Valentinos kongelige brudekjoler

Valentino Clemente Ludovico Garavani (f. 1932) er en motelegende, kjent for sine utsøkte aftenkjoler. Seks ganger har han fått designe kongelige brudekjoler – det er det knapt noen annen som kan skilte med.

Guest of honour: Princess Marie Chantal of Greece, right, was honoured by Italian fashion designer Valentino Garavani, left, with a dinner at his French château on Saturday night
Valentino med sin gode venn kronprinsesse Marie-Chantal.

Valentino hyller kvinnelig skjønnhet. Når han designer kjoler, bruker han ofte glitter, rysjer, kapper, volanger, silke og broderier. Det er ikke vanskelig å kjenne igjen hans klær når man er blitt kjent med Valentinos stil. Det er vanskelig å overvurdere italienerens innflytelse på moten. Særlig aftenkjoler har vært hans styrke, og når han får jobbe med kongelige budsjetter til kongelige brudekjoler blir resultatet enestående.

Madeleine lokket

Valentino pensjonerte seg i 2008, og i dag er det to andre moteskapere som holder hans motehus i hevd. Men da prinsesse Madeleine av Sverige og Chris O’Neill skulle gifte seg i 2013, ønsket bruden at Valentino skulle lage kjolen hennes. Det ble en for stor fristelse, og Valentino skapte en drøm av en brudekjole for kongsdatteren. Men klok nok vil han ikke innrømme at han har en favoritt blant prinsessene. «De var alle så vakre!» sa han til det franske ukemagasinet Point de Vue.

1980 – Gloria

Prinsesse Gloria i kjolen fra Valentino. Tiaraen ble laget til franske keiserinne Eugenie på 1800-tallet, og befinner seg i dag i Louvre.

28. november 1980 giftet 20 år gamle grevinne Gloria von Schönburg-Glauchau seg med prins Johannes von Thurn und Taxis. Han var 54. Strengt tatt er ikke Thurn und Taxis kongelig, men fyrstelige, men så nøye kan vi ikke være. Familien grunnla sin formue ved å ha monopol på posten i det katolske Europa. De hadde flere store slott og en fantastisk smykkesamling, som ikke stod tilbake for noen kongefamilie. Glorias brudekjole bestod av dansende kapper på skjørtet, som endte i et langt slep. Overdelen, med lange ermer og tett utringning var sydd av blonder. Den vakre perle- og diamanttiaraen hadde i sin tid tilhørt keiserinne Eugenie av Frankrike.

1994 – Sibilla

Sibilla og Guillaume etter vielser. Bruden har tatt av seg sløret.

Sibilla Weiller (f. 1968) er oldebarn av det spanske kongeparet Alfonso 13. og Victoria Eugenie, og hun er tremenning av kong Felipe. Sibilla er født i Frankrike, og det var derfor hun og prins Guillaume av Luxembourg giftet seg i katedralen i Versailles. Bryllupet sto 24. september 1994. Guillaume er sønn av storhertugparet Jean og Josephine-Charlotte og derfor tremenning av kronprins Haakon. Med så mange kongelige aner på hver side var det ikke til å undres over at det var mange prominente gjester til stede, blant annet dronning Sonja, Märtha Louise og Haakon.

Dronning Sonja med sin to barn på vei inn til vielsen av Sibilla og Guillaume.

Den sivslanke bruden var kledd i en kjole med flere utsøkte detaljer, ikke minst den voluminøse kappen nederst. Ellers var overdelen i blonder, og det korsettlignende livet var dobbeltknappet.

Som ved kontinentale bryllup er det ikke middag og dans etterpå, men «bare» en lunsj. Derfor vil slepet bli ganske stort (og ikke egnet til å danse i), som alle Valentinos brudekjoler. Bruden bar ingen tiara til sløret.

1995 – Marie-Chantal

Marie-Chantal med ektemann og svigermor. Legg merke til brudebuketten. Den er sydd av roseblader.

Marie-Chantal Miller stilte trolig i verdens dyreste brudekjole da hun ble viet til greske kronprins Pavlos 25. juni 1995. Den skal da ha kostet 230.000 dollar, og det er ikke rart når man ser på hvilket arbeid som ligger bak. De utsøkte broderiene på det stive skjørtet skal 25 syersker ha jobbet med i fire måneder. Bare sløret tok en måned å lage, og det var 15 jenter som jobbet med det, fortalte Valentino til HELLO! På sløret var det brodert sommerfugler som symbol på lykke. Overdelen, som bestod av lange ermer og en semihøy hals, var som en netting med roser. Selve livet satt tett om brudens smale midje. Slepet var på 4,5 meter. Tiaraen, som det praktfulle sløret var festet til, hadde Marie-Chantal lånt av sin svigermor dronning Anne-Marie.

Marie-Chantals brudekjole er nok Valentinos mesterverk.

2002 – Maxima

Maxima Zorreguietas valg av Valentino var overraskende. Hun skulle jo bli dronning av Nederland, og valg av en nederlandsk moteskaper hadde kanskje vært naturlig. Men som brud ville hun ha den vakreste kjolen, og mente åpenbart at Valentino var mannen. Datoen, 02.02.2002, skal det ha vært ektemannen kronprins Willem-Alexander som insisterte på. En slik mulighet måtte man gripe mente han.

Maxima i Valentinos majestetiske brudekjole.

Maximas kjole var i elfenbensfarget stiv Mikado-silke, og hadde trekvart lange ermer og oppstående halslinning. Slepet var på nesten fem meter. Skjørtet hadde innfelte paneler med broderte blonder, og skrådde ut fra det høye livet. Motivet i blondene ble gjentatt i hennes håndbroderte slør av silketyll. «Kjolen måtte være ekstremt overdådig og kongelig. Vi måtte ha i mente at hun skulle bli dronning» sa Valentino til HELLO!

2003 – Clotilde

Clotilde Courau (f 1969) er en nokså kjent fransk skuespiller. Hun hadde blant annet en rolle i den Oscar-belønte filmen Piaf. 25. september 2003 giftet hun seg med Emanuele Filiberto di Savoia, prins av Venezia (f 1972), som er hans «kronprinstittel» i Italia. Vielsen ble feiret i Roma.

Clotilde og Emanuele Filiperto, kaller seg prins og prinsesse Venezia, som viset at de er tronfølgerparet. Imidlertid ble Italia republikk etter en folkeavstemming i 1946 og kommer neppe til å bli monarki igjen.

Kjolen var i myk silke med lange ermer og et bredt belte drapert gikk på oversiden av brudens gravide mage. Bruden var seks måneder på vei og holdt stort sett sin store brudebukett over magen. Skjørtet var kantet med en bred blondekant.

2013 – Madeleine

Madeleine lokket Valentino ut av pensjonisttilværelsen og laget en nydelig kjole.

Da Sveriges prinsesse Madeleine skulle gifte seg med Chris O’Neill 8. juni, valgte hun Valentino, altså en utenlandsk designer. Helt uten presedens var det ikke. Dronning Silvia fikk i sin tid sin brudekjole designet av Dior. Fra det svenske hoffet kom følgende pressemelding:

«Prinsessan Madeleines brudklänning skapades av den italienske designern Valentino Garavani. Brudklänningen är gjord i plisserad sidenorganza med applikationer av elfenbensfärgad Chantillyspets (spets betyr blonde). Den övre delen av livet är i spets med en djup ryggringning. Från den betonade midjan öppnar sig vertikala små veck över den vida kjolen som avslutas med ett fyra meter långt släp.» Nederst på skjørtet og slepet var det en bred kappe. Kjolen egnet seg ikke til å feste i så etter middagen og bryllupsvalsen på Drottningholm slott, byttet Madeleine til en kjole uten slep.

Valentino var full av lovord om sin kongelige oppdragsgiver: «Hun er en veldig fin jente. Hun er moderne, full av energi og entusiasme, og hun er så vakker! Det har vært en glede og en ære.»

Og ikke nok med det

Kennedy-familien blir ofte referert til som USAs kongelige familie, der presidentparet John og Jacqueline Kennedy må sies å være kongen og dronningen. Da Jackie giftet seg for annen gang var det i en kjole fra Valentino. Du kan lese om det her.

Valentino trakk seg tilbake i 2008 men firmaet hans har laget tre kongelige brudekjoler til:

2013 giftet eldste sønnen til prinsesse Caroline av Monaco seg. Andrea Casiraghi ble viet til sin ungdomskjæreste Tatiana Santo Domingo i Gstaad i Sveits. Dessverre har i paret brydd seg med å offentliggjøre bilder fra bryllupet, så vi har bare tegningen.

Firmaet Valentinos tegning av Tatianas brudekjole.

I 2014 giftet sønnen til prinsesse Astrid av Belgia. Prins Amadeo ble viet til Elisabetta i en av Romas eldste kirker Santa Maria in Trastevere. Bruden hadde fått låne en tiara av brudgommens bestemor dronning Paola. Du kan lese om tiaraen her.

Italenske Elisabetta Rosboch von Wolkenstein ble belgisk prinsesse i 2014.

Prinsesse Carolines yngste sønn, Pierre Casiraghi, feiret at han giftet seg med Beatrice Borromeo tre dager til ende sommeren 2015. Bruden skaffet seg fem kjoler til anledningen. Til den borgerlige vielsen i fyrstepalasset i Monaco stilte den skjønne Beatrice i en kjole fra motehuset Valentino.

Pierre og Beatrice etter den borgerlige vielsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *