Britisk brud 9: Mrs Wallis Simpson 1937

Wallis Simpson og Edvard, det nygifte hertugparet av Windsor.
Wallis Simpson og Edvard, det nygifte hertugparet av Windsor.

Wallis Simpson ble i ledende kretser i Storbritannia bare kalt «den kvinnen». Hun fikk kong Edvard til å gi opp alt bare for å leve sammen med henne. Den britiske kongefamilien tilga dem aldri.

Wallis Warfield ble født 19. juni 1896 og vokste opp i Baltimore på østkysten av USA. Hun var en ambisiøs kvinne som ville opp og frem, og det kunne i hennes verden bare skje via en mann. 20 år gammel giftet hun seg med en pilot, men han viste seg å være voldelig og alkoholiker og de ble skilt i 1927. Året etter ble hun og skipsmegleren Ernest Simpson gift. De ble skilt i 1937, men da hadde Wallis vært elskerinnen til Edvard, prinsen av Wales (1894–1972) allerede i flere år. De årene var nok de beste i Wallis’ liv. Hun hadde alle privilegiene med å være kronprinsens venninne, men ingen av forpliktelse som fulgte med å være hans hustru. Det behagelige livet endret seg dramatisk i januar 1936. Edvards far, kong Georg 5. døde, og hans eldste sønn ble kong Edvard 8.

Alt for Wallis

Wallis Simpson i tiden som Edvards elskerinne. Da var hun den ledende vertinnen i London. Kanskje hennes lykkeligste tid.
Wallis Simpson i tiden som Edvards elskerinne. Da var hun den ledende vertinnen i London. Kanskje hennes lykkeligste tid.

Wallis var blitt det viktigste i Edvards liv, og å la seg krone uten henne ved sin side som hans ektevidde hustru ville være for mye av en løgn til at han kunne leve med det. Men tiden var som den var. Wallis, med to eksmenn i live, ble betraktet som litt av en eventyrerske, og var uaktuell som dronning. Statsministeren gjorde det klart for Edvard at det måtte bli enten tronen eller Wallis, og 11. desember 1936 abdiserte han til fordel for sin yngre bror. I 1936 kom altså Storbritannia til å få hele tre konger: Georg 5, Edvard 8 og Georg 6.

Edvards familie kunne ikke tro at han hadde gjort noe slikt. Den trauste kongefamilien var plutselig skandalisert. Nå ble massiv front der familieverdier sto i høysetet.

Wallis Simpson i sitt tredje ekteskap

Wallis og Edvard giftet seg i Frankrike og det var der de slo seg ned til slutt.
Wallis og Edvard giftet seg i Frankrike og det var der de slo seg ned til slutt.

3 juni 1937 giftet Wallis og Edvard seg i Frankrike, uten at en eneste av hans slektninger dukket opp. Da Edvard abdiserte, hadde broren, kong Georg 6., gitt ham tittelen hertugen av Windsor. Dermed ble Wallis riktignok hertuginne da de inngikk giftermål, men «bryllupsgaven» fra hennes svoger, kongen, var å nekte henne retten til å kalle seg Hennes Kongelige Høyhet. Det ble en kilde til misnøye og sårhet, som kom til å plage hertugparet livet ut.

Siden hun sto brud for tredje gang, og dessuten hadde fylt 40, syntes nok Wallis at en hvit brudekjole ville være upassende. Hennes kroppsnære kjole var designet av den amerikanske moteskaperen Main Bocher, i silkecrêpe i det som ble «Wallis blå», angivelig skapt for å matche øynene hennes. Noe slør hadde hun ikke. Det var erstattet av en liten blå stråhatt kantet med lyseblå tyll, som satt som en glorie rundt hodet hennes. Hanskene var også lyseblå.

Wallis' brudekjole, den originale, som er blitt beige, og en fargeriktig kopi.
Wallis’ brudekjole, den originale, som er blitt beige, og en fargeriktig kopi.

I 1950 donerte Wallis brudekjolen sin til Metropolitan Museum. Fortsatt er den blant de mest fotograferte og kopierte kjolene i moderne tid. I løpet av de 80 årene som er gått siden kjolen ble laget, er den delikate blåfargen blitt borte, og kjolen er i dag helt beige.

Livet etterpå

Wallis elsket alt som var moderne. Dette praktfulle halssmykket av amtyst, turkiser, diamanter og gull var noe helt nytt.
Wallis elsket alt som var moderne. Dette praktfulle halssmykket av amtyst, turkiser, diamanter og gull var noe helt nytt.

Livet i eksil ble en evig runddans av fester og reiser, der Edvard og Wallis utmerket seg mest med sine klær og juveler. Edvard døde av strupekreft i 1972, uten noensinne å angre på at han ga opp sin trone for kjærligheten. Wallis forfalt fort både mentalt og fysisk da hun ble enke og døde i 1986, nesten 90 år gammel. Paret fikk ingen barn, og Wallis overlot sitt bo til den franske staten og Pasteur-instituttet. Hennes praktfulle juvelsamling gikk under hammeren i 1987 og brakte inn over 250 millioner kroner, seks ganger mer enn antatt.

Forrige britiske brud: Lady Alice Scott Douglas 1935

Neste brud: Prinsesse Elizabeth i 1947

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *