Storfyrstinne Vladimirs tiara

En av dronning Elizabeths favorittiaraer har en spennende historie. Den kalles storfyrstinne Vladimirs tiara og ble smuglet ut mens Den russiske revolusjonen raste. Tiaraen fikk mye oppmerksomhet i 2018 da det ryktes at Meghan Markle ønsket å bære den til sitt bryllup.

Storfyrstinne Vladimirs tiara.

Denne diamant- og perletiaraen kalles er laget av keiserfamilien Romanovs hoffleverandør, juvelér Bolin i tiden da Maria Pavlovna og storfyrst Vladimir giftet seg, altså 1874. Tiaraen består av 15 sirkler som går i hverandre. Øverst snor det seg et «bånd», og derfra henger det en perle som dingler. Perlene kan hektes av.

Du kan lese om storfyrstinne Maria Pavlovna her.

Smykkene ble igjen

Etter ti intense dager med uroligheter i mars 1917 abdiserte tsar Nikolai. Maria Pavlovna valgte å forlate St. Petersburg med bare noen få «juveler til bruk på dagtid og noen perlekjeder», de virkelige skattene gjemte hun i et hemmelig rom i palasset. Maria Pavlovna maktet faktisk å forbli i Russland så lenge som til februar 1920. Da måtte også hun innse at Tsarrussland var tapt, og Sovjetunionen en realitet.

Storfyrstinne Maria Pavlovna med sine utsøkte perlesmykker.

Juvelene i sikkerhet

Juvelene hennes hadde imidlertid blitt brakt i sikkerhet i utlandet lenge før det. Kunsthandleren, og muligens spionen, Albert Stopford var en god venn av Maria Pavlovna, og han smuglet smykkene ut allerede sommeren 1917. I januar 1920 leverte han dem inn til juvelérfirmaet Garrard for taksering. Av den listen kan man lese at perle- og diamanttiaraen var blitt skadet. Noen diamanter og perler var borte.

Storfyrstinne Vladimirs tiara uten perler eller smaragder.

Dessverre fikk Maria Pavlovna liten glede av sine praktfulle smykker for hun døde allerede 6. september 1920. Men hennes barn fikk i alle fall noe å leve av da andre fra Romanov-familien, som hadde klart å flykte og ikke blitt drept, stod på bar bakke. Maria etterlot seg fire barn og smykkene ble delt mellom dem etter farge. De hvite perlesmykkene var det datteren Elenas som fikk.

Maria Pavlovna og Elena Vladimirovna, mor og datter.
Maria Pavlovna og Elena Vladimirovna, mor og datter, i hoffdrakter.

Storfyrstinne Vladimirs tiara ble dronningtiara

Elena var gift med greske prins Nicholas i 1902 og de hadde tre døtre. Hun valgte å selge tiaraen til dronning Mary i 1921. Mary var en kjent smykkeentusiast som kontinuerlig økte sin samling. Mary fikk smykket reparert selvfølgelig, men hun gjorde tiaraen enda mer anvendelig. Etter sin mor Mary Adelaide hadde Mary arvet en rekke rundslipte (cabochon) smaragder, både runde og dråpeformede. 15 av disse ble kunne monteres i tiaraen i stedet for perlene.

Storfyrstinne Vladimirs tiara med smaragder.

Storfyrstinne Vladimirs tiara ble en av dronning Marys favoritter, og da hun døde i 1953 var det hennes sønnedatter og Storbritannias unge dronning Elizabeth som arvet smykket. Også for henne har det vært en favoritt i både perle- og smaragdversjonene. Hun har til og med brukt tiaraen uten, altså med tomme sirkler.

Dronning Mary og dronning Elizabeth med storfyrstinne Vladimirs tiara.

En tiara for Meghan

Da prins Harry og Meghan Markle giftet seg i mai 2018 var fargen grønn en del av parets visjon til bryllupet. Den vordende bruden lekte derfor med tanken om at en smaragdtiara måtte være ideelt, og ettersom hun visste at hun ville få låne en tiara av dronning Elizabeth, var det trolig storfyrstinne Vladimirs tiara hun så for seg. Vi vet ikke sikkert, for så spesifikk har Meghan ikke vært, men før bryllupet var dette den eneste kjente smaragdtiaraen (senere da prinsesse Eugenie giftet seg i oktober samme år, fikk vi se en ukjent smaragdtiara fra Elizabeths gjemmer). Det var i så fall et pussig ønske.

At Meghan skulle bære en større tiara enn Kate, ville vært rart, men i tillegg er storfyrstinne Vladimirs tiara er et smykke utelukkende for dronningen selv. Som det viste seg, fikk Meghan låne en annen, også ukjent, tiara av prins Harrys bestemor og som kledde bruden fantastisk godt – og som hun var veldig fornøyd  med.

Du kan lese om Meghans tiara her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *