Tsarens safirtiara kom hjem

30. november 2018 gikk tsarens safirtiara, et praktfull arvestykke fra kongefamilien, på auksjon. Prisen ble 2 millioner danske kroner. Kjøper er ukjent, men smykket er nå på langtidslån til Amalienborgmuseet, og kanskje får vi se om det av og til får komme ut på ball…

Dansk safirtiara. Foto Bruun Rasmussen auksjonsfirma.
Tsarens safirtiara. Foto Bruun Rasmussen auksjonsfirma.

På en deilig aprildag i 1898 ble det feiret kongelig bryllup i den sørfranske byen Cannes. Hverken bruden eller brudgommen var franske, men brudens mor likte seg best på Den franske rivieraen og ville holde bryllupet der, og da ble slik.

Bryllupet sto mellom 18 år gamle hertuginne Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin (Tyskland) og den 28 år gamle prins Christian av Danmark.

Alexandrine og Christian på sin bryllupsdag i 1898. Han var bror av kong Haakon 7. og var dansk konge fra 1912-1947.

Brudeparet hadde mange nære slektninger som var monarker, og bryllupsgavene ble naturligvis deretter. En av disse gavene var en safir- og diamanttiara fra brudgommens fetter, tsar Nikolai 2. av Russland, og hans gemalinne Alexandra.

Smykket består av åtte safirer på til sammen 33 karat, som er innfattet i gull, mens diamantene er satt i sølv. Det er ikke helt klart hvilken gullsmed som står bak, men at det er juvelérfirmaet Bolin er overveiende sannsynlig. De lagde mesteparten av tsarfamiliens smykker.

Utsøkt gave

 Storfyrstinne Anastasia (1860-1922) gift med Storhertugen av Mecklenburg-Schwerin
Storfyrstinne Anastasia (1860-1922) giftet seg med Storhertugen av Mecklenburg-Schwerin i Nord-Tyskland, men foretrakk Rivieraen.

Gaven er særdeles utsøkt, selv til å være en gave fra den uendelig rike tsaren. Til sammenligning fikk Nikolais kusine prinsesse Maud (senere dronning Maud) «bare» en diamant- og safirbrosje da hun giftet seg i 1896.

Forklaringen henger nok sammen med at paret en dag ville bli konge og dronning av Danmark, og Nikolais mor var født dansk prinsesse. I tillegg var brudens mor, storhertuginne Anastasia, født russisk storfyrstinne.

Keiserinne Dagmar med sin sønn tsar Nikolai 2.
Keiserinne Maria Feodorvna med sin sønn tsar Nikolai 2. Hun var født prinsesse Dagmar av Danmark.

Anvendelig smykke

Opprinnelig var smykket en lav tiara med diamantinnfattede safirer og diamantringer satt annen hver gang. Foran var det hjerteformet midtstykke som ble toppet av en diamantinnfattet safir. Tiaraen kunne også brytes opp og elementene festet etter hverandre og danne et langt halskjede.

Arveprinsese Caroline-Mathilde med tsarens safirtiara slik den opprinnelig så ut. På 60-tallet endret hun smykket til en større tiara.

En flott gave, men det virker som om Alexandrine var sånn måtelig begeistret. I alle fall finnes det ikke bilder av henne med tiaraen. Men det finnes et bilde fra tiden før Den første verdenskrigen, der det kan se ut som hun bærer et enkelt kjede med noen av safirene.

Dronning Alexandrine med hva man antar er noen av safirene i et kjede
Dronning Alexandrine med hva man antar er noen av safirene i et kjede.

Christian og Alexandrine kom fortere på tronen enn ventet. Allerede i 1912 døde kong Frederik 8., etter bare seks år som konge, og Danmark fikk kong Christian 10. Han og Alexandrine hadde fått to sønner, så arvefølgen var sikret med Frederik (1899-1972) og Knud (1900-1976).

Tsarens safirtiara – igjen bryllupsgave

Tsarens safirtiara kunne også brytes opp og gjøres om til et langt halskjede.

I 1933 giftet Knud seg med sin kusine prinsesse Caroline Mathilde. Alexandrines gave til sin yngste sønn var nettopp tsar Nikolais safirtiara. Caroline-Mathilde likte smykket godt og brukte det ofte, både som tiara og halssmykke, men rundt 1960 gjorde hun en endring. Hun hevet midtstykket, snudde safirene og ringene på høykant, og fikk dermed et mer imponerende hodesmykke. Det betydde imidlertid at smykket ikke lenger kunne brukes som halskjede.

Knud og Caroline-Mathilde fikk tre barn, først datteren Elisabeth og deretter sønnene Ingolf og Christian. Det ble Christian som arvet tsargaven.

Grevinne Anne-Dorthe av Rosenborg med tsarens safirtiara.
Grevinne Anne-Dorthe av Rosenborg med tsarens safirtiara.

Da Christian giftet seg med Anne-Dorthe i 1971 mistet han sin prinsetittel og ble greve av Rosenborg. Paret fikk tre døtre, og etter at foreldrene døde med et åtte måneders mellomrom, i 2013 og 2014, solgte jentene unna flere kostbarheter.

30 november 2018 gikk altså dette historiske smykke under hammeren. Det var det danske auksjonsfirmaet Bruun & Rasmussen som på vegne av de tre døtrene til grev Christian af Rosenborg, fetter av dronning Margrethe, stod for salget.

Det er ikke så rart at de solgte unna. Det er ikke særlig sannsynlig at de i fremtiden kommer til å trenge slike praktsmykker. Da er det hendigere med penger.

Siste kapittel

Nylig åpnet dronning Margrethe, sammen med prinsesse Benedikte, en ny avdeling på Amalienborgmuseet, som de har kalt Fabergé-kammeret. Og til alles overraskelse kunne man se tsarens safirtiara. Fra en pålitelig kilde har jeg fått vite at smykket er kjøpt av en danske som har plassert hos kammeret som et langtidslån. Selv håper jeg at avtalen også innebærer at kongehusets kvinner får låne det fra tid til annen.

Du kan se åpningen av Fabergé-kammeret her.

Historien om tsarens safirtiara er hentet fra Bjarne Steen Jensens bok: «Juvelerne i det danske kongehus».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *