Victoria-kake, dronningens favoritt

Victoria-kake, eller «Victoria Sponge Cake», har sitt navn etter dronning Victoria (1819-1901), som nøt den til sin ettermiddagste.

Victoria-kaken er videreutviklet fra den klassiske pundkaken, som er en formkake med like deler (ett pund) av ingrediensene sukker, smør, mel og egg. I 1843 ble bakepulveret funnet opp og det skulle bokstavelig talt ta kakebakingen til nye høyder, noe som ble feiret med en patriotisk kake, Victoria-kaken.

Lyst å lese mer om dronning Victoria? Her er en sak om hennes triste unge år.

Dronning Victoria drikker te i Nice i 1895 med to hoffdamer og sine indiske tjenere.
Dronning Victoria drikker te i Nice i 1895 med to hoffdamer og sine indiske tjenere.

Fyllet i en Victoria-kake skal tradisjonelt bestå av jordbærsyltetøy og smørkrem eller vanlig pisket krem. Kaken har ikke pynt på toppen, med unntak av et lett melisdryss.

Selv om den er enkel å lage, er Victoria-kaken kjent for å være svært følsom for baketider og -temperaturer. Det har ført til at produsenter av stekeovner gjerne tester dem ut på akkurat dette bakverket.

Slik lager du Victoria-kake

Ingredienser:

200 g sukker
200 g mykt smør
4 egg
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ss melk

Fyll:
2 dl jordbærsyltetøy
2 dl stivpisket kremfløte

Evt. smørkrem av:
100 g mykt smør
140 g melis
1 ts vaniljesukker

Melisdryss

Victoriakake
Victoria-kake

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader. Smør en springform på 20 cm.

Rør egg og sukker hvitt. Rør inn eggene, ett om gangen. Sikt inn mel med bakepulver, rør godt. Rør til slutt inn melken, slik at du får en jevn, myk røre.

Stek kaken i ca. 20 minutter til den er gylden og virker fast når du trykker forsiktig ned på midten.

Ta Victoria-kaken ut av formen og avkjøl på rist. Del kaken i to lag. Rør sammen smør, sukker og vaniljesukker til smørkrem, eller stivpisk fløten.  Legg kaken sammen med jordbærsyltetøy og smørkrem eller pisket krem mellom lagene.

Sikt over melis før servering.

Oppbevares i tett boks og spises i løpet av et par dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *