Vasadiademet – minnet om Märtha

Kronprinsesse Märtha på 30-tallet med Vasadiademet.
Kronprinsesse Märtha på 30-tallet med Vasadiademet.
(Foto: E. Rude, Det kongelige hoffs arkiv)

Etter min mening er det vakreste smykket i en norske kongefamilien: Vasa-diademet. Gaven fra Stockholm by da Märtha og Olav giftet seg 21. mars 1929. Smykket er lett, det er stilig og utsøkt skjønt.

I dag er det prinsesse Astrid (87) som eksklusivt bærer tiaraen, men det tilhører egentlig kongehuset. I et intervju med Trond Norén Isaksen, da han skrev biografien om henne, fortalte prinsessen at hun fikk bruke smykket så lenge hun levde, men når hennes tid er omme, vil Vasa-diademet gå tilbake til hovedgrenen i kongehuset.

Smykkekunst

Vasa-diademet har en særdeles harmonisk form. Øverst løper det en bølgende kant, toppet av enkeltstående diamanter, såkalt solitærer. Motivene i selv tiaraen er syv ovale sirkler med en vaseform i midten. Dette er det heraldiske symbolet for den svenske kongeslekten Vasa, som regjerte Sverige fra 1523 til 1654. Litt pussig valg kanskje ettersom Märtha tilhørte slekten Bernadotte.

Märtha og Olav kort tid før de giftet seg.
Märtha og Olav kort tid før de giftet seg. Vasadiademet sitter lavt på pannen.

Diademet ble laget i 1929 da stilen art deco var moderne, noe smykket er et fremragende eksempel på. Juveleren Sven Carlmann hos firmaet CF Carlman fikk oppdraget. Aftenposten skriver 12. mars 1929: «Diademet er av platina og er besatt med ikke mindre enn 956 briljanter til en vekt av 49 1/2 karat. Den største briljanten er en solitær som er anbrakt midt foran på smykket. Den er på fire karat. På hver side av denne er det to solitærer, hver på to karat. Størsteparten av de anvendte briljanter er av en ren, hvit farve, mens de tre solitærene er den sjeldne blå-hvite farve. De er innkjøpt spesielt fra Amsterdam og Antwerpen.»

Søndag 17. mars holdt brudens foreldre en mottagelse hjemme hos seg og da ble ble gaven overbrakt, sammen med mange andre. På gallamiddagen sammen dag på Stockholm slott bar Märtha tiaraen for første gang. Dagen etter utsendte paret en avskjedshilsen: …Det festklædte Stockholm vakre farvel, skal tilikemed det henrivende Vasa-diadem til bruden, bli oss et dyrbart minne om Sveriges hovedstad».

I tråd med 1920-tallets mote ble diademet laget for å sitte lavt over pannen, en trend som etter få var over og smykket bæres i dag på hodet.

Forsoning

I januar 1929 ble et kjent at norske kronprins Olav hadde forlovet seg sin svenske kusine prinsesse Märtha. Det var knappe 25 år siden unionsoppløsningen og pikant nok var Märthas far en kort tid tenkt på som norsk konge. Slik gikk det som kjent ikke. Den norske tronen ble tilbudt danske prins Carl. Svenskene var såre over bruddet, men å altså i 1929 var det på tide med forsoning. Det er kanskje i dette lys Stockholms by praktfulle gave til prinsesse Märtha må ses.

Ble for lite

Fra bryllupet og frem til krigen var Vasa-diademet den eneste tiaraen Märtha eide. Litt lite for en kronprinsesse og hun fikk låne av sin mor når situasjonen krevde, som det store smaragdsettet da kong Georg 6. ble kronet i 1937. Men stort sett pyntet hun seg med sin bryllupsgave frem til krigen.

Prinsesse Ragnhild med Vasadiamet under det britiske statsbesøket i 1955.
Prinsesse Ragnhild med Vasadiamet under det britiske statsbesøket i 1955.

Etter krigen kunne Märtha bære både smaragdsettet og dronning Josefinas store diamanttiara som sitt eget. Hun var jo nå også landets førstedame og følte kanskje at den situasjonen krevde større og mer monumentale smykker enn Vasa-diademet. Uansett, diademet ble pakket bort og ikke tatt frem før hennes døtre Astrid og Ragnhild fylte 18 og kunne gå med tiara.

Prinsesse Astrid 18 år gammel.
Prinsesse Astrid 18 år gammel i 1949.

Vasadiademet – et evig minne om Märtha

Kronprinsesse Märthas døde i 1954 bare 53 år gammel og booppgjøret etter henne ble utsatt til året etter da Harald ble myndig. Som fremtidig konge tilfalt de store smykkene ham, mens døtrene fikk de mindre. Astrid fikk altså bruksretten til Vasa-diademet, og det har siden vært blant hennes favoritter. Hun har båret Vasa-diademet ved store anledninger som da Harald og Sonja giftet seg i 1968 og ved bryllupene til Haakon og Mette-Marit og Märtha Louise og Ari Behn i henholdsvis 2001 og 2002.

Prinsesse Astrid med sin mors tiara.
Prinsesse Astrid med sin mors tiara.

Også så sent som i fjor ved kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet tok Astrid frem gaven til moren. Heldigvis er avtalen slik at vi i fremtiden får se dette vakre smykket på yngre medlemmer av kongehuset. Jeg tipper prinsesse Ingrid Alexandra.

4 thoughts

    1. Hei Odd Sigbjørn,
      Du mener når Ingrid Alexandra fyller 18? I så fall er det langt fra sikkert fordi det er Astrid som per i dag er eksklusiv bruker av smykket. Jeg håper, eller snarere drømmer, at kongefamilien kjøper prinsesse Ragnhilds perle- og diamanttiara til arveprinsessen.

        1. Det hadde jo vært riktig hyggelig, men når ikke Märtha Louise bar tiaraen som brud har jeg mine tvil – vi får se!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *