Skandaleskilsmisse i Dubai

Skandaleskilsmisse i Dubai mellom sjeik Muhammed og hans kone nummer seks: prinsesse Haya av Jordan. Hun har nå søkt tilflukt i London sammen med parets to barn.

Oppdatering 10. september: Kong Abdullah 2 av Jordan har utnevnt sin halvsøster prinsesse Haya til diplomat ved Jordans ambassaden i London. Dermed har hun fått diplomatisk status, noe som gir en viss beskyttelse. Siden i sommer har Prinsessen bodd sammen med sine to barn i den britiske hovedstaden etter at hun rømte fra Dubai med sine to barn. Paret ligger nå i noe som ser ut til å bli en bitter skilsmisse.

Prinsesse Haya med de to barna hun har med emiren av Dubai.
Prinsesse Haya med de to barna hun har med emiren av Dubai.

Sjeikens sjette kone

Ekteskapet mellom prinsesse Haya av Jordan og sjeik Muhammed av Dubai i 2004, vakte oppsikt. Prinsessen, som er utdannet i Storbritannia og anses som vestlig orientert, ble da hun giftet seg, sjeikens sjette kone, og ikke en gang hans førstekone. Det er det sjeika Hind som er, og som mor til 12 av Muhammeds i alt 23 barn. Med Haya fikk han datteren Jalila i 2007 og sønnen Zayed i 2012.

Prinsesse Haya og sjeik Muhammed på sin bryllupsdag i 2014. På hver side av brudeparet ser vi dronning Rania og kong Abdullah av Jordan.
Prinsesse Haya og sjeik Muhammed på sin bryllupsdag i 2004. På hver side av brudeparet ser vi dronning Rania og kong Abdullah av Jordan.

Haya er datter av kong Hussein av Jordan og hans tredje hustru Alia. Haya er med andre ord halvsøster til den nåværende kong Abdullah 2. av Jordan. Ekteskapet ble dermed en union mellom to regjerende kongehus, Jordan og Emiratene, noe som i seg selv er en sjeldenhet i disse dager. Selv om det politisk sikkert var klokt å binde disse to landene i Midtøsten sammen, er det ingen grunn til å tro at det var noe annet enn at det varme følelser mellom Haya og Muhammed da de giftet seg. Nå 15 år senere er det annerledes.

Lot sjeiken stå alene

Prinsesse Haya og sjeik Muhammed av Dubai på Ascot.
Skandaleskilsmisse i Dubai. Prinsesse Haya og sjeik Muhammed av Dubai på Ascot. Nå har de gått fra hverandre.

Men mens sjeika Hind lever helt skjult fra omverdenen, har Haya spilt en svært offentlig rolle. Hun og Mohammed er lidenskapelig opptatt av hest, han av avl og hun av ridesporten. Sjeiken eier et verdensledende stutteri i England og paret er alltid å se under den berømte hesteveddeløpuken i Ascot utenfor London. Sjeiken, med sitt sorte hår og sjegg, kan se litt skummel ut i sjakett og flosshatt. Haya på sin side står frem som en svært elegant dame i designkjoler og hatter. Men i år var ikke hun i Ascot. Sjeiken møtte alene da han hilste på dronning Elizabeth. Forklaringen var enkel, og dramatisk. Haya hadde flyktet fra Dubai med sine to barn.

Dronning Elizabeth og sjeik Mohammed i Dubai i 2010.
Dronning Elizabeth og sjeik Mohammed i Dubai i 2010. De deler interessen for hester og er blitt svært godt kjent i løpet av årene.

Mange rykter

I en stadig sterkere pressestorm, heter det seg at prinsesse Haya er i London og søkt politisk asyl der. Til å begynne med gikk det rykter om at prinsessen hadde søkt tilflukt i Tyskland, der hun skal ha eiendom, men hun befinner seg nå i London. For to år siden kjøpte hun et hus nær Kensington Palace til nærmere en milliard kroner, og det er trolig der hun er, selv om ingen har sett snurten av henne så langt.

Prinsesse Haya av Jordan.
Prinsesse Haya av Jordan. Får hun et liv i frihet?

Sjeiken på sin side har tatt ut stevning mot sin kone gjennom en britisk domstol for å få sine barn tilbake til Dubai. Han liker også å skrive dikt og forrige uke delte han sine tanker med disse ordene: «Din forræder, du forrådte den mest dyrebare tilliten, og spillet ditt er blitt avslørt». Han nevner ikke noe konkret, men det dukket opp rykter om at Haya var blitt svært vennlig med en av sine britiske livvakter. Men det kan også være noe som er blitt satt ut fra for å sverte Haya. Det går tydelig mot en skandaleskilsmisse i Dubai.

Sjeikens døtre

Nå har ingen av partene sagt noe om bruddet, men Hayas flukt blir satt i forbindelse med skandalen rundt hans datter, prinsesse Latifa (33). Hun forsøkte å flykte fra Dubai i fjor, men ble hentet tilbake av spesialstyrker da hun hadde kommet til India. Det vakte oppsikt internasjonalt, for å si det pent. Selveste Mary Robinson, tidligere irsk president og nå FNs spesialutsending, dro til Dubai for å undersøke saken. Der ble hun invitert til lunsj med kongefamilien og møtte blant annet Latifa og Haya, som begge forsikret Robinson om at alt var i sin skjønneste orden. Robinson ble kraftig kritisert for at hun gikk god for disse forsikringene.

Prinsesse Lafita og Mary Robinson.
Prinsesse Lafita og Mary Robinson.

Det som britiske aviser nå hevder er at Haya er senere blitt klar over sannheten om Latifas flukt, og derfor skal hun selv har rømt. Og det skal føyes til at Lafita ikke er den eneste prinsessen som har forsøkt å flykte fra sin far sjeiken. I 2000 rømte Shamsa og ble sist sett på gaten i Cambridge det året.

Skandaleskilsmisse i Dubai

Når noen søker politisk asyl, er det åpenbart at de anser at livet og friheten er i fare. Man kan jo spørre seg hvorfor Haya ikke har flyktet til Jordan der halvbroren Abdullah er konge, og en konge med mye makt. En forklaring kan være at familieretten i Jordan i mye større grad vil holde med ektemannen i et ekteskap. Men landene er også knyttet tett sammen politisk. Jordan har støttet Emiratene med deres blokade av Qatar, og emiratene har lovet betydelige investeringer i Jordan og det er inngått nye handelsavtaler. Ettersom sjeik Muhammed bestemmer det meste, kan han også bryte disse viktige avtalene. Det er ikke kommet noen kommentarer fra det jordanske hoffet i Amman, men i september ga han altså sin søster diplomatisk status.

Prinsesse Haya med tiara.
Prinsesse Haya med sin mors tiara.

Siden Latifa-saken er sjeik Mohammeds posisjon i Emiratene dramatisk svekket, og Hayas flukt har neppe styrket ham, og det får muligens konsekvenser for ham i Emiratene. Og hvordan det kommer til å gå for Haya og hennes barn, er på ingen måte avklart.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *