Turkistiara

Prinsesse Margarets turkistiara. Helt fra hun var ung bar dronning Elizabeths lillesøster et smykkesett av diamanter og turkiser. Men nå harr det ikke vært sett på over 30 år.

Prinsesse Margarets turkistiara
Prinsesse Margarets turkistiara. Legg merke til det delikate gullsmedarbeidet.

Arbeidet på tiaraen er utsøkt og smykket går under navnet «Persisk turkistiara», siden turkisene, som er av ypperste kvalitet, kommer fra Persia, eller Iran i dag. Et annet navn «Triumph of love» (Kjærlighetens triumf) på grunn av all symbolikken som sier kjærlighet: laurbærkranser, som står for triumf; sløyfer, som på engelsk også kalles «lovers knot», og fakler som også står for kjærlighet.

Turkistiara – ukjent opphav

Tiaraen er satt av gull og platina. Platina er et metall som ikke ble populært i smykkekunsten før rundt 1900, og sammen med den lette og elegante utformingen av motivene (som laurbærkransen f.eks.), kan vi anta at smykket må være laget ved forrige århundreskiftet. Om halskjedet, øreringene og brosjen opprinnelige ble laget til tiaraen er det ingen informasjon om.

Det vi vet er at kong George 5. ga disse turkisene til sin svigerdatter, lady Elizabeth Bowes-Lyon, da hun giftet seg med hans nest eldste sønn, prins Albert (Bertie) i 1923.  Da så tiaraen litt annerledes ut med en diamantrad på toppen, som lukket smykket i form som kalles kokoshnik.

Kokoshnik er inspirert av russiske folkedrakter og var en veldig populær tiaratype fra ca. 1900 og til 1930-tallet. Kronprinsesse Margareta av Sveriges akvamarintiara fra 1909 har en slik form.  

faksimile av bryllupsgavene Dronningmoren fikk i 1923. Øverst til venstre er gavene fra svigerfar kong Georg 5.
Faksimile av bryllupsgavene Dronningmoren fikk i 1923. Øverst til venstre er gavene fra svigerfar kong Georg 5.
Dronningmorens Turkisttiara i sin opprinnelige form.
Turkisttiara i sin opprinnelige form.

Kildene er vage når det gjelder tiaraen. Den internasjonalt anerkjente smykkehistorikeren Geoffrey Munn skriver i sin bok «Tiaras» fra 2002, at smykket er laget av Garrard, hoffjuvelér til den britiske kongefamilien fra 1843 til 2007. Men i boken Garrard ga ut i 1993, i forbindelse med sitt 150-årsjubileum som hoffleverandør, nevner de ikke med ett ord at det er de som laget smykket. Noe firmaet garantert ville ha gjort om det hadde vært tilfelle.

Elizabeth, hertuginnen av York med turkissettet.

Min teori er at smykket har tilhørt en russer som hadde flyktet fra den russiske revolusjonen i 1917. Det kan til og med ha vært en av kong George nære slektninger i tsarfamilien. Men jeg kan ikke underbygge dette med annet enn at formen har russiske tradisjoner, at det i årene mellom 1917 og 1923 var en rekke smykker ute på markedet fra russiske flyktninger og at den britiske kongefamilien faktisk kjøpte en del av dem.

Som gift ble Elizabeth hertuginnen av York og viet resten av livet til å representere kongehuset. Det ble mange anledninger til å pynte seg med turikssettet, men det ser ikke ut til å ha vært en favoritt.

Vi kan se at bilder at det var hun som fjernet den øverste diamantraden på tiaraen og gjorde smykket mer åpent (og mindre russisk).

La bort turkistiaraen

I 1936 abdiserte kong Edward 8 og overlot tronen til sin yngre bror Albert og Elizabeth. De ble dermed konge og dronning, og Elizabeth fikk med det adgang til Kronens smykker. Hun bar ikke turkisene etter det.

Prinsesse Margaret i 1958.
Prinsesse Margaret i 1958 – 28 år gammel.

I 1951 fylte Margaret 21 år og i bursdagsgave skal prinsessen ha fått settet av sin mor. Det var i alle fall fra da av utelukkende hun som bar det. Sist gang var da den italienske presidenten avla et statsbesøk i 1990.

Prinsesse Margaret døde i 2002, og fire år senere solgte Margarets to barn, David og Sarah, en rekke av morens smykker for å betale arveavgift og å frigjøre midler. Blant gjenstandene på auksjonen var imidlertid ikke turkissettet. Smykkeinteresserte har derfor antatt at turkisene fortsatt var i deres eie. Men da Kate, hertuginne av Cambridge, bar en annen av Margarets tiaraer, nemlig lutusblomsttiaraen, kunne det virke som om Margarets historiske smykker har gått tilbake til kongehuset. Fremtiden vil vise.

Prinsesse Margaret med turkistiaraen.
Prinsesse Margaret med turkistiaraen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *