Storhertuginne Maria Teresa av Luxembourg i trøbbel

27. januar utstedte storhertug Henri av Luxembourg (64) en pressemelding som var et voldsomt forsvar for hans kone, storhertuginne Maria Teresa (63). Bakgrunnen er at det er ventet en rapport om arbeidsfoldene ved hoffet, der storhertuginnen muligens kommer til å bli kritisert for sin oppførsel.

Storhertuginne Maria Teresa og storhertug Henri av Luxembourg.
Storhertuginne Maria Teresa og storhertug Henri av Luxembourg. Bildet ble offentliggjort i forbindelse med pressemeldingen.

Storhertugens pressemelding: «Jeg skriver til deg fra min svogers sykeleie ved en intensivavdeling i Genève. Med et ønske om åpenhet, gjennomsiktighet og modernitet, var jeg enig i at den interrapporten som statsministeren hadde foreslått, skulle finne sted.

Nå som vi venter på publisering av rapporten, og faktisk gjennom hele denne prosessen, har det dukket opp artikler i media som retter urettferdige beskyldninger mot min kone, moren til våre fem barn og en hengiven bestemor. Dette har krevet sitt av hele familien.

Hvorfor angripe en kvinne? En kvinne som står opp for andre kvinner? En kvinne som ikke en gang får forsvare seg?

Siden jeg kom på tronen (i 2000), har det vært vårt felles ønske å bidra til å modernisere vårt konstitusjonelle monarki, og vi ønsker å fortsette å bidra til denne prosessen.

Sakene min kone har kjempet for, som jeg alltid har støttet og som vi vil fortsette å kjempe for, er av stor betydning. Dette arbeidet inkluderer hjelp for de med dysleksi, bekjempelse av seksuell vold, forbedring av statusen til fengslede barn i Afrika, å utvikle mikrofinans og å fremme utdanning for unge jenter og kvinner. Jeg er stolt av engasjementet, intelligensen og energien min kone legger i dette arbeidet. Den dedikasjonen hun har vist de siste 39 årene ved å tjene landet vårt ved min side, er forbilledlig og er av vital betydning for meg.

Vi vil fortsette å tjene dere; å være der for dere og for Luxembourg. Spesielt på dette avgjørende tidspunktet når barna våre danner sine egne familier, føler vi oss bundet som foreldre til å sikre at de kan få mest mulig ut av disse dyrebare årene som våre arvinger».

Storhertuginne med temperament

Pressemeldingen vakte oppsikt, for å si det pent. Og den kan tyde på at Henri og Maria Teresa kjenner innholdet av rapporten, som da trolig ikke farer pent med storhertuginnen. Men hva er egentlig  skjedd? Jo, i de siste fire årene har 30 personer sagt opp sin stilling ved hoffet, og disse  utgjør ca. en tredjedel av de ansatte. Det er dramatisk,  og i vår moderne tid der arbeidsmiljøloven også gjelder for ansatte hos kongelige, nedsatte den nye statsministeren Xavier Bettel et utvalg som skulle se på hva som egentlig foregår.

Storhertuginne Maria Teresa og storthertug Hernri som unge.
Storhertuginne Maria Teresa og storthertug Henri av Luxembourg som unge. De giftet seg i 1981.

Avisene i Luxembourg ser ut til å ha tatt rapportene om arbeidsmiljøet ved hoffet som et signal til endelig å publisere ryktene om oppførselen til kubanskfødte storhertuginne Maria Teresa. En artikkel fra avisen «Le Quotodien», sier at tidligere var storhertuginnens «ubeherskede og autoritære natur» godt kjent for innbyggerne, men at historier om hennes oppførsel ikke førte til store overskrifter.  Avisen forteller at storhertuginnen bor i Paris mesteparten av tiden. Hun får sine ansatte til å komme dit for møter, noe som ikke bare er upraktisk for dem, men resulterer i økte kostnader. Under henvisning til Maria Teresas «svarte raseri», forteller artikkelen at hun gjør som hun vil, og at ingen før statsminister Bettel, har våget å si henne imot.

Tør først nå å kritisere Maria Teresa

Disse historiene har sirkulert i mange år. At de nå har kommet på trykk, kan gis flere forklaringer. Det er vel kjent, og helt offisielt, at Maria Teresa hadde et svært dårlig forhold til sin svigermor, storhertuginne Josephine-Charlotte (1927-2005).

Hvis de 30 personene som har forlatt hoffet var i Josephine-Charlotte-leiren og gjorde livet vanskelig for Maria Theresa, er det ikke rart at endringer ville inntreffe. Siden storhertug Jeans død (far til Henri) i april 2019, har hoffet endret seg mye, og det har nok ikke passet alle. Men det må også bringes til torgs at den gamle storhertugens død kan være forklaringen på at pressen har vært tilbakeholden med å skrive kritisk om storhertugfamilien.

Det skal også nevnes at Maria Teresa er populær i Luxembourg.

Mot abdikasjon?

Det er nærmest utenkelig at regjeringen kan lage en kritisk rapport om storhertuginnen uten å anbefale hvordan man kan avhjelpe situasjonen eller forhindre at det kritikkverdige skjer igjen. Hvis storhertugen nekter å godta eventuelle negative konklusjoner, noe han allerede har gjort klart at han ikke vil, kan det skape en konstitusjonell krise. Og betyr det da at han abdiserer og overlater tronene til sin sønn Guillaume og hans høygravide hustru Stephanie?

Arvestorhertug Guillaume, arvestorhertuginne Stephanie, storhertug Henri og prinsesse Alexandra på en kongelig mottakelse tidligere i år.
Arvestorhertug Guillaume, arvestorhertuginne Stephanie, storhertug Henri og prinsesse Alexandra på en kongelig mottakelse tidligere i år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *