Sibyllas safirhalsbånd

Sibyllas safirhalsbånd er et spennende smykke i den svenske kongefamilien. Mye av historien er ukjent, og det spørs vel hvor lenge det forblir i familiens eie.

Prinsesse Sibylla av Sverige med safirhalsbånd og diamanttiara.
Prinsesse Sibylla av Sverige med safirhalsbånd og diamanttiara. Hun bærer hoffdrakt.

Sibylla ble født 18. januar 1908 som prinsesse av Sachsen-Coburg og Gotha, et lite fyrstedømme midt i Tyskland. I 1932 giftet hun seg med den svenske arveprins Gustaf Adolf, og som fremtidig dronning fikk Sibylla naturligvis ekstra flotte presanger. Blant dem var et diamant- og safirhalsbånd fra tsar Ferdinand av Bulgaria.

Du kan lese om Sibylla og Gustaf Adolfs bryllup her.

Sibyllas safirhalsbånd

Ferdinand var født prins av Sachsen-Coburg og Gotha og var en nær slektning av Sibylla, men ikke så nær at en slik kostbar gave var naturlig kanskje. Han kan ha holdt ekstra av den vakre Sibylla. Det er blitt hevdet at Sibyllas safirhalsbånd er laget av Fabergé og opprinnelig tilhørt den en gang så rike og mektige tsar-familien Romanov. Etter revolusjonen i 1917 måtte de flykte hals over hodet, og fremme i Vesten måtte de selge sine smykker for å overleve. Ferdinand kan fått smykket på den måten, men informasjon om safirhalskjedet er aldri blitt offentliggjort, så vi vet egentlig ikke.

Halsbåndet er laget av diamanter og 15 rundslipte (cabochon) safirer inkludert fem anheng som kan hektes av. Stenenes intense blå farge kan lede en til å tro at dette er et svært kostbart smykke.

Prinsesse Sibylla og prinsesse Alice av Battenberg i Hellas i 1962.
Prinsesse Sibylla og prinsesse Alice av Battenberg i Hellas i 1962. Sibyllas halskjede er uten anheng.

Birgitta gjorde endringer

Prinsesse Sibylla bar safirkjede ofte gjennom hele livet, gjerne sammen med Bernadottenes akvamarin-tiara, eller den såkalte Connaught diamanttiaraen, både med og uten anheng. Hun lånte også halskjedet til døtrene sine.

Det ble hennes nesteldste datter, prinsesse Birgitta av Hohenzollern, som arvet morens bulgarske safirhalsbånd da Sibylla gikk bort i 1972. Birgitta fjernet to av anhengene for å lage til øredobber, noe er som etter min mening ikke er så særlig vellykket. Det hadde blitt bedre med bare ett anheng i så fall.

Prinsessan Birgitta 2013 på väg till vigseln mellan prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill.
Prinsesse Birgitta 2013 på vei til vielsen mellom prinsessan Madeleine og Christopher O’Neill.

Birgitta har ofte pyntet seg med sin mors safirer, som i bryllupene til prinsessene Christina og Madeleine, samt kronprinsesse Victoria. Birgitta fikk en enkel perletiara til sitt bryllup som hun har gitt videre til sin datter prinsesse Désirée fra Hohenzollern, men Sibyllas safirhalsbånd holder hun fortsatt på. Det betyr at vi i fremtiden fortsatt kan oppleve denne fascinerende smykket.

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *