Gode sopptips fra Bjørg

Bjørg Engdahl har mange gode sopptips å gi.
Bjørg Engdahl er en ivrig sopplukker og har mange gode sopptips å gi.

Usikker på sopp? Bjørg Engdahl er ivrig sopplukker, har gått flere soppkurs og har gode sopptips til deg som har lyst til å bli bedre kjent med den spennende soppverdenen. Fine oppskrifter har hun også på lur, deriblant verdens beste traktkantarellsuppe.

Sånn helt grunnleggende før du går ut på sopptur er det et par ting du trenger. 1. KNIV: Helst en soppkniv med praktisk børste i enden, slik at du både kan skjære i soppen og fjerne rusk og rask. 2. KURV: Plukk i kurv eller papirposer, slik at soppen får luft under transporten. Det fins mange smarte, sammenleggbare soppkurver å få kjøpt. Uansett: Tette plastposer er fy-fy for soppen. Tomme jordbærkurver derimot er lure å ta med, slik at du kan holde ulike sopparter adskilt. Særlig sopp du er usikker på skal ikke være i fysisk kontakt med annen sopp. Skulle det vise seg at du har fått en giftig sopp sammen med matsopp må hele soppfangsten kastes.

Sopptips: Se forskjell på traktkantarell og gullmosehatt

Det fins faktisk 3000 ulike storsopper i Norge. Rundt 100 arter er matsopp, mens rundt 60 er giftige. Ved første øyekast er det mange soppslag som ligner på hverandre. Derfor skal vi alltid sjekke hatt, stilk og voksested (skog, utmark, park, i mose eller på stubber osv). Noen sopper har også karakteristisk lukt, så her må du bruke alle sanser!

Den lille videoen under viser hvordan vi kan se forskjell på matsoppen traktkantarell og den ikke spiselige soppen gullmosehatt, som kan se veldig like ut. Sistnevnte er ikke giftig, men er altså ikke mat.

-Hva så med de livsfarlige giftslørsoppene?

-Butt giftslørsopp og spiss giftslørsopp er blant de giftigste soppene vi har i Norge. De har blitt forvekslet med kantarell og traktkantarell av sopplukkere, selv om artene faktisk ikke ligner så mye på hverandre. Fordi giftslørsoppen kan lure seg innimellom andre sopptyper nede i mosen kan de likevel havne i kurven hvis du ikke er nøye.

Husk derfor: Plukk alltid én og én sopp, ikke ta en neve om gangen.

Hvis du snur på soppen, slik du alltid skal gjøre, vil du se at traktkantareller har gråbrune ribber, mens giftslørsoppene har brune skiver. Her her du en god link om saken: http://www.soppgleder.no/index.php?p=1_82_Traktkantarell-spiss-giftsl-rsopp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *