Britisk brud 22: Sophie Rhys-Jones 1999

19. juni 1999 giftet Sophie Rhys-Jones (54) seg meg dronning Elizabeths yngste sønn, prins Edward (55). Hun ble den siste britiske kongelige bruden i det 20. århundre og Sophie varslet en ny epoke for kongelige bryllup i Storbritannia, som vi ser gjelder den dag i dag.

Edward og Sophie, jarlen og grevinnen av Wessex på sin bryllupsdag.
Edward og Sophie, jarlen og grevinnen av Wessex på sin bryllupsdag.

At Diana og Charles fikk et storslått bryllup da de giftet seg i 1981, var ikke så rart. De var jo kronprinspar. Men alle kongelige fikk spektakulære bryllup før 1997. Men det året døde Diana og det britiske kongehuset var da så skandalisert at de var nødt til å tenke nytt om hvordan de skulle fremstå utad. Et resultat var at bryllupene ble mye enklere, og de første som måtte ta den realiteten innover seg var Sophie og Edward.

Sophie Rhys-Jones’ brudekjole

Sophie Rhys-Jones på vei inn til St. George's chapel, ledsaget av sin far.
Sophie Rhys-Jones på vei inn til St. George’s chapel, ledsaget av sin far.

Sophie og Edwards store dag stod i det 500 år gamle St. George-kapellet ved middelalderborgen Windsor like utenfor London. Det har trolig tjent som inspirasjon for Sophies enkle brudekjole. Den har et middelalderpreg med sine lange linjer og fravær av kapper og sløyfer. Kjolen, som ble designet av Samantha Shaw, består av to deler: En kjole og en kåpe over.

Stoffet er av håndfarget elfenbensfarget silkeoragnza. Både kjole og kåpe har v-hals. Kåpens ermer er lange og med tropetmansjetter. Brudens silketyllslør var noe lengre enn hennes slep, som effektfullt ble fanget av vinden da hun kom ut av kirken, da som Hennes kongelige høyhet grevinnen av Wessex.

Selv om kjolen virker svært enkel ved første øyekast, er Sophies brudekjole smykket med over 325.000 perler og krystallbiter. De danner et diskré mønster på kåpen, slep og slør, men mer for å gi glans til brudekjolen enn for å syns i seg selv. Mens både lady Diana Spencer og Sarah Ferguson hadde tydelig broderier med konkrete motiver på sine brudekjoler, var Sophies pynt bare antydende.

Stygg tiara

Som en kongelig brud hadde Sophie Rhys-Jones naturligvis festet brudesløret sitt til en diamanttiara. Men dette smykket var litt av en skuffelse, selv om det var helt nytt – på en måte. Tiaraens historie er imponerende nok: fire løse biter fra dronning Victorias krone er satt sammen til en tiara, men resultatet er etter min mening ukledelig.  Rundt halsen bar hun et halskjede av hvite og sorte perler med et matchende kors. Det var en gave fra Edward, men ikke noe Sophie har båret ofte siden.  

Sophie’s kjole er kanskje ikke den mest omtalte av Windsor-kjolene, men den er utvilsomt vakker og det er ikke vanskelig å se at den tjente som forbilde da prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i 2002.

Grevinne Sophie med sin bryllupstiara, men denne gangen endret.
Da president Trump kom på statsbesøk sommeren 2019 stilte grevinne Sophie med sin bryllupstiara, men i en ny og endret form.

Livet etterpå

Sophie og Edward har ingen hertugtittel, som skikken har vært når monarkens sønner gifter seg. I stedet er de jarl og grevinne av Wessex, dog med kongelig høyet. Det blir nok likevel hertugpar ut av Edward og Sophie for meningen er at de skal overta prins Philips tittel: hertug av Edingburgh, når den tid kommer.

Endringene i kjølvannet av Diana fikk også sine konsekvenser når det gjelder parets barn: Louise og James. På papiret er de HKH prinsesse Louise og HKH prins James av Wessex. Men i tråd med den nye stilen, kalles datteren lady Louise og sønnen får bruke en av Edwards «mindre» titler viscount (visegreve) Severn.

Jarlen og grevinnen av Wessex med sine to barn Louise og James.
Jarlen og grevinnen av Wessex med sine to barn Louise og James.

Av alle Elizabeths fire barn er det bare Sophie og Edward som har unngått skilsmisse. Sophie går også for å være den britiske dronningens favorittsvigerdatter og både hun og Edward tilbringer mye tid sammen med Elizabeth og Philip.

Forrige brud: Lady Sarah Armstrong-Jones 1994

Neste brud: Mrs Camilla Parker Bowles 2005

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *