Britisk brud 20: Serena Stanhope 1993

8. oktober 1993 stod det et nær kongelig bryllup i fasjonable St. Margarets kirke i Westminster i London. Bruden var adelskvinnen Serena Stanhope, mens brudgommen, David Armstrong-Jones, var sønn av prinsesse Margaret (1939 – 2002) og nevø av dronning Elizabeth. Han var på det tidspunktet nr. 12 i arverekken til den britiske tronen.

Serena Stanhope var en vakker brud, men kjolen og frisyren er kanskje i overkant teatraslsk
Serena Stanhope var en vakker brud, men kjolen og frisyren er kanskje i overkant teatralsk.

Bruden, Serena Stanhope, hadde også kongelige aner, men de lå noen hundre år tilbake i tid og hun tilhørte den gang en irsk adelsfamilie. 23 år gamle var Serena da hun sto brud, mens David fylte 32 måneden etter. De unge traff hverandre hjemme hos faren hennes. David, som er en anerkjent møbeldesigner, hadde fått i oppdrag av Serenas far om å lage et spisebord til hans London-hjem. 

Davids far var Margarets tidligere ektemann, Anthony Armstrong-Jonas, Jarl av Snowdon.

Forlovelsesbilde av prinsesse Margaret og Anthony Armstrong-Jones.
Prinsesse Margaret og Anthony Armstrong Jones som nyforlovet i februar 1960.

Serena hedret svigermor

Prinsesse Margarets ikoniske brudekjole fra 1960 tjente som forbilde da Serena skulle velge sitt livs viktigste kjole. Begge kjolene har et ualminnelig stort skjørt, v-utringing og et svært tettsittende liv. Forskjellen ligger i valg av materiale. Serenas kjole er todelt der den hvite overdelen, i blank, skinnende silke, danner en stilig kontrast til den matte tyllen i skjørtet. Overdelen er inspirert av en type herrejakker med lange skjøter bak. Kjolens slep er på to meter.

Serena Stanhope og prinsesse Margaret på sine bryllupsdager.
Serena Stanhope og prinsesse Margaret på sine bryllupsdager.

Designeren bak heter Bruce Robbins og han var ikke mer enn 28 år da han fikk oppdraget. Dessverre ble det ikke det gjennombruddet man skulle tro, og Robbins er i dag en lite benyttet motedesigner. Uansett, han kommer likevel for all tid til å bli husket for den glamorøse kjolen han laget til Serena Stanhope.

Diana kom

Brudens store frisyre, som var påminnelse om høysåtene prinsesse Margaret bar på 60-tallet, ble omkranset av lotusblomsttiaraen lånt fra brudgommens mormor, dronningmoren. Bak var det festet et enkelt tyllslør

Serena Stanhope bar den såkalte lotustiaraen som brud.
Serena Stanhope bar den såkalte lotustiaraen som brud.

Til vielsen var det invitert 650 gjester. Det kunne ikke vært mer praktfullt om en kongelig prins hadde giftet seg. Hele den britiske kongefamilien var til stede, bortsett fra noen megetsigende unntak. I 1992 var året da det ene kongelige ekteskapet etter det andre ble avsluttet. Både Charles og Diana og Andrew og Sarah hadde tatt ut separasjon, og av disse var det bare Diana som møtte da David og Serena giftet seg. Og det var til vielsen. Til bryllupsfesten meldte hun forfall. Nygifte Anne stilte med sin mann Timothy Laurence.

Prinsessen av Wales og dronning Elizabeth 2 var blant bryllupsgjestene da David og Serena Armstrong-Jones giftet seg.
1993 var Diana og Charles separert, men hun stilte likevel blant gjestene da David Armstrong-Jones og Serena giftet seg.

Serena og David kunne i 2018 feire sølvbryllup. Sammen har de to barn, Charles (f. 1999) og Margarita (2002). I 2017 døde Davids far, Anthony, Jarl av Snowdon og dermed ble David og Serena Jarl og Grevinne av Snowdon.

17. november 2020 ble det kjent at paret ville komme til å skille seg i løpet av året.

Forrige britiske brud: Prinsesse Anne 1992

Neste britiske brud: Lady Sarah Armstrong-Jones 1994

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *