Sibylla og Edmund – de ble aldri konge og dronning

Sibylla og Edmund ble aldri konge og dronning. 20. oktober 1932 ble det feiret et storslått kongelig bryllup det ble knyttet store forhåpninger til. Arveprins Edmund (offisielt Gustaf Adolf) av Sverige giftet seg med sin tremenning, prinsesse Sibylla av Sachsen-Coburg og Gotha. Arvefølgen tilsa at paret en gang ville bli konge og dronning av Sverige og dermed spille en stor rolle i svensk historie. Det ble ikke slik.

Sibylla og Edmund på sin bryllupsdag. Brudgommens var offisielt kjent som Gustaf Adolf. Men ettersom faren hans het det samme, ble han i familien kalt Edmund.

Sibylla og Edmund og den kongelig storfamilie

Svenskene ble snytt for dette bryllupet da det sto i brudens hjemby Coburg i Tyskland. Det var man naturligvis svært glade for å all festivitasen og alle de fornemme gjestene. Både bruden og brudgommen var etterkommere av dronning Victoria, og var i slekt med så å si alle kronede hoder i Europa.

Du kan se en videosnutt av bryllupet her.

Gjestelisten med prominente gjester var med andre ord lang. Fra Norge stilte kronprinsparet Olav og Märtha. Olav og Sibylla var tremenninger, mens Märtha var kusine til Gustaf Adolfs far.

Vielsen i Coburg. Blant brudepikene til venstre kjenner vi igjen brudgommens søster, prinsesse Ingrid.

Kongelig bryllup med fornemme gjester

Bruden var umåtelig vakker i sin elegante kjole i skinnende hvit silkesateng. Kniplingssløret kom fra Sverige og hadde i sin tid tilhørt brudgommens oldemor, dronning Sofia (som altså er den siste norske-svenske dronningen). Prinsesse Sibylla bar ingen tiara som brud, det var ikke så vanlig den gangen, men festet sløret til en krans av eføy og blomster.

Sibylla og Edmund på vei ut av kirken som nygift, 1932.

Dagen før, derimot, bar Sibylla en tiara. Til ære for brudeparet ble det holdt et stort ball og til det, pyntet Sibylla seg med akvamarintiaraen som Edmund hadde arvet etter sin mor. (I dag kan vi se Sibyllas sønnedatter, prinsesse Madeleine, med dette vakre smykket.)

Kongelig bryllup i 1932. Dagen før vielsen ble brudeparet feiret med et ball. Bruden i midten bære sin avdøde svigermors akvamarintiara. .

Brudebuketten besto av liljer, som var en del av motebildet den gang. Da kronprinsesse Märtha giftet seg i 1929, var hennes bukett av samme blomst.

På bryllupsmenyen stod blant annet fasansuppe, gåslever, sjøtunge og champagne.

Bruden fikk mange gaver. Fra sin slektning, eks-konge Ferdinand av Bulgaria, mottok hun et safir- og diamanthalskjede. Du kan lese om det her.

Ble aldri kongepar

Dagen etter dro de nygifte på bryllupsreise og kom ikke tilbake til Sverige før om morgenen den 25. november, da det nygifte paret ankom med tog til Stockholm fra Malmö. På lørdag 26. november ble gratulasjoner overrakt prinseparet på en mottakelse, mens dagen ble avsluttet med en musikalsk soaré i Rikssalen og en supé i Den store festhallen.

Sibylla og Edmund som helt nygifte.

Prins Edmund, eller Gustaf Adolf, og prinsesse Sibylla slo seg til Haga slott utenfor Stockholm, som i dag er kronprinsesse Victorias hjem. De fikk fem barn: døtrene Margaretha, Birgitta, Desirée og Christina og sønnen og nåværende konge Carl Gustaf.

Edmund og Sibylla ble likevel aldri kongepar. I januar 1947 omkom prins Gustaf Adolf i en flyulykke. Prinsesse Sibylla døde i 1972, ni måneder før sønnen ble konge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *