Storfyrstinne Maria Pavlovna

Da hennes keiserlige høyhet storfyrstinne Maria Pavlovna av Russland døde 6. September 1920 var hele hennes verden falt sammen. Hun som hadde hatt flere palass, kjøpte smykker hos Cariter regelmessig, holdt ball og store middager, var blitt flykting og Russland en kommuniststat som helst så henne død.

Maria Pavlovna som nygift med safirsmykker.

Den spede begynnelsen

Maria Pavlovna ble født som Hennes høyhet hertuginne Marie av Mecklenburg-Schwerin den 14. mai 1854. Hun var den eneste datteren og det tredje av seks barn som storhertug Friedrich Franz 2 av Mecklenburg-Schwerin og hans første kone Augusta hadde sammen. Storhertugdømmet Mecklenburg-Schwerin ligger i Nordtyskland.

Schwerin slott der Maria Pavlovna vokste opp. Foto: Ralf Roletscheck.
Schwerin slott der Maria Pavlovna vokste opp. Foto: Ralf Roletscheck.

Maries mor døde i en alder av 40 år da Marie bare var åtte år gammel. Den offisielle årsaken var en hjerteklaffbetennelse, men det er mye som tyder på at storhertuginne Augusta døde av tuberkulose. Det var en tabubelagt sykdom i kongelige kretser og ville ha redusert ekteskapsutsiktene til hennes barn om det var blitt kjent.

Forlot forloveden for storfyrsten

I 1871, mens han reiste med sin familie gjennom Tyskland, møtte den tjue år gamle storfyrste Vladimir Alexandrovitsj sin sytten år gamle kusine Marie. Han var sønn nummer to til tsar Alexander 2. av Russland.

De unge ble raskt forelsket, men et skjær i sjøen var at Marie allerede var forlovet, med prins Georg Albert Schwarzburg-Rudolstadt. Den forlovelsen var ikke Marie sen om å bryte. Det er ingen tvil om at det var sterke følelser involvert, men det står heller ikke til å nekte for at Vladimir var uendelig meget bedre parti en Georg Albert (Den vrakede giftet seg aldri og døde i 1890).

Vladimir og Marie

Men det var ikke dermed slutt på problemene for paret. Marie var protestant og så seg ikke i stand til å konvertere til den russisk-ortodokse tro, som var den tsarfamilien bekjente seg til. I to år ble forlovelsen utsatt mens man stadig forsøkte å overtale Marie. Hun var ikke til å rikke, men ettersom Vladimir ikke var kronprins, slapp Marie til slutt å konvertere og paret forlovet seg april 1874. Bryllupet ble holdt i Vinterpalasset i St. Petersburg 28. august 1874. Som gift russifiserte Marie navnet sitt til Maria Pavlovna.

Vladimir og Maria fikk fire barn som levde opp: Kirill (1876 – 1938), Boris (1877 – 1943), Andrei  (1879 – 1956) og Elena (1882 – 1957)

En vanskelig personlighet

Vladimir og Maria flyttet inn i det nye 360 rom store Vladimirpalasset på bredden av elven Neva ikke langt fra Vinterpalasset, og det var det siste keiserlige palasset som ble bygget i St. Petersburg.

Vladimirpalasset. Det er i dag åpent for besøk.

Storfyrsteparet likte å ha gjester og underholde på stor fot, og det tok ikke lang tid før palasset var sentrum for byens sosiale liv. Marie etablerte seg som en av de beste vertinnene i hovedstaden, i ivrig konkurranse med svigerinnen, danskefødte keiserinne Maria Feodorovna.

Maria Pavlovna elsket livet som russisk storfyrstinne, og forsøkte til og med konkurrere med keiserinne Maria Feodorvna nå det gjaldt å selskapelighet. Da Nikolai ble keiser i 1896 fikk Maria Pavlovna enda større spillerom for den nye keiserinnen Alexandra avskydde selskapslivet.

Nå som Maria Pavlovna var en del av tsarfamilien hadde hun nærmest ubegrenset med midler. Og Maria likte alt som var dyrt. Hun bygget seg opp en smykksamling som bare keiserinnen kunne matche. Og hun likte gambling mer enn sunt var, til tross for at tsaren hadde forbudt roulette og baccarat i private hjem. Da det ble kjent at hun drev med slikt ble for en tid utestengt fra hoffet. Maries og Vladimirs forhold til resten av tsarfamilien var i grunnen ikke så hjertelig. De var svært selvhevdene og bevisste på sin opphøyde posisjon, og syns vel egentlig det var de som burde vært keiserpar.

Maleri av Maria Pavlovna av François Flameng, 1898.
Maleri av Maria Pavlovna av François Flameng, 1898

Kirill trosser tsaren

I 1905 giftet Maria Pavlovnas eldste sønn Kirill seg med sin kusine, britisk-tyske prinsesse Victoria Melita, etter at de hadde forelsket seg i hverandre så tidlig som i 1891. Victoria Melita var datter av prins Alfred av Storbritannia (sønn nummer to til dronning Victoria). Kirill og Victoria Melita var fetter og kusine og i følge den russiske kirken var slike ekteskap forbudt.

De kunne imidleretid få dispensjasjon fra tsar Nikolai, men det gikk ikke heller ettersom Victoria Melita hadde vært gift med Ernst av Hessen. Han var bror av tsarinaen Alexandra,og hun klandret Victoria Melita for at brorens ekteskap hadde kollapset, og Nikolai gjorde som Alexandra ville.

Tsarina Alexandra, storfyrste Vladimir, storfyrstinne Maria Pavlovna og tsar Nikolai 2. Det var ikke noe hjertelig forhold mellom de to parene. Vladimir var Nikolais onkel.
Tsarina Alexandra, storfyrste Vladimir, storfyrstinne Maria Pavlovna og tsar Nikolai 2. Det var ikke noe hjertelig forhold mellom de to parene. Vladimir var Nikolais onkel.

Da Kirill og Victoria Melita likvel giftet uten samtykke fra tsar Nikolai, ble Kirill som straff fratatt sine keiserlige titler, militære utnevnelser og apanasjen. Paret ble i tillegg forvist fra Russland og bosatte seg i Frankrike. Faren storfyrste Vladimir ble rasende og etter en kort samtale med Nikolai, trakk seg fra alle sine stillinger i hæren. s

Tronen rykker nærmere

17. februar 1909 døde Vladimir 61 år gammel plutselig som følge en massiv hjerneblødning, og Maria Pavlovna ble enke 54 år gammel. Som tingene utviklet seg i den keiserlige familien, seilte Vladimirs  sønner nå opp som sannsynlige tronfølgere. Tsarens eneste sønn Alexei var bløder og det var ikke ventet at han ville leve utover tenårene. Etter Nikolais bror, var Kirill neste på tronen. Med en slike utsikter ga Nikolai seg og tillot Kirill og Victoria Melita å vende tilbake til Russland, med alle sine keiserlige titler, militære posisjoner og full apanasje gjenopprettet. Maria Pavlovna bestemte seg endelig for å konvertere til den russisk-orortodokse tro for å hjelpe Kirills muligheter for å arve tsartronen.

Victoria Melita og Kirill

Maria Pavlovna har kupplaner

Maria Pavlovna var stolt over å ha født sterke sønner som var potensielle arvinger til tronen, mens keiserinne Alexandra, som var hennes niese, fikk fire døtre før sønnen endelig kom til verden.

Mens krigen raste dannet Maria Pavlovna et alternativ hoff i løpet av de siste årene av Nikolais regjeringstid. Faktisk så planla planla hun og sønnene et kupp mot Nikolai vinteren 1916-1917, men de fant imidlertid ingen allierte til å støtte kuppet. En slik tanke var veldig tåpelig, for det bare bidro til å undergrave respekten for keiserhuset generelt.

Maria Pavlovna i all sin prakt. Legg merke til tiaraen. Den er det dronning Elizabeth som eier i dag.

Krigen gikk dårlig for Russland hadde en dårlig organiserte og utstyrte hær. Det var matmangel og dyrtid i byene og folket visste hvem de skulle klandre: tsaren og den forhatte konen hans. I mars 1917 abdiserte Nikolai etter ti dager med opprør, den såkalte marsrevolusjonen. At Russland skulle bli republikk, var ikke etter Maria Pavlovnas ønske, og om monarkiet fortsatte var nå hennes sønn Kirill så nær keisertronen det var mulig å komme. Men det var kommunistene som var i fremmars og da Nikolai, Alexandra og deres fem barn brutalt ble skutt i juli 1918, forstod de fleste i keiserlige storfamilien at ville de redde livet, var det best å komme seg ut av landet.

Du kan lese om drapet på tsarfamilien her.

Maria Pavlovna holder ut

Mens Kirill og hans familie dro, klarte ikke Maria likevel ikke å løsrive seg fra Russland, som jo på alle måter definerte henne. Sammen med sine to yngste sønner, Boris og Andrei, hans venninne, den berømte ballettdanserinnen Mathilde Kschessinskaya, og hennes sønn Vladimir, oppholdt de seg i over et år i det krigsherjede Kaukasus, for så å bevege seg mot Svarthavet.  

Da kommandøren for Den hvite armé fortalte Maria Pavlovna at bolsjevikene kom til å vinne, gikk hun til slutt med på å gå i eksil. 13. februar 1920 gikk storfyrstinnen om bord på et italiensk skip som skulle ta henne med til Venezia. Hun var den siste i tsarfamilien som forlot Russland Hennes gode venn Albert Stopford hadde smuglet hennes betydelige smykkesamling ut allerede i 1917. Han stod på kaia i Venezia og ventet som en av få, trofaste venner.

Den sørgelige slutten

Det var en skuffet og nedbrudt kvinne han møtte. Hun som hadde vært en stor og mektig dame, var nå uten betydning. Hun hadde nydt et liv på aller øverste hylle og i en luksus vanskelig å forestille seg. Alt var nå over. Hun var flyktning og Russland var blitt kommuniststaten Sovjetunionen.

Maria Pavlovna hadde nyreproblemer, som undergravde hennes helse og 6. september 1920 døde hun 66 år gammel, omgitt av sin familie, i sin villa (nå Hotel La Souveraine) i Contrexéville i Frankrike.

Storfyrstinne Maria Pavlovna ble gravlagt i kapellet St. Vladimir og Maria Magdalena i Contrexéville, som hun hadde fått bygget i 1909 til minne om sin mann.

Her ligger Maria Pavlovna begravet.

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *