Tsarparets soverom snart ferdig

Tsarparets soverom var blant de første rommene som ble innredet etter at tsar Nikolai 2. og Alexandra giftet seg i 1894. Palasset ble hardt skadd under Den andre verdenskrig og først nå blir stedet der Nikolai og Alexandra var så lykkelig, restaurert.

Rekonstruert tapet og gardiner i tsasparets soverom.

Nikolai var veldig betatt av deres nye hjem, Alexander-palasset like utenfor St Petersburg. Da han første gang så de dekorerte rommene i september 1895, skrev han til moren, keiserinne Maria Fjodorovna: «vårt humør. . . slo om i full glede da vi installerte oss i disse fantastiske rommene: Noen ganger sitter vi bare i stillhet der vi tilfeldigvis befinner oss og beundrer veggene, peisene og møblene …»

Nikolai og Alexandra i tiden giftet seg. Sjelden har et regnetpar vært så lidenskapelig forelsket og sjeldent inkompetente til sine roller.

Tsarparets soverom – en rosa drøm

Alkoven der parets seng stod. Bak, på hver side, er det omkledningsrom.

Tidligere hadde rommene vært innredet til storfyrstinne Maria Alexandrovna (datter av tsar Alexander II) og prins Alfred, hertug av Edinburgh, da de giftet seg 1874. Da var det en annen stil i mørke toner. Nikolai og Alexandra ønsket seg noe lyst og fikk møblene som stod der malt på nytt i hvitt og trukket med chintz (et glatt bomullsstoff) i et mønster av kranser av små rosa blomster og bånd. Det samme stoffet ble brukt til å lage gardiner og alkovegardiner, og mønstret ble brukt til tapetet. I september 1901 ble «et tykt teppe i bringebærfarget fløyel, som dekket hele gulvet», kjøpt.

Bildet av tsarparets soverom ble tatt på 1930-tallet.

Mye er borte

Som man kan se på fotografier fra 1930-tallet (nærmere 20 år etter at tsarfamilien var blitt myrdet), var den ene veggen dekket av ikoner. Tsarfamilien var intenst religiøse, og Alexandra beskrives som en fanatiker, så ikoner samlet de på hele livet. Dessverre har mange av dem gått tapt. Noen ble solgt på 1930-tallet eller forsvant under krigen da tyskerne okkuperte palasset. Da fikk det en røff behandling, og interiøret i sengekammeret ble alvorlig skadet. Alkoven kollapset, veggdekorasjonene og møblene gikk tapt. Bare én stol overlevde.

Etter at det restaureringsarbeidet er fullført, vil det nok en gang henge flere hundre ikoner i sengekammeret. Men siden de fleste av de originale ikonene er forsvunnet, vil den historiske rekreasjonen av samlingen dessverre aldri bli fullstendig.

Tsarfamilien var intenst religiøse og samlet mange hundre ikoner.

Tsarparets soverom snart åpent

Det keiserlige soverommet er et av 15 interiører i den østlige fløyen av Alexander-palasset som etter planen skal åpnes i 2021. Da kan vi blant annet få se Nikolais mauriske bad og Alexandras Lilla rom.

Planten er at Alexander-palasset i fremtiden skal bli et museum over Romanov-familien som regjerte i Russland fra 1613 til 1917 – Katarina den store til Nikolai 2., der vekten legges på hvordan de levde privat.  

Alexander-palasset

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *