Storfyrstinne Olga – tsarens eldste datter

Storfyrstinne Olga i 1913. Som eldste datter til verdens mektigste mann hadde hun en strålende fremtid.
Storfyrstinne Olga i 1913. Som eldste datter til verdens mektigste mann hadde hun en strålende fremtid.

Storfyrstinne Olga av Russland var tsar Nikolaj 2. og tsaritsa Alexandras første av i alt fire døtre. Hun ble født 15. november 1895 og ble drept sammen med resten av familien 17. juli 1918. Hun ble altså ikke mer enn 22 år.

Som tsarens eldste datter ble det ofte spekulert i hvilken prins Olga skulle gifte seg med. Vi befinner oss fortsatt i en tid der land bygger politiske allianser ved at de kongelige gifter seg over landegrensene. I kongefamilien er det dessuten forbundet med stor skam å gifte seg utenfor sin stand. Olga sa selv at hun ikke ville gifte seg kongelig. Det ville bety at hun måtte dra fra Russland, og det ønsket hun ikke. Men i likhet med sine søstre Tatiana, Maria og Anastasia, levde hun i en evig barndomstilværelse, og det spørs vel hva hun egentlig forsto av hva et ekteskapelig samliv ville innebære. Hun ble forsøkt ført sammen med den rumenske kronprinsen, men de likte ikke hverandre og det hele rant ut i sanden. Så kom Den første verdenskrigen og alle gifteplaner ble lagt på is.

Storfyrstinne Olgas oppvekst

Nikolaj og Alexandra med deres førstefødte Olga.
Nikolaj og Alexandra med deres førstefødte Olga.

Alexandra insisterer på at hennes døtre skal oppdras enkelt, i all sin keiserlighet. De sover på harde feltsenger og vasker seg i kaldt vann. Tjenerne blir instruert i å tiltale dem ved fornavn og ikke ved deres keiserlige titler. På den annen side har de sin egen spesiallagde parfyme og badekar i sølv.

Til alles lettelse og glede føder Alexandra til slutt en sønn og arving i 1904: Alexei, tsarevitsj av Russland. Men den store lykken kommer med en stor sorg. Alexei er født med en arvelig, smertefull og dødelig sykdom: Han er bløder. Det vil si at blodet ikke levrer seg. Familien prøver å holde guttens tilstand så hemmelig som mulig, noe som igjen fører til at den veldig tilbaketrukne familien nærmest isolerer seg helt.

Olga på ball

Nikolaj og hans fire vakre døtre. Vi kan se av bildet at Maria og Anastasia ikke har fylt 16: utslått hår og kortere skjørt.
Nikolaj og hans fire vakre døtre. Vi kan se av bildet at Maria og Anastasia ikke har fylt 16: utslått hår og kortere skjørt.
15 år gamle Olga. Reglene var strenge, først når de 16 fikk jentene sette opp håret og gå med langt skjørt.
15 år gamle Olga. Reglene var strenge, først når de 16 fikk jentene sette opp håret og gå med langt skjørt.

I 1910 fyller Olga 15 år og får være med på sitt første ball. Den amerikanske ambassadørfruen har følgende minner om henne: «Den kvelden … hadde hun en blekrosa, enkel chiffonkjole.  Nesten klassisk enkelt var et sølvbånd bundet rundt det gylne håret hennes. Det eneste smykket var et perlekjede rundt hennes slanke hals. Hun hadde ikke de jevne ansiktstrekkene som den nesten mystisk skjønne søsteren Tatiana, men hun hadde en sjarm, en friskhet, en fortryllende begeistring som gjorde henne uimotståelig.»

Søster Olga

Storfyrstinne Olga var en kort tid Røde Korssykepleier. Det gikk ikke så bra.
Storfyrstinne Olga var en kort tid Røde Korssykepleier. Det gikk ikke så bra.

Da krigen bryter ut i 1914, begynner Alexandra, Olga og Tatiana å skolere seg som Røde Kors-sykepleiere. De trener og jobber ved et lite sykehus for offiserer, som ligger like i nærheten av der de bor. I løpet av denne tiden forelsker Olga seg forsiktig i noen av offiserene hun møter. Særlig er det en Dmitri Chack-Bagov hun faller for. Men som tsarens datter har hun ikke ett privat øyeblikk. En kollega av Olga beskriver Olgas kjærlighet til Dmitri i dagboken sin som «ren, naiv og uten håp».

Olga og Dmitri snakker regelmessig sammen på telefonen, og hun tilbringer mye av tiden på sykehuset med ham. Men han friskner til og må dra, noe som gjør Olga svært nedtrykt. Det viser seg imidlertid at sykepleielivet ikke er noe for Olga. Hun har ikke et så rolig vesen som Tatiana, som liker å pleie og er fokusert på det. Olga mister humøret og føler seg ikke bra mentalt. En dag i 1915 knuser hun et vindu med paraplyen sin, og senere får hun et raserianfall i garderoben på sykehuset og ødelegger noen gjenstander.  Det blir til at storfyrstinne Olga slutter med sykepleien.

Fanget i revolusjonen

Olga og Tatiana i Tobolsk.
Olga og Tatiana i Tobolsk.

Tsaren må abdisere i mars 1917, og revolusjonen bryter ut. I oktober samme år gjør kommunistene et kupp og griper makten. Forholdene for familien blir stadig verre. Vinteren 1917-18 tilbringer de i den sibirske byen Tobolsk, og den påfølgende våren beslutter den kommunistiske regjeringen å sende dem til byen Jekaterinburg. Men siden Alexei er blitt fryktelig syk, drar Nikolaj og Alexandra i forveien sammen med Maria. De fire andre barna blir i Tobolsk en måneds tid. Den måneden familien er fra hverandre brevveksler de, og i kodet form får Alexandra bedt sine døtre i Tobolsk om å gjemme juvelene sine før de slutter seg til dem i Jekaterinburg. Alle eiendelene til tsaren og tsaritsaen var blitt brutalt gjennomsøkt og konfiskert. Tanken var at de skulle leve av juvelene når de kom seg ut av fangenskapet, og kanskje Russland.

I Jekaterinburg holdes familien innesperret stort sett hele dagen. Søstrene lærer seg å bake brød og vaske sitt eget tøy, samtidig som de pleier Alexandra og underholder Alexei. Men tilværelsen er tung. De er redde og har lite å gjøre. Olga sies å være veldig deprimert, hun ser verre og verre ut og blir veldig mager.

Den siste dagen

Dette er trolig det siste bildet som er tatt av Olga, og Alexei. De er ferd med å reise til Jekaterinburg.
Dette er trolig det siste bildet som er tatt av Olga, og Alexei. De er ferd med å reise til Jekaterinburg.

Sent på kvelden den 16. juli 1918 blir familien vekket. De blir fortalt at de skal bli flyttes fordi det er uro i Jekaterinburg. Kommandanten skriver senere i sin rapport at tsarfamilien brukte forbausende lang tid på å gjøre seg klare. Forklaring fikk han da familien var drept.

Storfyrstinne Olga og hennes familie går rolig til et kjellerrom. De har ingen anelse om hva som venter dem. Det er litt nervøst. Ikke så rart, for det er midt på natten og det høres skyting utenfor byen. Hvitegardistene står ved bygrensen og i er ferd med å innta byen. Kanskje det fyller tsarfamilien med håp.

En fryktelig død

En halv time senere kommer kommandanten tilbake. Han beordrer alle til å reise seg og leser opp dødsdommen. Olga og hennes mor prøver å korse seg før soldatene begynner å fyre løs. Nikolaj, Alexandra og to tjenere blir drept momentant, men de fem barna får ingen rask død. Kruttrøyk og damp fyller rommet så det blir vanskelig å se. Soldatene må gå ut til røyken legger seg.  Når de kommer tilbake, ser de til sin overraskelse at de keiserlige barna ligger på gulvet og stønner. De to eldste døtrene, Olga og Tatjana, presser seg mot veggen, holder rundt hverandre og roper på mamma. De er skadet, men ikke dødelig.

Det viser seg at barna, uten selv å ane det, er iført skuddsikre vester. Juvelene de sydde inn i korsettene sine og i lillebrorens trøye, får kulene til å prelle av. Massakren ender med at de ble stukket med bajonetter og skutt på kloss hold.

Siden blir likene avkledd, overhelt med bensin og brent. Levningene ble kastet i en gammel gruvesjakt i nærheten. Så er det ingen som vet noe mer på over 70 år. Ikke før kommunistregimets fall i 1991 kommer hele sannheten om mordet på tsarfamilien frem, og de får endelig en verdig begravelse – sammen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *