Unge Victoria – hennes tunge vei mot tronen

Unge Victoria var bare 18 da hun ble dronning i 1837. Hun regjerte til 1901 og kom til å sitte nesten 64 år på tronen.
Unge Victoria var bare 18 da hun ble dronning i 1837. Hun regjerte til 1901 og kom til å sitte nesten 64 år på tronen.

I år er det 200 år siden dronning Victoria ble født. Hennes nesten 64 år lange regjeringstid falt sammen med at Det britiske imperiet vokste til en supermakt, som førte til at hun kom til å være monark for enorme landområder, og dronning Victoria ble verdens mest kjente skikkelse. 

Men hennes fødsel var ikke særlig spektakulær. Ingen hadde trodd at hun skulle bli dronning da hun ble født 24. mai 1819, selv om Storbritannia da endelig ble løst fra en tronfølgerkrise. At krisen hadde oppstått var helt utrolig for kongen (George 3.) hadde fem døtre og syv sønner, men ingen av dem hadde klart å produsere en legitim arving som levde. Illegitime var det nok av, man har telt dem til 56, men de kunne aldri arve tronen.

Hemmelige familier

Grunnen til at det hadde blitt slik var at dronningen nærmest hadde holdt døtrene fanget slik at de ikke giftet seg i det hele tatt, eller så sent at det ikke ble barn.

Bortsett fra kronprinsen, hadde ingen av sønnene funnet seg en prinsesse å gifte seg med. Andre kvinner hadde prinsene derimot funnet, og hadde sine «hemmelige» familier. Men altså ikke noe legitimt barn for neste generasjon. Og nå var prinsene blitt middelaldrende og vel så det. Noe drastisk måtte gjøres, og de ble sterkt oppfordret av parlamentet til å finne seg en ekte prinsesse å få barn med. Hvis det lykkes ville de få store pengesummer. Det ble avgjørende.

Ut å finne kone

Unge Victoria og moren hennes, hertuginnen av Kent. De hadde aldri et nært forhold.
Unge Victoria og moren hennes, hertuginnen av Kent. De hadde aldri et nært forhold.

I håp om at parlamentet vil betale deres store gjeld, setter prinsene i gang. Prins Edward, hertugen av Kent, sender bort sin elskerinne gjennom 20 år og gjør kur til enkeprinsesse Victoire av Leiningen. Hun har allerede to barn og er i begynnelsen av 30-årene. Hun bør klare noen barnefødsler til er vel tanken. I utgangspunktet er ikke enken så ivrig, men broren hennes presser på og hun gir etter. Paret gifter seg og snart er Victoire gravid. 24. mai 1819 føder hun en pike. De hadde selvfølgelig håpet på en gutt, men det får bli neste gang. 

Bare en brikke

«En ganske liten prinsesse, så velfødd som en rapphøne,» erklærte faren, hertugen av Kent, den dagen datteren hans ble født. Han var naturlig nok begeistret for sin nyfødte, mens resten av landet tok det med fatning, selv om hun var en tronarving.

Edward,_Duke_of_Kent_and_Strathearn_by_Sir_William_Beechey
Edward, Hertug av Kent og Strathearn. Dronning Victorias far.

Forklaringen er at hertugen bare var fjerdemann i arverekken, etter sine brødre. Selv om Kent og brødrene hans var godt oppe i årene, var det for utrolig at ikke de tre eldste ville få legitime barn i den nærmeste tiden. Så for resten av den kongelige familien var Victoria i 1819 bare datter av en lillebror, ikke noe mer enn en brikke som etter hvert kunne brukes på det kongelige ekteskapsmarkedet.

Hertugen av Kent selv er full av fremtidstro: -Mine brødre er ikke så sterke som jeg er. Jeg har levd et vanlig liv, jeg kommer til å overleve dem alle. Kronen kommer til meg og mine barn, mener hertugen – overmodig. Åtte måneder senere er han død.

Fattig og desperat

Sir John Conroy drømte om å bli Storbritannias mektigste mann ved å kontrollere unge Victoria. Det klarte han aldri, og da hun ble dronning ville hun aldri se ham mer for sine øyne.
Sir John Conroy drømte om å bli Storbritannias mektigste mann ved å kontrollere unge Victoria. Det klarte han aldri, og da hun ble dronning ville hun aldri se ham mer for sine øyne.

Den 33 år gamle hertuginnen er fattig og desperat. Hun har ikke engang penger til å betale begravelsen. Det gjør hennes bror, og prinsregenten gir tillatelse til at hun kan få noen rom i Kensington Palace i London.

Hun tar også med seg John Conroy, en kjekk ire som hadde jobbet for Hertugen av Kent. I kaoset etter mannens død slapp han til og har fått hertuginnens absolutte tillit og får helt kontroll over husholdningen hennes.

Unge Victoria nærmere tronen

Den 29. januar 1820 dør kong George 3. etter 60 år på tronen. Prinsregenten ble endelig konge, med navnet George 4. Etter ham står brødrene, hertugene av York og Clarence, i arverekken, men deretter er vesle Victoria den neste til tronen.

Kensington Palace er litt tøysete blitt beskrevet som et kongelig hybelhus. Det har huset mange kongelige opp gjennom årene, som prinsessen Margaret og Diana og nå William og Kate.
Kensington Palace er litt tøysete blitt beskrevet som et kongelig hybelhus. Det har huset mange kongelige opp gjennom årene, som prinsessen Margaret og Diana og nå William og Kate.

Kensington Palace var et kaldt og dystert sted, og unge Victorias liv føltes ikke mye annerledes. Hertuginnen og John Conroy er helt samstemte i sitt forsøk på å gjøre Victoria til sin marionette.

Begge er overbevist om at Victoria kommer til å bli dronning. Deres kjæreste håp er at hun blir dronning som mindreårig, slik at hertuginnen kan være hennes regent og samle makt og rikdom for seg selv og sin kjære venn. Men hvis Victoria blir myndig og 18 år før hun blir dronning, ønsker de å ha gjort henne så underdanig at hun gir all makt til dem. For å forme Victoria, utarbeider de det såkalte «Kensington-systemet».

Unge Victorias ulykkelig barndom

Victoria var ikke uten kunstneriske evner. Dette er et selvportrett fra 1835. Da var hun 16 år gammel.
Victoria var ikke uten kunstneriske evner. Dette er et selvportrett fra 1835. Da var hun 16 år gammel.

Kensington-systemet handler mest om overvåking. Victoria får ikke lov til å være alene ett sekund. Hun blir lagt i sin mors rom hver kveld. En sykepleier eller guvernante står vakt inntil moren kommer for å legge seg. Hvert host, hvert ord, ja selv hvilken kjole hun velger om morgenen, blir rapportert til John Conroy. Hun blir holdt helt borte fra sin fars familie og isolert fra andre barn, bortsett fra de to døtrene til Conroy, som hun ikke liker. All mat Victoria spiser blir smakt på, og hun får ikke lov til å gå ned trappen uten å holde noen i hånden. Tanken bak er å gjøre henne så uselvstendig som mulig. 

Conroy selv klarer ikke å takle at unge Victoria er langt hevet over ham i sosial status, og kan ikke la være å ydmyke henne ved å komme med nedlatende bemerkninger.

Det var et isolert liv for Victoria. «Jeg hadde en veldig ulykkelig barndom», klaget hun som voksen. Hun erklærte at hennes eneste «lykkelige tid» hadde vært da hun hadde kjørt tur med sin halvsøster Feodora og sin guvernante, for «da kunne jeg snakke og se ut som jeg selv ville».

Maktkamp

Etter hvert som Victoria vokser opp, blir hertuginnes forsøk på kontroll stadig tøffere. Like etter at Victoria fyller 11, dør kong George 4. og hans 64 år gamle yngre bror stiger opp på tronen som kong William 4. Victoria er nå nærmeste tronarving. Kongen kan i prinsippet få et barn som ville ta plassen, men det er det ingen som regner for sannsynlig.  Spørsmålet er om Victoria rekker å fylle 18 før det skjer. Kommer hun til å trenge en regent eller ikke?

Unge Victoria ble utsatt for en fryktelig press fra den som burde ha vært den nærmest til å beskytte henne.
Unge Victoria ble utsatt for en fryktelig press fra den som burde ha vært den nærmest til å beskytte henne.

Snart er prinsessen 16, og kong William viser alle tegn på at helsen vil holde i to år til. Det begynner å haste og moren og Conroy bestemmer seg for en ny strategi. De forteller alle med makt og innflytelse at Victoria er så umoden at hun vil be moren å styre for henne til hun blir 21 år. Samtidig planlegger de å tvinge Victoria til å gi dem maktposisjoner når hun blir dronning.

Unge Victorias jernvilje

Da Victoria får tyfus høsten 1835, ser de sitt snitt til å handle. Mens prinsessen ligger i sengen og gråter av utmattelse, våker moren over henne og forsøker gjentatte ganger å tvinge henne til å undertegne et dokument der hun utnevner Conroy til privatsekretær – som i virkeligheten gir ham kontrollen over hennes saker og penger. Men Victoria, som hun senere skrev, «motstod på tross av min sykdom og deres hardhet». Hun er fast bestemt på å trosse sin mors maktlyst.

Kongen var også fast. Selv om han var langt fra frisk, gir han ikke opp livet før Victoria fyller 18. Han hater hertuginnen av Kent, og det siste han ønsker er at hun skal bli regent.

Dronning!

«I dag er det min 18 årsdag! Så gammel!» skriver prinsessen 24. mai 1837 i sin dagbok. Hele landet feirer henne. Kensington Palace er pyntet med bannere og det er en offisiell mottakelse på slottet og en stort ball om kvelden. For moren er det imidlertid en fortvilelsens dag. Victoria er 18 – og kongen er fortsatt i live.

Moren og Conroy presser ytterligere på for å få Victoria til å utpeke Conroy som sin private sekretær eller kasserer. De forteller henne at landet kun akter henne på grunn av hennes mor. De tigger og truer – og Conroy erklærer at hun burde være låst inne og nektet mat. Unge Victoria er sterk, og heldigvis for henne har hun ikke lang tid igjen å vente.

Unge Victoria mottok erkebiskopen og rikskansleren i bare nattøyet. På kne erklærte de at hun nå var dronning.
Unge Victoria mottok erkebiskopen og rikskansleren i bare nattøyet. På kne erklærte de at hun nå var dronning.

Klokken seks om morgenen 20. juni 1837 blir Victoria vekket. I bare nattøyet tar hun imot erkebiskopen av Canterbury og sjefkansleren. De kneler for henne og forteller henne at kongen er død og at hun nå er dronning. Dronning Victorias første handling er å be om en time alene. Så flytter hun sengen sin fra morens rom. Conroy blir kastet på dør og kommer aldri mer i kontakt med Victoria. 

 

Minne om hertuginnen til salgs

18. november 2018 var er det en auksjon i Storbritannia der en brosje som Victoria arvet etter moren sin er til salgs. Det er et praktfullt smykke i gull, diamanter og turkiser

7 thoughts

  1. Dette var interessant å lese! Det var denne ene sterke personen som klarte å styre i så mange år, spesielle egenskaper må Victoria ha hatt. Tronen har ikke vært så heldig med sine mannlige arvinger! Men om ikke lenge er det menn som overtar.

  2. Så spennende å lese, og jeg elsker dine fortellinger om de kongelige som i alle år har facinert meg i både motgang og medgang… takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *