Welsh Corgi -en nær kongelig opplevelse

Welsh Corgi er dronning Elizabeths favoritt. Men dette er altså Welsh Corgi Cardigan.
Welsh Corgi er dronning Elizabeths favoritt. Men dette er altså Welsh Corgi Cardigan.

I sommer, mens jeg var på full fart mot slakteren på Torshov, fikk jeg øye på en eldre dame som sto bøyd over en lav hund med noen deilige store ører mens hun kosepratet med henne. Da kunne jeg jo ikke annet enn selv å stanse opp og titte nærmere på denne hunden som hadde en slik appell.  Ettersom jeg er svært kongeinteressert, slo jeg fast at dette var en rase dronning Elizabeth (91) har.

For mye av det gode

Den lett forfjamsede eieren, en ung mann på rundt 20 år, hadde trolig ikke møtt slik oppmerksomhet fra godt voksne kvinner siden han var to. Men han fikk nå frem at hunden var en tispe på 16 uker, at hun het Lillefot og var en Welsh Corgi Cardigan. Når hunder er så unge, når de er valper rett og slett, er de jo veldig bløte, og gode, og deilige. Helt fortrolig med all oppmerksomheten var hun ikke, men da eieren løftet henne opp i armene mine, var det greit.

Lillefot er Welsh Corgi og jeg må si jeg liker hunderasen godt.
Lillefot er welsh corgi cardigan og jeg må si jeg liker hunderasen godt.
I over 70 år har dronning Elizabeth hatt welsh corgi-hunder. De er blitt svært knyttet til bildet britene har av henne.
I over 70 år har dronning Elizabeth hatt welsh corgi-hunder. De er blitt svært knyttet til bildet britene har av henne.

Welsh corgi – Dronningens hund

I 1944 fylte daværende prinsesse Elizabeth 18 år, og fra sine foreldre fikk den fremtidige dronningen corgien Susan i gave. Susan ble en trofast følgesvenn og var blant annet med Elizabeth på hennes bryllupsreise i 1947. Alle hennes senere corgier har stammet fra denne første hunden. Og ikke bare én hund av gangen. Nei, Dronningen har hatt så mange som seks hunder samtidig. Og ganske uregjerlige også, slik hunder gjerne blir når de tilhører en flokk. Det er en av grunnene til at dronning Elizabeth nå har bestemt seg for ikke å skaffe flere hunder. Det får være med dem hun har.

Dronning Elizabeths første corgi het Susan og alle hennes senere hunder stammer fra henne. Her ser vi Susan sammen med prins Charles og prinsesse Anne.
Dronning Elizabeths første corgi het Susan og alle hennes senere hunder stammer fra henne. Her ser vi Susan sammen med prins Charles og prinsesse Anne en gang på slutten av 50-tallet.

To typer Welsh corgi

Welsh corgi er utrolig nok en gjeterhund. Den er det man kaller en hasegjeter, det vil si en som napper kyrne i hasene for å få dem til å gå dit den vil. Når så kyrne sparker for å bli kvitt plageånden, smetter den unna på sine korte ben. Welsh betyr fra Wales, et av landene Storbritannia består av, og Pembroke og Cardigan er to grevskap i Wales. Den «kongelige» corgien er en Welsh Corgi Pembroke, mens Lillefot er en Welsh Corgi Cardigan. Det er en eldre type enn Pembroke, forklarte eieren.

Cardiganen er den største og kraftigste av de to corgiene, og kjennetegnes av sine store ører, som gir den et mildt og litt skøyeraktig uttrykk. Pembroke er mindre, den blir født både med kort og lang hale og skal ha et kjekt og reveaktig preg. Den vanligste fargen er rød, men den finnes også som sobel- og trefarget.

Lillefot var utrolig søt og vennlig. Ikke å undres over at dronning Elizabeth er blitt så glad i denne rasen! Skulle jeg skaffe meg hund selv, tror jeg en Welsh Corgi duger for meg også.

Welsh Corgi er opprinnelige en gjeterhund, men blir nå brukt som selskapshunder.
Welsh Corgi er opprinnelige en gjeterhund, men blir nå brukt som selskapshunder.

2 thoughts

  1. Hei 🙂 så koselig å se lillefot 🙂 han er født hjemme hos meg. Var min søster som hadde kommet over denne bloggen og så hun syntes det var noe kjent med lillefot/ Black Pumas Jimny Cricket 🙂 hilsen mari

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *