Sofia og Letizia kranglet på kirketrappen

Sofia og Letizia var tydelig uenige om noe.
Sofia og Letizia var tydelig uenige om noe.

Den spanske kongefamilier har skapt overskrifter denne uken etter at dronningene Sofia og Letizia helt tydelige var uenig – i all offentlighet.

De fleste kongelige er flinke til å holde masken. De har jo et helt liv på å øve seg på å være offentlige figurer. Men av og til brister det og det var det som skjedde da den spanske kongefamilien var på vei ut av ut av katedralen i Palma på Mallorca etter den tradisjonelle messen første påskedag.

Sofia og Letizia ikke enig

Kronprinsesse Leonor syns bestemors grep blir for hardt.
Kronprinsesse Leonor syns bestemors grep blir for hardt.

Det var flust av fotografer og opptrinnet ble naturligvis filmet. Der kan alle se at Sofia, 79, legger armene rundt sine to barnebarn, prinsessene Leonor og Sofia, drar dem inntil seg for at de skal fotograferes sammen med henne. Jentenes mor Letizia, 45, begynner å gå frem og tilbake, for så å stille seg rett foran dem og blokkerer dermed for fotografen.

Dette irriterer åpenbart Sofia, og hun reagerer med å klemme jentene stadig tettere til seg. Nå syns åpenbart Leonor at situasjonen er ubehagelig. Hun vil bort og skyver Sofias hånd vekk fra skulderen, uten at det hjelper. Noen ord blir utvekslet mellom dronningene, og Leonor fjerner igjen sin bestemors hånd. Hva dronningene sier er det ingen som vet.

Felipe ordner opp

Blide igjen. Sofia og Letizia smiler sammen med Leonor og Sofia etter scenen.
Blide igjen. Sofia og Letizia smiler sammen med Leonor og Sofia etter scenen.

Så entrer kong Felipe, 50, scenen, berører sin kones arm, tilsynelatende i et forsøk på å roe gemyttene. Det hjelper, for den kongelige, veloppdragne masken kommer raskt på plass igjen. Litt senere da hele familien står samlet utenfor kirken, er alle like blide. Men videosnutten er der og det har fått urovekkende stor pressedekning i Spania.

I en analyse av påskemøtet minnet avisen El País hvordan dronning Sofia hadde hjulpet Letizia inn i den kongelige familien. Letizia jobbet som TV-journalist da hun traff Felipe. Nå konkluderer avisen: «15 år er gått og ting har forandret seg».

Ikke bare lett å gifte seg kongelig

Letizia, Dronning av Spania.
Letizia, Dronning av Spania.

I annen spansk presse kommer Letizia heller godt ut av det, og meldingene på sosiale medier har vært mange: «Ingen bestemor fortjener den typen behandling! Wow hun (Letizia) har vist sine sanne farger», var det en som skrev. Selv om det er nå er Letizia som er Dronningen av Spania, skylder hun å vise sin forgjenger respekt, mener mange. Da Letizia ankom en minnegudstjeneste på torsdag sammen resten av familien, var det tilløp til buing.

Det er nok ikke til å stikke under stol at det ligger en latent motvilje mot Letizia i Spania, som nå får sitt utløp. Hun er en vanlig, spansk jente som giftet seg med kronprinsen og ble kongelig. At en slik reise kan fremprovosere negative følelser hos andre, kjenner vi jo til her hjemme også. For eksempel omtales fortsatt dronning Sonja som kjøpmannsdatteren.

Plaget av skandaler

I dag er fortsatt krisetider i Spania og spanjolene har nok mindre toleranse ovenfor kongefamilien om de oppfører seg tåpelig.

Prinsesse Cristina og Inaki har med underslag av offentlige midler brakt skam over kongefamilien
Prinsesse Cristina og Inaki har med underslag av offentlige midler brakt skam over kongefamilien

Felipe steg opp på tronen etter at faren hans, kong Juan Carlos, måtte abdisere i 2014. Den gamle kongen, som en gang var Spanias med beundrede mann, var blitt skandalisert blant annet gjennom å dra på en rådyr jakttur med sin venninne. Kongehuset ble minst like rystet da prinsesse Cristina, søsteren til kong Felipe, og hennes mann, Iñaki Urdangarin, ble tiltalt for skattesvindel og korrupsjon. Cristina ble frikjent, men Urdangarin ble dømt. Han fikk seks års fengsel, men har anket. Det nye kongeparet, Felipe og Letizia, store oppgave å gjenskape respekten for kongehuset.

I sin iver på å rense kongefamilien har Felipe, og Letizia, distansert seg fra hele den kongelige familien, og det ser ut til å skade dem nå. Det er være grenser for hvor stor avstand man kan ha til sin nærmeste familie og dets historie, uten å fremstå som kald. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen (engelsk) fra avisen El Pais.

Taper respekt

Felipe og Letiza må styrke kongefamiliens rykte.
Felipe og Letiza må styrke kongefamiliens rykte.

Spania som helhet står overfor større problemer enn kongelig uenighet på kirketrappen: Økonomiske nedgangstider, korrupsjon og ikke minst Catalonia som forsøker å løsrive seg. Men i et land der monarkiet ble gjeninnført i 1975, og derfor ikke har lange og sterke røtter, er det essensielt at kongehuset virker samlede, trygge og forbilledlige. Denne typen scener, uansett hvor misforstått og liten det var, kan gi et ny støtte til spørsmålet om det skulle være et monarki i Spania det hele tatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *