Sibylla mistet dronningkronen to ganger

Prinsesse Sibylla av Saxe-Coburg-Gotha, gift Sverige.
Prinsesse Sibylla av Saxe-Coburg-Gotha, gift Sverige.

For prinsesse Sibylla av Sverige (1908-1972) ble livet sorg og motgang. Det hadde begynt så bra, men krigen og ulykker gjorde henne isolert og misforstått. Hun skulle ha blitt Sveriges dronning, men kronen glapp for henne – to ganger.

Tyske prinsesse Sibylla og svenske arveprins Edmund forlovet seg i juni 1932 og bryllupet stod 20. oktober samme år, altså for 85 år siden. Det var ikke Stockholm som var vert for bryllupet, slik man kanskje skulle vente når en fremtidig konge av Sverige gifter seg. Derimot ble paret beæret med en overveldende feiring i brudens hjemby, Coburg.  Det var lunsjer, middager, ball og opptog.

Hyllningsseremoniene ble arrangert av nazipartiet. Det var et parti som sto sterkt i Coburg, ikke minst takket være at selveste hertugen, Sibyllas far, var en ivrig tilhenger. Adolf Hitler var ennå ikke kommet til makten, det skjedde først i januar 1933, men hans gratulasjonstelegram til brudeparet ble lest opp under bryllupsmiddagen som om det skulle komme fra et statsoverhode. På dette tidspunktet betydde ikke politikk så mye for Sibylla, men farens sterke politiske engasjement skulle koste dyrt.

Et vanlig, kongelig liv

Haga-sessorna med sin lillebror sommeren 1947.
Haga-sessorna med sin lillebror sommeren 1947.

Det unge paret får slottet Haga utenfor Stockholm som bolig. Familien vokser raskt. Fire døtre følger som perler på en snor: I 1934 kommer Margaretha, i 1937 Birgitta, i 1938 Desirée og i 1943 Christina. Jentene, de såkalte Haga-sessorna, er umåtelig populære og blit fotografert smilende i søte, blomstrete kjoler og med krøller i håret. Men selv om jentene var aldri så søte, var det en sønn kongehuset og folket lengtet etter. Kvinner hadde før 1980 overhodet ingen arverett til den svenske tronen. Og endelig, 30. april 1946, kommer han, arvingen, og får navnet Carl Gustaf Folke Hubertus. Det er han som er konge av Sverige i dag.

Lykke og katastrofe

Sverige var nøytralt under Den annen verdenskrig, men Sibyllas fødeland, Tyskland, ligger i ruiner. Det gjør også familiens renommé. Faren får en nesten ruinerende bot og 18 måneders fengselsstraff for å ha involvert seg i nazipartiet. For datteren Sibylla ser fremtiden imidlertid lys ut, særlig nå som tronarvingen endelig er født etter nesten 14 års ekteskap. Slik går det ikke.

Etterlengtet. Sibylla og Edmund med sin lille sønn, den nåværende svenske kongen.
Etterlengtet. Sibylla og Edmund med sin lille sønn, den nåværende svenske kongen.

På vei tilbake fra et jaktselskap i Nederland i januar 1947 mellomlander prins Edmunds fly i København. Siden det blåser så kraftig, låser bakkemannskapet haleroret med kiler mens det står på flyplassen. Mot rutinene blir de glemt da flyet skal ta av. I luften oppdager piloten at han ikke kan styre flyet, og det styrter i bakken. Alle 16 om bord omkommer.

Sibyllas sorg og tap

39 år gammel er Sibylla enke, med fem barn i alderen fra seks måneder til 14 år. Til sine tre eldste døtre har hun følgende beskjed: «Deres far er død». Noe mer enn det sier hun aldri om sin manns bortgang. Til de to yngste, Christina og Carl Gustaf, sier hun ingenting. Gjennom hele deres oppvekst er farens død noe man ikke snakker om. Mange år senere, da kong Carl Gustaf selv var blitt far, holder han en rørende og sterk tale på nyåret 2005 til minne om tsunami-ofrene. For første gang åpner han opp og forteller om sitt eget sterke savn:

Sibylla med sine tre eldste døtre: Margaretha Birgitta og Desiree.
Sibylla med sine tre eldste døtre: Margaretha Birgitta og Desiree.

«Mange barn har mistet én eller begge sine foreldre. Jeg tror jeg vet hva det vil si. Jeg har vært et slikt barn. Min pappa omkom da jeg var liten. Så jeg vet hva det vil si å vokse opp uten pappa. (…) Jeg vil be alle dere voksne som er nær disse barna, å være lydhøre for hva de sier og viser; for å gi dem svar på det de ber om.»

Sibyllas hensikt med å tie var nok å skåne både seg selv og barna, men det gjorde også at det ble en avstand mellom dem og henne.

Alene og misforstått

I tiden etter dødsfallet hadde den unge enken all sympati hos det svenske folket, men snart ble Sibyllas tyske bakgrunn et problem. Da faren hennes ble dømt, bredte det seg en oppfatning om at datteren ikke var helt fiendtlig til nazismen. For Sibylla var en slik antagelse opprørende, og hun tok seg veldig nær av å bli mistenkeliggjort. Hun mottok til og med trusselbrev der hun ble kalt «sviker» og det som verre var.  Det førte til at hun kviet seg for å vise seg offentlig, for hun var redd for at noen skulle rope fæle ting til henne. Og det førte jo igjen til en økende avstand mellom henne og svenskene. Hun kom alltid til å føle seg utenfor.

Sibylla viser seg for siste gang

På sin svigerfar kong Gustav 6. Adolfs 90-årsdag 15. november 1972 viser Sibylla seg for siste gang offentlig. Da hun ankommer operaen, der kongen feires med en festforestilling, ser folkemengden hvor merket den avmagrede skikkelsen er av sykdom. Sibylla er døende av magekreft. Hun møtes av varm applaus, som viser at mange mennesker var glad i henne, og at hun kanskje skulle hatt større mot.

Kong Olav dro til prinsesse Sibyllas begravelse
Kong Olav dro til prinsesse Sibyllas begravelse
Kong Gustaf 6. Adolf og kronprins Carl Gustaf, Sibyllas svigerfar og sønn, sørger over henne.
Kong Gustaf 6. Adolf og kronprins Carl Gustaf, Sibyllas svigerfar og sønn, sørger over henne.

To uker senere dør prinsessen, 64 år gammel, altså før sin svigerfar. På et vis kan man si at hun tapte dronningkronen to ganger. Første gang var da mannen hennes, tronarvingen, døde. Men om Edmund ikke hadde omkommet, ville hun likevel aldri blitt dronning ettersom hennes svigerfar, kongen, overlevde henne.

15. september 1973 dør kong Gustav Adolf, og Sibylla og Edmunds sønn, Carl Gustaf, blir Sveriges konge.

Stor takk til Claes Mattsson i Uppsala for hjelp med bilder.

(Arveprins Edmunds offisielle navn var Gustaf Adolf, det samme som farens. Innad i familien het han imidlertid alltid Edmund og det har jeg kalt ham her i artikkelen for å unngå forveksling med faren)

5 thoughts

  1. Hei, hvorfor kaller du kong Carl XVI Gustaf’s far for Edmund?
    Vissnok hadde han navnet Edmund blandt sine mange fornavn, men han var kjent som kronprins Gustaf Adolf, og skulle om han bli konge være Gustaf VII Adolf.
    Dessuten blander du skrivemåten Gustaf og Gustav. Ta en titt på slektstreet på http://www.kungahuset.se
    JanM

    1. Hei JanM. Offisielt het han Gustaf Adolf, men han ble kalt i familien Edmund. Det blir alltid så kronglete når jeg skal skrive om ham for faren het som du vet jo også Gustaf Adolf. For å ikke bruke plass på hele tiden forklare hvem som er hvem, kalte jeg ham Edmund, siden det også er Sibylla saken handler om. Men jeg bør kanskje gå inn å forklare. Takk for innspill.

  2. Ja prisesse Sibylla er nå en historisk person. Jeg tror hun var en virkelig godhjertet sjel, men som sagt i artikkelen så var jo Tyskland i en spes posisjon rett etter krigen og da ble nok Sibylla litt reservert ift til dette. Hun hadde fotjent å bli dronning, det er alt jeg kan si.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *