Skandaleprinsessen Louise av Belgia

Prinsesse Louise av Belgia hadde ikke et lett liv, men hun gjorde det sannelig ikke enkelt for seg selv heller. Oppveksten var trist. Hennes foreldre kunne ikke fordra hverandre. Louise forlot sin mann, satte seg i bunnløs gjeld og ble sperret inne i seks år.

Louise, født prinsesse av Belgia, gift prinsesse av Sachsen-Coburg og Gotha.
Louise, født prinsesse av Belgia, gift prinsesse av Sachsen-Coburg og Gotha.

Elendige familieforhold

Louise var det eldste barnet til Leopold og Marie Henriette og ble født 18. februar 1858. Paret fikk sønnen Leopold året etter og datteren Stephanie i 1864. Det var hun som senere ble kronprinsesse Stephanie av Østerrike.

Du kan lese om Stephanie her.

Foreldrene skulle aldri ha vært gift. De trivdes svært dårlig sammen og levde for det meste hver for seg. Da sønnen kronprins Leopold død bare ti år gammel, så de seg nødt til å få et barn til. Da det også ble en datter, Clementine (1872-1955), hadde de så vidt mulig, ingenting med hverandre å gjøre.  

Uerfaren brud

17 år gammel ble Louise Marie giftet bort til sin 14 år eldre slektning, den styrtrike prins Philipp av Sachsen-Coburg-Gotha, i 1875. Bryllupsnatten ble et stort sjokk for henne — hun flyktet ut i et veksthus, der moren fant henne gråtende på morgenkvisten. Men det ordnet seg sånn tålelig, og Louise flyttet med sin mann til Wien. De fikk to barn sammen, Leopold og Dorothea.

Louise og Philippe på sin bryllupsdag. Hun var 17 og han 31.
Prinsesse Louise av Belgia og Philippe på sin bryllupsdag. Hun var 17 og han 31.

Wien var på den tiden hovedstaden i det mektige dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn, og i denne sydende metropolen fikk Louise sansen for et glamorøst og ekstravagant liv. Philipp var svært rik og kunne holde sin hustru med et luksusliv. Det skulle vise seg å bli svært ødeleggende for prinsessen. Louise elsket å ta seg ut, elsket å synes, og hun handlet som om pengene aldri kunne ta slutt. Forbruket må kunne beskrives som sykelig.

Ektemannen var en svært seksuelt aktiv mann, med mange utenomekteskapelige forhold, men Louise lærte fort, og snart levde hun like utsvevende som mannen sin.

Louise med diamant- og safirsett som tilhørte mannens familie. Det hører med et praktfullt halskjede også. Det kjøpte dronning Elizabeth i 1963.
Louise med diamant- og safirsett som tilhørte mannens familie. Det hører med et praktfullt halskjede også. Det kjøpte dronning Elizabeth i 1963.

Paret fikk etter hvert et nokså frynset rykte, men ettersom Louise arrangerte det slik at hennes yngre søster Stephanie ble gift med kronprins Rudolf av Østerrike, var det ikke til å unngå at Louise og Philipp befant seg i de aller øverste sosiale kretser. Philipp var en Rudolfs nærmeste venner.

Prinsesse Louise av Belgia flykter med elskeren

Men Louise gikk fra å være beryktet til å bli skandaløs, da hun traff den kroatiske greven Géza Mattachic i 1895. Han ble hennes livs store kjærlighet, og i 1897 forlot hun Philipp for godt. Sammen med datteren Dorothea, la Louise og greven ut på en kjærlighetstur rundt om i Europa – i eget tog og med 30 tjenere.

Der gikk Louise for langt. Hennes sønn Leopold ville ikke ha noe med henne å gjøre fordi han fryktet at morens oppførsel ville få konsekvenser for hva han ville arve. Dorothea brøt også med moren etter råd fra hennes forlovede Ernst Gunther hertugen av Schleswig-Holstein.

Prinsesse Louise ble stengt inne på at asyl i seks år.

Til slutt nådde sladderen keiser Franz Joseph, som han mente at Philipp ikke hadde noe annet valgt enn å utfordre greven til duell. Som sagt så gjort. Dessverre tapte Philipp, men han overlevde. Tapte gjorde Louise også, selv om hun antagelig følte at hun hadde fått det som hun ville rett etter duellen. For Philipp nektet plent å betale flere av regningene hennes. Det var åpenbart mer enn Louise kunne fatte, for hun fortsatte å ødsle bort enorme summer med sin kjøpemani. Til slutt krevde kreditorene oppgjør, og ettersom hun ikke hadde noe penger, ble alt hun eide solgt på tvangsauksjon, inklusive hennes eksklusive undertøy.

Louise og Mattachic flyktet til Kroatia. For å finansiere livsstilen sin, hadde de hadde forfalsket underskriften til Louises søster, kronprinsesse Stephanie. Paret ble selvfølgelig innhentet, og i Kroatia ble greven dømt til fire års fengsel for svindel.

Innestengt i seks år

Nå hadde hoffet i Wien fått mer enn nok. De lokket henne til å legge seg inn på en psykiatrisk klinikk i mai 1898. Det viste seg å være en lukket anstalt, men prins Philipp, sa han ville slippe kona ut om hun lovet å avslutte forholdet til Mattachic. Det kunne Louise ikke tenke seg, og ble værende. Sine barn hadde hun ikke lenger kontakt med.

Priinsesse Louise av Beliga med sin datter Dorothea.

I seks år satt Louise innelåst, før Mattachic klarte å befri henne i 1904. Sammen flyktet de til Paris, og selv om kjærligheten mellom dem må ha vært stor, var den ikke eksklusiv fra grevens side. I Paris oppdaget Louise at Mattachic hadde andre kvinner, og hun ble nødt til å bo sammen med en av elskerinnene hans. I 1906 fikk hun endelig skilsmisse fra Philipp, nesten åtte år etter at hun hadde søkt. Hun giftet seg ikke igjen.

Fattige, men sammen

I Paris begynte prinsessen på ny å bruke penger som gal og satte seg i bunnløs gjeld. Hun og greven skal ha lurt og svindlet andre mennesker, for å holde seg økonomisk flytende. Louise hadde nok regnet med at alt ville ordne seg når hun arvet sin styrtrike far, kong Leopold 2. av Belgia. Men der forregnet hun seg. Leopold mislikte døtrene sine og gjorde dem nesten arveløse. «Jeg har ingen barn, bare døtre,» sa han. Da han døde i 1909 hadde overlatt det aller meste av sin enorme formue til sin elskerinne.

Prinsesse Louise av Belgia døde utfattig. Hva som fikk henne til gang på gang å oppføre seg så destruktivet, kan man sannelig spekulere over.

Under Den først verdenskrig (1914–18) bodde prinsessen og greven stort sett i Sør-Tyskland, og i fattigdom og sult. Hun fikk ingen hjelp fra sine barn, de ville ikke vite av henne. Sønnen Leopold fikk et trist og dramatisk endelikt. Da han ikke ville gifte seg med elskerinne skjøt hun ham fem ganger før hun kastet syre i ansiktet hans. Med det siste skuddet drepte hun seg selv. Så «heldig» var ikke Leopold. Først etter seks måneder døde han av sine skader i april 1916.

En sørgelig slutt

Etter krigen bodde Louise og Mattachic på et slott i Østerrike, som Louises søster Stephanie eide. Men ettersom kreditorene alltid var etter dem, kunne de ikke bli lenge. På ny bosatte de seg i Paris der Mattachic døde i 1923, i ekstrem elendighet, 55 år gammel. En anonym, rik mann fra USA sendte Louise penger slik at hun kunne betale for begravelsen.

Selv var hun nødt til å forlate Paris før seremonien, for hun kunne ikke lenger betale regningen på det enkle hotellet der hun bodde. Fortsatt fikk hun ingen hjelp fra familien, og den belgiske regjeringen ville ikke ha henne i landet, selv om Mattachic ikke lenger levde.

Prinsesse Louise av Beliga dro til Wiesbaden i Tyskland, der hun levde knappe tre måneder før hun døde, 66 år gammel i 1924.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *