Strathmore rose-tiaraen

Strathmore rose-tiaraen var en bryllupsgave til lady Elizabeth Bowes-Lyon fra hennes far, jarlen av Strathmore, da hun giftet seg med prins Albert i 1923. Den har ikke vært brukt på over 80 år!

Strathmore rose-tiaraen
Strathmore rose-tiaraen.

Albert, eller Bertie som familien kalte ham, var kong Georg 5.s nest eldste sønn. Etter giftermålet var Elizabeth og Bertie kjent som hertugen og hertuginnen av York, og det var de i 13 år frem til 11. desember 1936. Da abdiserte Edward 8. for å gifte seg med mrs. Simpson, og Bertie (nå Georg 6.) og Elizabeth, ble Storbritannias nye kongepar. Fra da av har ikke tiaraen vært i bruk.

Tiaraen, som består av fem roser og bladverk, er av diamanter montert i sølv og gull. De sentrale diamantene i blomstene kan erstattes med fem safirer. At jarlen valgte roser til sin datter, var ikke underlig. Blomsten symboliserer kjærlighet, og når diamanter betyr «for alltid», kunne ikke han ikke ha valgt bedre.

Du kan lese om Elizabeths og Berties bryllup her.

Kjøpt i brukt i butikk

Jarlen fikk ikke gaven spesiallaget, men gikk til gullsmedene Catchpole & Williams i Oxford Street i London og fant smykket der. At diamantene er satt i gull og sølv indikerer at tiaraen er laget før 1900, så da jarlen kjøpte smykket i 1923, var det trolig nærmere 50 år gammelt. Hvem som kan eid tiaraen opprinnelig vet vi ikke.

Elizabeth, hertuginnen av York, med Strathmore rose-tiaraen.
Elizabeth, hertuginnen av York, med Strathmore rose-tiaraen.
Elizabeth, hertuginnen av York, med Strathmore rose-tiaraen, trolig på operaen på 1930-tallet.

Selv om tiaraen er vakker, er den ikke særlig original, og det har nok vært en del av disse tiaraen i omløp. Og som det bruker med slike store og kostbare smykker, det kan tas fra hverandre og rosene kan brukes som brosjer.  

Det som likevel var nytt da Elizabeth fikk smykket, var at det kom med to forskjellige rammer. Den ene gjorde det mulig å bære tiaraen som et hodebånd, slik moten var på 20-tallet. Med den andre rammen kan tiaraen sitte opp på hodet, slik det er vanlig i dag.  

Strathmore rose-tiaraen over 80 år i hvelvet

Dronning Elizabeth ble enke i 1952, men heller ikke som dronningmor kom hun til å bære tiaraene hun hadde hatt som hertuginne. Mange av hennes tidlige smykker overlot hun til prinsesse Margaret, som lotusblomsttiaren og turkissettet, men Strathmore rose-tiaraen, ble liggende i hvelvet. Da dronningmoren døde i 2002 arvet hennes eldste datter, dronning Elizabeth, alt, men heller ikke hun, eller noen annen, har siden båret smykket. Forklaringen skal være at tiaraen skal være i dårlig forfatning, og derfor ikke tåler bruk.

Til dronning Elizabeths «Diamond Jubilee» 2012, dvs diamantjubileum etter 60 år på tronen, ble det holdt en storslagen utstilling på Buckingham Palace, som viste mange av dronningens mest utsøkte diamantsmykker. Der kunne vi beundre dette gamle og vakre smykket bak en monter. Forhåpentligvis får det komme ut igjen å pynte en kongelig dame.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *