familien var det man kan kalle landadel uten tittel og tilhørte overklassen. Faren var militær og en ivrig polospiller og var derfor i nær kontakt med kongefamilien. Sarah og Andrew hadde kjent hverandre som barn, men da det traff hverandre som voksne, i 1985, ble de forelsket.

Sarah og Andrew, Hertugen og Hertuginnen York, på vei ut av Westminster katedralen.
Sarah og Andrew, Hertugen og Hertuginnen York, på vei ut av Westminster katedralen. Sarah kan ikke dy seg med sine ablegøyer og blunker til en av gjestene. I begynnelsen ble hennes oppførsel karakterisert som artig og forfriskende, men etter kort tid irriterende.

Hertugparet av York fikk to døtre, prinsessene Beatrice og Eugenie, i 1988 og 1990. De er per i dag nummer ni og ti i arverekken til den britiske tronen.

Sarah, hertuginne av York, med sin to døtre Eugenie og Beatrice.
Sarah, hertuginne av York, med sin to døtre Eugenie og Beatrice. Hun har alltid hatt et nært forhold til dem og de regner moren som sin beste venn.

I motsetning til Diana og Charles, forble Sarah og Andrew gode venner. Sarah har hatt noen herrevenner, for å bruke et gammeldags ord, mens Andrew ikke har blitt sett sammen noen på en seriøs måte. I det siste er han på en lite heldig måte blitt koblet overgrepsdømte Jeffrey Epstein, og hvordan har skal fri seg fra mistankene rundt ham og svært unge jenter, gjenstår å se.

I dag deler Sarah og Andrew flere boliger. Sammen har de kjøpt et hus i den mondene alpebyen Verbier i Sveits, og Sarah bor i huset Andrew disponerer på slottsområdet Windsor like utenfor London.

Alltid Sarahs prins

I motsetning til Diana kom Sarah godt overens med svigerfamilien. Særlig Elizabeth likte godt den livlige og hestekyndige Sarah. Men da Sarahs affære med en annen mann ble avslørt på førstesiden av britiske aviser, mens hun var gift med Andrew, ble prins Philip så rasende at han i nærmere 20 år har nektet å være i samme rom som henne.

Sarah og Philip kom godt ut av det med hverandre til å begynne med, men da hun bedro sønnen hans, var det slutt, helt slutt.

Men skandalene følger Sarah. Virkelig alvorlig var det da hun blitt avslørt i et forsøk på å selge adgang til prins Andrew for penger. I det hele tatt har Sarahs liv som skilt vært en evig kamp for å skaffe seg penger til en livsstil hun er blitt vant til. 

Sarah Ferguson da hun forsøkte å tjene penger på eks-mannen sin.
Sarah Ferguson da hun forsøkte å tjene penger på eks-mannen sin.

Selv om Andrew for lengst har tilgitt henne, har Philip holdt sin steile front. Men da Meghan Markle og prins Harry giftet seg i fjor, fikk Sarah en invitasjon til vielsen, dog ikke til bryllupsfesten og da datteren Eugenie giftet seg sto Sarah og Philip og smilte på samme bilde. Det har fått britisk presse til å spekulere i om paret gifter seg på nytt. Konfrontert med dette svarer Sarah gåtefullt: Andrew vil alltid være min drømmeprins.

Sarah og Andrew under sin yngste datters bryllup i 2018.
Sarah og Andrew under sin yngste datters bryllup i 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *