Storhertuginne Maria Teresa av Luxembourg

Storhertuginne Maria Teresa (63) har måttet tåle kraftig kritikk den siste tiden. I en rapport bestilt av regjeringen blir det slått fast at stemningen ved hoffet er preget av frykt, og at storhertuginnen heretter ikke får ha noe med administrasjonen å gjøre. En knusende dom for storhertugparet. Det som det ikke er noen tvil om er at Maria Teresa alltid har sin manns støtte og kjærlighet.  

Storhertuginne Maria Teresa og storhertug Henri av Luxembourg.
Storhertuginne Maria Teresa og storhertug Henri av Luxembourg.

Maria Teresa Mestre ble født 22. mars 1956 i Havanna på Cuba. Familien er av spansk avstamning og satt godt i det. De eide blant annet en rekke banker og sukkerfabrikker. Men det gode liv tok en brå slutt i 1959 da opprørere, med Fidel Castro i spissen, drev ut den autoritære og korrupte presidenten Batista og innsatte sitt revolusjonære regime med sterke bånd til Sovjetunionen. Et liv i et kommunistisk land var utenkelig for Mestre-familien og i 1960 forlot de Cuba og bosatte seg i New York. Da var Maria Teresa fire år.

Studiekamerater

Etter fem år i New York flyttet familien igjen – denne gangen til et permanent hjem i Genève i Sveits. Maria Teresas far jobbet innen finans, mens moren tok seg av de fire barna. Familien er katolikker, og Maria Teresa vokste opp i en religiøs oppvekst. Hun ble snart en sveitsisk statsborger og etter at hun var ferdig med videregående i 1975, begynte hun på universitetet i Genève.

Der var det også en annen student, nemlig arvestorhertug Henri av Luxembourg. Begge studerte statsvitenskap og i fire år var de i samme studiegruppe. Det var ikke kjærlighet ved første øyekast. Romantikken begynte først å blomstre etter et langt vennskap, og da hun skulle fortelle og hvordan forholdet deres hadde startet, sa Maria Teresa: «Jo, mer tid vi brukte sammen, dess tydeligere ble det for oss at vi ville tilbringe livet vårt sammen».

Henri og Maria Teresa som nyforlovet. Storhertugparet Josephine-Charlotte og Jean på hver side.
Henri og Maria Teresa som nyforlovet. Storhertugparet Josephine-Charlotte og Jean på hver side.

Henri og Maria Teresa ble begge uteksaminert i 1980 og da kastet de ikke bort tiden. 8. november 1980 kunne Luxemburgs statsminister Pierre Werner annonsere at landets tronarving hadde funnet kvinnen han ville gifte seg med, og at paret var forlovet.

Maria Teresa ikke god nok for en prins

Å gjøre forholdet offisielt gikk ikke så glatt som de unge paret hadde håpet. Henris foreldre, storhertugparet Josephine-Charlotte og Jean, forventet at deres barn skulle gifte seg kongelig, eller i alle fall adelig. I de andre kongehusene i Europa hadde man gitt opp et slikt krav til sine prinser og prinsesser, men ikke i Luxembourg. Og slik ble det også for deres fem barn, nesten. Tre av Henris søsken giftet seg kongelig, mens broren prins Jean oppga sin arverett da han fikk et barn før han giftet seg med den borgerlige moren, og det ble ingen tittel på hverken henne eller barnet. Og selv Maria Teresa kom fra en velstående familie, med noe adel langt tilbake i familien, kunne hun ikke påberope seg noen aristokratisk tittel.

Storhertugparet av Luxembourg, Josephine-Charlotte og Jean på 1970-tallet, med sine fem barn.
Storhertugparet av Luxembourg, Josephine-Charlotte og Jean på 1970-tallet, med sine fem barn.

Dårlig forhold til svigermor

Selv om dette aldri ble offisielt bekreftet, gikk det rykter om at prins Henri til og med tilbudt seg å gi avkall på tronen, for å kunne gifte seg med Maria Teresa. Selv om storhertug Jean og storhertuginne Josephine-Charlotte etter hvert ga etter, fortalte Maria Teresa i et intervju i 2002 med den belgiske avisen Le Soir, at hun og svigermoren hadde hatt et vanskelig forhold helt fra begynnelsen av.

Josephine-Charlotte med Luxembourgs største tiara. Den er det bare regjerende storhertuginne som bærer. Halskjede bar Maria Teresa som brud, men da som tiara.

Hun sa at svigermoren ikke ønsket at sønnen skulle gifte seg med en «enkel pike av folket», og omtale gjerne sin svigerdatter som «den vesle kubanerinnen». Maria Teresa fortalte at svigerfaren alltid hadde vært en «gentleman» mot henne, men at han ikke var i stand til å forhindre sin kones intriger mot henne. Dette intervjuet, som ble gitt med full støtte av Henri, forklarte hun også at Josephine-Charlotte hadde forsøkt å spre rykter om at Henri bedro henne. Josephine-Charlotte døde ikke før i 2005, så hun kan ikke ha blitt blid da hun leste dette, men trolig var forholdet allerede så dårlig dem imellom at det ikke kunne bli verre.

En strålende, vakker vinterbrud

Selv om det tydeligvis ikke var noen gode følelser mellom storhertuginne Joséphine-Charlotte og Maria Teresa, giftet den unge kvinnen seg med sin prins i en overdådig seremoni 14. februar 1981. Kjolen hennes var designet av det franske motehuset Balmain og var hvit silke og kantet med hvit pels, perfekt for et vinterbryllup. Som tiara bar hun det som kalles Kongo diamanttiara. Det er et halsbånd/tiara som storhertuginne Joséphine-Charlotte selv hadde båret i sitt eget bryllup og som hadde vært en bryllupsgave til henne fra Kongo. Hun var jo født belgisk prinsesse og Kongo var fortsatt belgisk koloni i 1953. De europeiske kongefamiliene stilte i hopetall. Fra Norge kom kong Olav.

Maria Teresa og Henri av Luxembourg på sin bryllupsdag 14. februar 1981.
Maria Teresa og Henri på sin bryllupsdag 14. februar 1981.

Skandale i egen familie

Samme år, 11 november, ønsket paret sitt første barn og tronarving, prins Guillaume, velkommen.  Henri og Maria Teresa har senere fått fire barn til: prins Félix (1984), prins Louis (1986), prinsesse Alexandra (1991) og prins Sébastien (1992). I 2000 abdiserte storhertug Jean og dermed ble Henri og Maria Teresa til Luxembourgs regjerende storhertugpar.

7. oktober 2000 abdiserte storhertug Jean til fordel for sin eldste sønn Henri.
7. oktober 2000 abdiserte storhertug Jean til fordel for sin eldste sønn Henri.

I mars 2006 ble Henri og Maria Teresas besteforeldre for første gang, men kanskje ikke under helt ideelle omstendigheter, i alle fall ikke for et katolsk regentpar. 20 år gamle prins Louis og hans kjæreste Tessy, ble foreldre til en liten gutt uten å være gift. Da de giftet seg i oktober samme år, måtte Louis si fra seg arveretten til tronen og Tessy og sønnen fikk ingen tittel. To år senere fikk de en sønn til. Da hadde åpenbart Henri og Maria Teresa fått tenkt seg om, og ga Tessy prinsessetittelen og sønnesønnene ble prinser. For Tessy gikk prinsessetittelen imidlertid tapt da paret skilte seg i 2019.  

Prins Louis giftet seg med Tessy Antony 29. september 2006, og døpte deres eldste sønn Gabriel samtidig.
Prins Louis giftet seg med Tessy Antony 29. september 2006, og døpte deres eldste sønn Gabriel samtidig.

Storhertug Henri og storhertuginne Maria Teresa har fire barnebarn, og venter nå sitt femte til våren.

Storhertuginne Maria Teresa –
En kvinne med sterke følelser

I forbindelse med bryllupet satte paret opp et fond til å hjelpe folk med spesielle behov til å bli innlemmet i samfunnet og arbeidslivet. Maria Teresa har i sine snart 40 år som kongelig, engasjert seg for jenters kamp for utdannelse, for barn, mot fattigdom og har vært tett tilknyttet flere av FNs organisasjoner. Hun er medlem av æresstyret i Den internasjonale paralympiske komité. Hun er også president for Luxembourgs Røde Kors og Kreftforeningen. I 2016 arrangerte hun det første internasjonale forumet for lærevansker i Luxembourg. I 2019 presenterte Maria Teresa sitt initiativ for å avslutte seksuell vold. Med andre ord, Maria Teresa, er en kvinne som kjemper for de svake og har lagt ned mye arbeid dette. Storhertuginnen er godt blant befolkningen i Luxembourg.

Storhertuginne Maria Teresa av  Luxembourg.
Storhertuginne Maria Teresa av Luxembourg som nygift.

Pressemelding til forsvar

Men Maria Teresas sterke følelser har også sine negative sider. Ryktene har gått i mange år om storhertuginnens ubeherskede forhold til hoffets ansatte. Tidligere har ikke regjeringen villet gripe inn på noen måte ovenfor storhertugfamilien, men i 2013 fikk landet en ny statsminister som ikke var redd for å rydde opp. Da det ble klart at halvparten av hoffet hadde enten sagt, sluttet eller flyttet til andre steder i statsadministrasjonen, bestilte han en rapport.

Få dager før rapporten ble offentliggjort, sendte Henri ut en pressemelding som var et voldsomt forsvar for sin kone, sammen med tre bilder som viste inderligheten mellom dem. «Hvorfor angripe en kvinne? En kvinne som står opp for andre kvinner? En kvinne som ikke en gang får forsvare seg?», skrev han retorisk. Reaksjonen var blandet, men alle forsto at Maria Teresa ikke kom godt fra det i rapporten og at Henri forsøkte å komme kritikken i forkjøpet.

Du kan lese min artikkel med hele pressemeldingen her.

Storhertugparet av Luxembourg, Maria Teresa og Henri.
Bilde av storhertugparet som ble sendt sammen med pressemeldingen.

Maria Teresa får ikke bestemme

Rapporten kom i begynnelsen av februar 2020 og selv om den ikke kommer med noen konkrete anklager, er konsekvensen for Maria Teresa at hun ikke lenger får noe å si om hvordan hoffet skal drives og hun, sammen med sin mann, må heretter skille mellom utgifter de har som regentpar og privat forbruk. Henri får ikke lenger sende ut pressemeldinger uten godkjennelse fra statsministerens kontor.

Dette er knusende, og det setter paret i et dårlig lys. Storhertuginne Maria Teresa er ikke lenger å finne på hoffets organisasjonskart! Hadde Henri vært noe annet enn et statsoverhode, måtte han trolig ha forlatt sin jobb. Akkurat det kommer ikke på tale, og de blir nok sittende noen år til, ikke minst for fordi arvestorhertugparet Guillaume og Stephanie, venter barn til våren etter syv års ekteskap. De må få tid sammen med barnet sitt før de overtar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *