Sveriges safirer

De Leuchtenbergske safirene», Sveriges safirer, er et smykkesett som dronning Silvia utlukkende reserverer for seg selv. 

Når dronning Silvia virkelig skal pynte har hun muligheten til å hente frem et mer enn 200 år gammelt smykkesett av safirer og diamanter.’

Disse smykkene, som er noe av det ypperligste fra Napoleonstiden, kom til Sverige via dronning Josefina ble født som Josephine av Leuchtenerg (1807 – 1876). Hun var den andre dronningen i Bernadotte-dynastiet og ved hjelp av sine familieforbindelser ble det hun som brakte de aller fleste juvelskattene inn i den svenske kongefamilien.

For å gjøre familieforbindelsene helt klare; Josefina var sønnedatter av Napoleons hustru keiserinne Josephine (fra hennes første ekteskap) og arvet henne gjennom sine foreldre.

Bryllupsgave fra keiserinnen

Safirtiara som tilhører den svenske kongefamilien.
Safirtiaren er fra 1807 og er altså over 200 år. Det er svært sjelden at juveler blir så gamle. 

Det helt enestående safirsettet dronning Silvia bærer kalles «De Leuchtenbergerske safirene» fordi Leuchtenberg var pikenavnet til Josefina. Da faren hennes, Eugen de Beauharnais, giftet seg med prinsesse Augusta av Bayern, fikk han tittelen Hertug av Leuchtenberg av sin svigerfar.

Alle tiders bryllupsgave

Bryllupet mellom Eugen og Augusta sto i 1807 da keiser Napoleon var Europas mektigste mann. Bryllupsgaven fra ham og keiserinne Josephine var smykkesettet, som utrolig nok har overlevd frem til i dag. I tillegg til tiaraen, består settet nå av et halskjede med syv anheng, øredobber og en brosje.

Dronning Josefina av Sverige med perle- og diamanttiara.
Dronninge Josefina på 1850-tallet. Legg merke til at tiaraen er kronet med perler. I dag ses den utelukkende med safirer.

Tiaraen krones av 11 safirer innrammet i diamanter som står på en diamantbase med palmett- og bladmotiver. Den ble sannsynligvis laget av den parisiske juveleren Marie-Etienne Nitot.

Opprinnelig kunne perler brukes som et alternativ til safirene. Perlene følger ikke lenger med tiaraen, men det er visstnok fortsatt mulig å sette andre stener (selv om det ikke har vært gjort i alle fall siden 1870-tallet).

Safirtiaraen i den svenske kongefamilien ligger helt flatt i etuiet.
Tiaraen ligger helt flat i etuiet. 

Tiaraen helt fleksibel slik at brukeren kan justere omkretsen etter ønske. Ettersom smykket ligger flatt i esken, der det også praktisk å reise med – noe som dronning Silvia selv har fortalt. 

Reisen til Sverige

I 1823 blir den 16 år gammel blir prinsesse Josephine von Leuchtenberg gift med kronprins Oscar av Sverige og Norge.

I mai 1826 blir parets første barn, Karl, født og i løpet av få år kommer fire barn til. I 1844 dør Karl Johan, den første Bernadotte-kongen, og Oskar og Josefina blir konge og dronning. Hun blir Oskars eneste virkelige fortrolige rådgiver til han dør i 1859.

Safirhalskjede fra 1807 som tilhører den svenske kongefamilien.
Halskjedet har beholdt de opprinnelige anhengene

I 1851 dør Josefinas mor Augusta og hennes praktfulle safirsmykkesett tilfaller datteren i Sverige. Hele settet, eller garnityret, består av tiara, øredobber, et halskjede, en brosje og fire hårnåler. Øredobbene er relativt nye til settet. Om det originalt ble laget øredobber til Sveriges safirer antas de å ha blitt endret eller gitt bort av dronning Victoria av Sverige.

Svenske dronning Victoria  med, blant annet, de svenske safirene.
Dronning Victoria med alle sine smykker . Vi gjenkjenner de svenske safirene og strålediademet som brystsmykke.
Dronning Louise (Mountbatten) med de svenske safirene
Dronning Louise Mountbatten med de svenske safirene.

Trolig har dronning Louise (Mountbatten) fått et nytt øredobesett laget ved å konverterte to av de fire originale hårnålene til ett sett med øredobber.

Sveriges safirer, bare for Silvia

Kronprinsesse Victoria under Nobelprisseremonien i 2011.
Kronprinsesse Victoria bar for første gang de svenske safirene under Nobelprisutdelingen i 2011. Hittil eneste gang.

Dagen før Silvia og Carl Gustaf giftet seg ble det holdt en gallaaften der kongens eldste søster, prinsesse Birgitta, for første og eneste gang bar de svenske safirene. Det ble også siste.

Siden da har dronning Silvia vært fast bestemt på at hun, og hun alene, skal bære det vidunderlige smykkesettet, Sveriges safirer. Hun tillot imidlertid at kronprinsesse Victoria fikk pynte seg med øredobber, brosje og hårnål til Nobelprisseremonien i 2011.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *