Tronfølgeproblemer i Thailand

Det er tronfølgeproblemer i Thailand. Ikke nok med at landets konge, Vajiralongkorn, foretrekker å bo i Tyskland. Han har også tatt med seg sin 15 år gamle sønn Dipangkorn, som er kongens eneste anerkjente og ektefødte sønn, men noe stemmer ikke helt med den unge prinsen.

Prins Dipangkorn og kong Vajiralongkorn i 2016.
Prins Dipangkorn og kong Vajiralongkorn i 2016.

Den thailandske kongen har en oppsiktsvekkende livsstil. Vajiralongkorn, som nå er 67 år, skal angivelig ha bodd i Tyskland siden 2007, og selv etter at han ble konge i 2016, har han foretrukket Bayern. Det er kanskje naturen og temperaturen som trekker.

Og etter at verden ble rammet av koronapandemien har han «isolert» seg på et firestjerners alpinhotell sammen med av et harem på 20 konkubiner, som alle har militær grad (sex-soldater har jeg sett dem blitt beskrevet som). Vajiralongkorn og hans hoff har angivelig booket hele fjerde etasje.

Det straffbart å kritisere monarken i Thailand, men hans fravær begynner nå irritere. Du kan lese mer om det her.

Arvefølge med komplikasjoner

Vajiralongkorn er i sitt fjerde ekteskap med Sudhita (42), og er ikke på talefot med noen av sine tre tidligere koner. Men til tross for syv barn er arvefølgen ikke avklart. Han har datteren Bajrakitiyabha med sin første kone, og fem barn (fire sønner og en datter) med sin andre. Men kvinner kan ikke arve tronen og etter da han ble skilt fra kone nummer to i 1996, fornektet han deres fire sønner. De og moren dro til Storbritannia og siden USA. Bare datteren bor i Thailand og er en del av den kongelige familien.

Kong  Vajiralongkorn fire sønner fra sitt andre ekteskap.
Kong Vajiralongkorn fire sønner fra sitt andre ekteskap. De har ikke vært i Thailand siden 1996.

Prins Dipangkorn, født 29. april 2005, er derfor kongens eneste mannlige arving. Han er den femte sønnen og det syvende og yngste barnet kongen fikk med sin tredje kone Srirasmi Suwadee. Hun har sittet i husarrest siden skilsmissen i 2014 der hun mottok et sluttvederlag på over 50 millioner kroner mot at hun sa fra seg foreldreretten. Ifølge den tyske avisa Bild har mor og sønn ikke hatt kontakt siden skilsmissen for seks år siden.

Tronfølgeproblemer i Thailand -skjuler kongen sønnen?

Prins Dipangkorn startet sin utdannelse ved Chitralada skole i Bangkok, før han dro til Bayern med faren. Men far og sønn bor ikke sammen. Kong Vajiralongkorn bor angivelig 5 mil unna sønnen, mens prinsen, ifølge den tyske avisen Bild, bor i en villa med svømmebasseng og har over 20 tjenere til sin disposisjon. Det høres ut som et gyllent bur.

Prins Dipangkorn i 2019
Prins Dipangkorn i 2019

Men når man ser på bilder av prinsen, ser han ikke helt ut som barn flest. En tidligere palassansatt, som ikke er navngitt, sier til Bild: «Dipangkorn er autist. Det var definitivt grunnen til at han kom til Tyskland for kong Vajiralongkorn skammer seg over sønnens utviklingsforstyrrelse.»

Dipangkorn er fjernet fra det offentligheten og følger et utviklingsprogram, ifølge den tyske publikasjonen. Siden 2011 har Dipangkorn gått på Waldorf-skolen i Wolfratshausen. Det blir hevdet at han snakker bedre tysk enn thai, men det kan man nok ta med en klype salt.

Hvem styrer etter kongen?

Kong Vajiralongkorn er 67 år, men han er en sprek mann som liker å dra sykkeltur med sine konkubiner og livvakter. Trolig har han mange år foran seg. Faren, kong Bhumibol, ble 88. Så noe tronskifte ligger trolig flere tiår frem i tid – men det komme naturligvis og hva gjør man da?

Bajrakitiyabha
Bajrakitiyabha

Til Bild sider menneskerettighetsjournalisten Andrew MacGregor Marshall: «Etter kongens død vil Dipangkorn trolig bli konge. Men Sirindhorn, kongens søster eller hans datter Bajrakitiyabha vil herske. Inntil videre fortsetter den lille prinsen å bo i Feldafing, et velstående bayerske nabolag med utsikt over innsjøen Starnberg.

2 thoughts

  1. Oppdaget denne bloggen tilfeldig. Det er jeg glad for! Jeg er interessert i historie og har lest innleggene med stor interesse. De er både velskrevne og gjennomarbeidede. Tusen takk, Monica!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *