Spansk bryllupstiara – fra Tyskland og Hellas til Spania

Spansk bryllupstiara er båret av begge av landets dronninger da de giftet seg: Sofia i 1962 og Letizia i 2004. Men smykket har sin opprinnelse i Tyskland, som bryllupsgave til keiserens eneste datter.

Kronprinsesse Letizia 22. mai 2004. Brudesløret har hun festet til sin svigermors tiara, som nå kan kalles den spanske bryllupstiaraen.
Kronprinsesse Letizia 22. mai 2004. Til brudesløret har hun festet til sin svigermors tiara, som nå kan kalles den spanske bryllupstiaraen.

I 1913 giftet prinsesse Victoria Louise av Prøysen seg med prins Ernst August av Hannover. Hun var keiser Wilhelms eneste datter i søskenflokk på syv, og hun måtte naturligvis få et praktfullt bryllup da hun giftet seg.

Så å si alle møtte fra de forskjellige kongehusene da Victoria Louise giftet seg. De var jo i nær familie de aller fleste. Som tiden viste, skulle det ble siste gangen mange av dem så hverandre. Året etter brøt Den første verdenskrig ut og deretter fulgt Den russiske revolusjonen.

Nygifte prinsesse Victoria Louise med tiaraen hun fikk av sin far, keiser Wilhelm.
Nygifte prinsesse Victoria Louise med tiaraen hun fikk av sin far, keiser Wilhelm.

Blant alle gavene bruden fikk, var det en rekke smykker – som en kongelig brud trengte i de dager. Fra sin far fikk Victoria Louise en tiara av platina og diamanter laget av det tyske juvelérfirmaet Koch. Det består av tre lag kan man si: en gresk meanderbord nederst, vertikale stolper i midten og en rad med bladmotiver øverst. Fra midten henger det en diamant som beveger seg svakt når bæreren går. Det tre delene er tydelig adskilt og gir tiaraen et litt strengt og behersket uttrykk.

Spansk bryllupstiara laget i 1913.
Spansk bryllupstiara laget i 1913.

Spansk bryllupstiara – fra datter til datter

Krigen, som keiser Wilhelm var med å starte, endte med nederlag. Han måtte forlate sin trone og levde resten av sine dager i eksil i Nederland. Victoria Louise og Ernst August kunne imidlertid fortsette å bo i Tyskland. De fikk fem barn sammen og blant dem var datteren Frederika (1917 – 1981).

Frederika som ung prinsesse med sin mors tiara.
Frederika som ung prinsesse med sin mors tiara.

I 1938 giftet Frederika seg med greske prins Pavlos. Han var tredje sønn av kong Konstantin og dronning Sophia av Hellas, men den ene broren døde og den andre ikke fikk barn, så Pavlos var nestemann på tronen. Siden tiaraen har greske motiver var det ikke underlig at Victoria Louise ga tiaraen til sin datter. Hun var jo fremtidig gresk dronning. Frederika bar tiaraen i begynnelsen av sitt ekteskap, men da hun ble dronning i 1947, foretrakk hun større smykker.

Bryllupstiara i Athen 1962

Pavlos og Fredrika fikk tre barn: sønnen Konstantin og døtrene Sofia og Irene. I 1962 giftet Sofia seg med den spanske prins Juan Carlos. Spania var på den tiden republikk med general Franco ved roret. Men diktatoren ønsket at landet etter hvert skulle bli monarki og da var Juan Carlos i arverekken. Til bryllupet 14. mai i Athen bar Sofia morens tiara, som var hennes gave til datteren.

Sofia og Juan Carlos giftet seg i Athen. Da var Hellas et monarki, og Spania en republikk. I dag er det omvendt. Hun bærer den spanske bryllupstiaraen.
Sofia og Juan Carlos giftet seg i Athen. Da var Hellas et monarki, og Spania en republikk. I dag er det omvendt. Hun bærer den spanske bryllupstiaraen.

Tiaraen var heller ikke blant Sofias favoritter, den er jo ikke så stor, og etter at hun ble dronning i 1975, har hun knapt båret det. Hennes to døtre, Elena og Cristina derimot, bar den ofte i sine unge år.

Prinsesse Cristina som ung prinsesse.

Venter på neste prinsesse

22. mai 2004 giftet Letizia og kronprins Felipe seg. Til å feste brudesløret bar Letizia sin svigermors tiara, og startet nok der en tradisjon for at dette er den spanske bryllupstiaraen.  Som kronprinsesse var tiaraen blant hennes mest brukte, men etter at Letizia ble dronning i 2014 har hun ikke båret den.

Kronprinsesse Letizia, eller Prinsessen av Asturias som er tittelen i Spania.

Nå har hun et vell av tiaraer å velge i, og tiaraen etter Victoria Louise blir for enkel for dronningrollen. Men kongeparet har to døtre, Leonor og Sofia, som nå er henholdsvis 14 og 13 år gamle. Når de fyller 18 og kan bruke tiara, er nok den spansk bryllupstiara den første de kommer til å bruke, da vil de i så fall være femte generasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *